xxxx52 Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 moja sasiadka ma 2 wippety w tym jednego bardzo wystraszonego,boi sie wlasnego cienia ,podobnego jak ze zdjec z tej w/w hodowli.Sasiadka adoptowala z organizacji.ten piesek nie moze byc zwolniony z linki bo jak sie wystraszy moze nie wrocic do swoich opiekunow.Sluzyl jako maszynka do rodzenia i tylko do rodzenia.ten drugi bezowy gladki jest socjalny ,przejety od starszej chorej opiekunki.na szczescie sa milosnicy tej rasy i nie ma mody na te psy,bo to sa nadzwyczaj wspaniale ,kochane psy ,ale bardzo wrazliwe i pobyt w takim miejscu jak u hodowczyni wyzej opisanej to jest ogromnym przestepstwem i sad powinien sie wziasc natychmaist do roboty Quote
*Magda* Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Podobna sytuacja: http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art7511,yorki-uwolnione-z-karceru.html Quote
mychaaaaa Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Według zebranych informacji te Yorki pochodzą z prestiżowej hodowli Yorków - Yorex :( http://www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=2407 Quote
Vectra Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='mychaaaaa']Według zebranych informacji te Yorki pochodzą z prestiżowej hodowli Yorków - Yorex :( http://www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=2407 znam jorka z tej hodowli .... serio do prestiżu im daleko. po tym jaki ten piesek był .... spoko spoko , teraz psiak wyszedł na psy .... ale ta hodowla dobrze że zniknie z planety ziemi a ile jest jeszcze takich miejsc na ziemi ? tego nie wie nikt. Quote
*Magda* Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Czy to rzeczywiście chodzi o hodowlę Yorex?, bo: https://www.facebook.com/YOREX.YORKIES/posts/567191856655790 Quote
bejasty Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Ha,ha ha koń by sie uśmiał. Pamiętacie jak " hodofczyni" spod Włocławka jakiś czas temu szukała wsparcia na Dogo po tym jak zlikwidowano jej rozmnazalnię ? Quote
xxxx52 Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 a jak mozna przyspieszyc uratowanie wippetow i ukaranie tej pseudohodowczyni? Quote
Berek Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='magdabroy']Czy to rzeczywiście chodzi o hodowlę Yorex?, bo: https://www.facebook.com/YOREX.YORKIES/posts/567191856655790 Hm, negatywne wpisy są szybciutko usuwane. :eviltong: A to może taki link coś niecoś wyjaśni: [FONT=Arial]http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art7511,yorki-uwolnione-z-karceru.html[/FONT] Zresztą, tu ważna jest OSOBA która dopuściła się takich czynów - wobec psów które tak czy siak, niezależnie od formalnej przynależności, miała pod opieką. Któż to mógł być...? (Kosmici? :p Niegodziwi kosmici?) Sądząc po nieszczęsnych chartach, teraz yorkach, przedtem grzywaczach... a jeszcze przedtem ONkach - ZKwP ma się dobrze i nikt nie zamierza sobie zaprzątać główki takimi drobiazgami. Quote
*Magda* Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Berek']Hm, negatywne wpisy są szybciutko usuwane. :eviltong: A to może taki link coś niecoś wyjaśni: [FONT=Arial]http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art7511,yorki-uwolnione-z-karceru.html[/FONT] Linka do tego artykułu wkleiłam wcześniej ;) Ale w nim nie ma podanej nazwy hodowli :shake: Quote
Berek Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 (edited) [quote name='magdabroy']Linka do tego artykułu wkleiłam wcześniej ;) Ale w nim nie ma podanej nazwy hodowli :shake: Dobra, to inaczej. Lokalne media - z podaną nazwą ulicy: http://www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=2407 ktoś już podawał ten link, ale widocznie niedokładnie czytałaś. A teraz sprytna praca musi polegać na sprawdzeniu, jaka hodowla jest zarejestrowana na tejże ulicy. Miejscowi mówią że tam są trzy domy na krzyż, więc prawdopodobieństwo trafienia - duże. :p Ja rozumiem, że będzie teraz zabawa p.t. "akurat te psy nie były zarejestrowane na pana X, panią Y czy Z". Jednak te uparte fakty nie chcą się zmienić - pod konkretnym adresem konkretnych ludzi udręczano 70 psów. Ich przynależność ma chyba mniejsze znaczenie, niż fakt, że ktoś je trzymał w takich warunkach...? Chyba że istnieje taki byt ontologiczny jak "hodowla" niezależny od ludzi, którzy ją prowadzą - i w ten sposób jakiś - dajmy na to - okrutnik znęcający się nad psami jest całkowicie oddzielony od swojego wcielenia jako "hodowca mający hodowlę X, Y, Z". Słowem: jako człowiek - brzydki, jako hodowca - cacany. Bardzo ciekawa teoria by to była. Być może cały ZK ku niej zmierza? Edited July 26, 2013 by Berek Quote
*Magda* Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Berek']Dobra, to inaczej. Lokalne media - z podaną nazwą ulicy: http://www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=2407 A teraz sprytna praca musi polegać na sprawdzeniu, jaka hodowla jest zarejestrowana na tejże ulicy. Miejscowi mówią że tam są trzy domy na krzyż, więc prawdopodobieństwo trafienia - duże. :p O ulicy itp, czytałam już właśnie w innym wątku na dogo, odnośnie tej hodowli. Ja nie twierdzę, że to nie jest ta hodowla, tylko że jest dużo sprzecznych informacji w necie ;) Więc ktoś może przeczytać tylko te dobre i biznes nadal będzie się kręcił :roll: Quote
Maron86 Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Szlag mnie trafia jak czytam o pseudo w ZKwP! Po co ludziom tłumaczyć że lepiej brać psa z papierami, że tam psy mają lepiej i nie są maszynkami do rozmnażania, że jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo chorób bo jest selekcja psów i nie każdy rodzi/się rozmnaża. Po co to wszystko skoro ZKwP nic nie robi z pseuduchami :angryy:, na dobrą sprawę zaczynam się zastanawiać czym się różni moja sąsiadka chcąca raz dopuścić fajną sunie labradora (wzorcowe zachowanie i wygląd), a taki pseuduch - odpowiedź jest prosta, sąsiadka weźmie specjalnie urlop na odchowanie miotu, zaszczepi, odrobaczy, zsocjalizuje - a pseuduch rozmnoży i będzie trzymać w klatkach we własnych odchodach :shake:. Jak dla mnie cała ideologia kampani R=R (rasowe = rodowodowe) bierze w du** przez ZKwP - bo to właśnie oni powinni pilnować co się u nich 'na podwórku' dzieje... Quote
Berek Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 "O ulicy itp, czytałam już właśnie w innym wątku na dogo, odnośnie tej hodowli. Ja nie twierdzę, że to nie jest ta hodowla, tylko że jest dużo sprzecznych informacji w necie ;-) Więc ktoś może przeczytać tylko te dobre i biznes nadal będzie się kręcił" Nie rozumiem...? Ja tam nie wiem, co to za hodowla... Jak ktoś ma cztery szare, to sobie sprawdzi, a jak ktoś ich nie posiada, to będzie sobie czytał informacje rodem z Disneya. Internet to tylko wirtual. Poza netem jest prawdziwe życie, halooo! To, czy interes dalej będzie się kręcił, nie zależy od tego, co ktoś przeczyta na tym czy innym forum albo na facebooku. :shake: Interes prawdopodobnie będzie się kręcił bo tacy "hodowcy" mają układy, mają grupę przyjaciół w ZK którzy ich zawsze będą kryć, wreszcie - istnieje grupa pożytecznych idiotów którzy do końca będą ronić łezki jak to cała sprawa to na pewno "nagonka rozpętana przez zawistną konkurencję" (autentyk). A bo to na tym wątku tak nie było? :angryy: Zawsze tak jest. Ponieważ niestety wbrew naiwnym opowiastkom sporo hodowli ma swoje "za uszami", zaś każda próba ruszenia którejś powoduje lawinę nerwowych komentarzy mających zamieść sprawę pod dywan - bo narusza spokojne bagienko w którym ZK już dawno utonął. Umówmy się - akcja R=R jest dla kompletnych frajerów. Niestety. :cool3: Quote
1izabelka1 Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Maron86']Szlag mnie trafia jak czytam o pseudo w ZKwP! Po co ludziom tłumaczyć że lepiej brać psa z papierami, że tam psy mają lepiej i nie są maszynkami do rozmnażania, że jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo chorób bo jest selekcja psów i nie każdy rodzi/się rozmnaża. Po co to wszystko skoro ZKwP nic nie robi z pseuduchami :angryy:, na dobrą sprawę zaczynam się zastanawiać czym się różni moja sąsiadka chcąca raz dopuścić fajną sunie labradora (wzorcowe zachowanie i wygląd), a taki pseuduch - odpowiedź jest prosta, sąsiadka weźmie specjalnie urlop na odchowanie miotu, zaszczepi, odrobaczy, zsocjalizuje - a pseuduch rozmnoży i będzie trzymać w klatkach we własnych odchodach :shake:. Jak dla mnie cała ideologia kampani R=R (rasowe = rodowodowe) bierze w du** przez ZKwP - bo to właśnie oni powinni pilnować co się u nich 'na podwórku' dzieje...[/QUOTE] też się nad tym właśnie zastanawiam , jakoś śmiesznie teraz udostępniać taki teks Quote
Maron86 Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Berek'] Umówmy się - akcja R=R jest dla kompletnych frajerów. Niestety. :cool3:[/QUOTE] Dlaczego jeśli można spytać? OFC poniekąd mnie to na dzień dzisiejszy nie dotyczy, bo 3 psy mam ze schroniska w tym 2 są 'w typie ras'. Jednak były plany kupna psa rodowodowego. Quote
Berek Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 [quote name='Maron86']Dlaczego jeśli można spytać? OFC poniekąd mnie to na dzień dzisiejszy nie dotyczy, bo 3 psy mam ze schroniska w tym 2 są 'w typie ras'. Jednak były plany kupna psa rodowodowego.[/QUOTE] Zrobił się poważny off topic, sądzę ze trzeba będzie się z tą dyskusją przenieść gdzie indziej, ale w skrócie: ponieważ akcja dotyczy jakiejś kompletnie oderwanej od realiów w naszym kraju sytuacji idealnej. Nie mającej zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością - właśnie z uwagi na to, jak de facto wyglądają sprawy w największej organizacji mającej - jak to było? - prowadzić rozsądną politykę hodowlaną, nadzorować swoich członków, dbać o dobrostan zwierząt, przyczyniać się do popularyzacji psa rasowego i na dodatek kłaść nacisk na różnorodne szkolenie psów zgodnie z ich predyspozycjami. Śmiech na sali. I przez łzy...:angryy: Quote
xxxx52 Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 a co z wippetami i sprawa hodowczyni Agnieszki? Quote
xxxx52 Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [quote name='Berek']Zrobił się poważny off topic, sądzę ze trzeba będzie się z tą dyskusją przenieść gdzie indziej, ale w skrócie: ponieważ akcja dotyczy jakiejś kompletnie oderwanej od realiów w naszym kraju sytuacji idealnej. Nie mającej zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością - właśnie z uwagi na to, jak de facto wyglądają sprawy w największej organizacji mającej - jak to było? - prowadzić rozsądną politykę hodowlaną, nadzorować swoich członków, dbać o dobrostan zwierząt, przyczyniać się do popularyzacji psa rasowego i na dodatek kłaść nacisk na różnorodne szkolenie psów zgodnie z ich predyspozycjami. Śmiech na sali. I przez łzy...:angryy:[/QUOTE] marzenia "scietej glowy" Quote
basenji@o2.pl Posted July 27, 2013 Author Posted July 27, 2013 Myślę, że sąd zrobił sobie przerwę wakacyjną, ale zaraz potem sprawa powinna ruszyć. Na razie nic nie zrobimy. Ona nadal będzie jeździć po wystawach i sprzedawać swoje cudowne, super utytułowane psy. Ale nic na to nie poradzimy. Ela Quote
epe Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 Czy tak całkiem nic? A może spróbować wnieść odpowiednie poprawki do UOZ? Podobno trwają prace nad nowelizacją, dopiero co zmienionej w 2012 Ustawy? Tylko ustawowo można wymóc zmiany w działalności Związków Kynologicznych! Quote
basenji@o2.pl Posted July 27, 2013 Author Posted July 27, 2013 To by trzeba zebrać trochę ludzi, co wnieśliby propozycje. I można spróbować. A może ktoś założy specjalną grupę np. na Facebooku i znajdziemy chętnych do tej akcji. Ważne, żeby ktoś to zbierał do kupy. W sumie mogę się w to włączyć, ale proponuję założyć grupę. Ela Piotrowska Quote
Ada-jeje Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [quote name='epe']Czy tak całkiem nic? A może spróbować wnieść odpowiednie poprawki do UOZ? Podobno trwają prace nad nowelizacją, dopiero co zmienionej w 2012 Ustawy? Tylko ustawowo można wymóc zmiany w działalności Związków Kynologicznych![/QUOTE] zadna nowelizacja ustawy nie zmieni tego procederu. Kazdy kto cos produkuje nazywa sie to dzialalnoscia gospodarcza i takowa musi zglosic. Wyobraz sobie ze gorale produkuja kierpce, czy sa zwolnieni z podatku, ze zgloszenia prowadzenia dzialalnosci gospodarczej? US zniszczy kazdego o grosze a tu mamy do czynienia z procederem nabijania wlasnej kasy. Lobbysci tego interesu poszukaja furtki w ustawie a pseuduchy beda dalej prowadzic fabryki rozrodu. Zbyt duzo ludzi jest zwolnionych z podatku, a panstwo wpada w dlugi. Nieudolnosc naszego rzadu. Quote
epe Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 Mnie chodzi o takie zapisy w UOZ dot. Zwiazków Kynologicznych,aby ustawowo wprowadzić "wzorce" warunków hodowli i kontrole zewnętrzne. Krótko mówiąc o takie zabezpieczenie psów, aby władzom związku nie opłacało się kryć kolegów i koleżanek. Powinni również z urzędu ponosić odpowiedzialność karną! Aby był taki konkretny zapis w ustawie. Quote
1izabelka1 Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [quote name='epe'] Powinni również z urzędu ponosić odpowiedzialność karną! Aby był taki konkretny zapis w ustawie.[/QUOTE] całkowicie się zgadzam , przydało by im się trochę doopkami potrząś ze strachu bo już na prawdę nie wiadomo do kogo się zwrócić z prośbą o jakąkolwiek pomoc dla psich bied , pod nosem im takie rzeczy robią a oni się na to godzą , im więcej się człowiek zagłębia w działalności Związków tym bardziej jest przerażony Quote
Ada-jeje Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [quote name='epe']Mnie chodzi o takie zapisy w UOZ dot. Zwiazków Kynologicznych,aby ustawowo wprowadzić "wzorce" warunków hodowli i kontrole zewnętrzne. Krótko mówiąc o takie zabezpieczenie psów, aby władzom związku nie opłacało się kryć kolegów i koleżanek. Powinni również z urzędu ponosić odpowiedzialność karną! Aby był taki konkretny zapis w ustawie.[/QUOTE] I Ty jeszcze w to wierzysz? Nowelka wprowadzila zakaz sprzedazy, na bazarach itp. Pseuduchy pozakladaly zrzeszenia, produkcja fabryk istnieje dalej i ma sie dobrze, w necie zwierzat jest coraz wiecej, i co wiele zmienila ta nowelka? Zauwazylas gdzies ta poprawe? bo ja nie. Quote
Recommended Posts