Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kurcze po przeczytaniu forum na temat hauuwardu troche sie zastanawiam.. ale nie moge tego ocenic przez to co przeczytalam a przez to zobacze wstepnie jutro. Moze Figo sie spodoba, bo chyba to ma byc najwazniejsze.. a co do szkolenia to jeszcze mam czas zeby sie troche namyslec:) na razie bedzie przedszkole!

A wie ktos w jaki sposob odbiera sie rodowod ze zwiazku kynologicznego? czy trzeba isc na jakis przeglad z pieskiem?

Posted

Pójdziesz, sprawdzisz i będziesz wiedziała czy kontynuować tam szkolenie :) .

Tylko zdaj relacje jak wrócisz.

Co do rodowodu to nie mam zielonego pojęcia jak to się robi :oops:

Może popytaj na innych topicach, gdzie więcej osób zagląda.

Posted

Ola (tez przeczytałem topic) sama zobaczysz jak bedzie a i tak nic nie zastapi pracy indywidualnej z psem.

Co do rodowodu wystarczy metryka i pieniadze :) Sprawdz w necie kiedy przyjmuja.

Posted

jejku to za to trzeba jeszcze placic?? strace caly swoj majatek:) no ale nie wazne w zamian mam super wrazenia w domu! i swietnego kochanego pieska..

Jutro jak wroce powiem jak bylo.. jade jeszcze z siostra, bo podobno do przedszkola moze jezdzic rodzinami..

Posted

przedszkole kosztuje 10 zl za poltorej godziny, a kurs PT kosztuje kolo 400 zl.. o innych nie wiem:) wiem ze jak sie wykupi karnet na 5 wejsc do przedszkola to ma sie 10 % znizki na PT:) taki maly haczyk

Posted

w przedszkolu bylo swietnie;) za tydzien tez sie wybieramy i juz nie mozemy sie doczekac razem z FIGO.. Figo byl troche zestresowany i z nikim sie nie bawil tylko stal pod plotem:) ale mam nadzieje ze za tydzien bedzie lepiej. Ogolnie swietny widok 30 psiaczkow bawiacych sie ze soba i wykonujacych swoje pierwsze komendy w zyciu. Na razie jest mi zimno w lapska i nie moge zbyt duzo pisac na klawiaturze.. uciekam zatem pod cieply kocyk..brrrr

Posted

Ola, jak ciąg dalszy szkolenia?

Pytam, bo moja zołaza też chodzila do przedszkola, tylko innego i chciałabym porównać metody. Ja ze swojego byłam b. zadowolona :D

Później kończyłam tam PT i robiłam IPO, ale nie jest to Hauu-ward. Słyszałm na jego temat b.b. różne opinie :hmmmm:

Aga&Co

Posted

witam. W przedszkolu bylam na razie dwa razy i nie wiem do konca co o nim sadzic:) Moze dla mojego Figo jest ciekawie, bo ma styk z roznymi pieskami, roznych rozmiarow, ras, charakterow. Troszke nie podoba mi sie to ze na tych dwoch zajeciach na ktorych bylismy cwiczenia sa identyczne i w sumie poltorej godziny tak samo wyglada i czuje ze to tak zostanie, bo co chwile przychodza nowe pieski po raz pierwszy i musza sie uczyc tego samego od samego poczatku. Ale to nie ma mi sie podobac tylko mojemu szczeniaczkowi. Figo jest tam troszke zestresowany i malo sie bawi z innymi. Wiecej stoi pod krata albo chodzi sam kopac dolki do lasku:) Pochodze jeszcze pare razy i wtedy stwierdze czy mu to odpowiada, na razie nie potrafie tego stwierdzic. Panie prowadzace sa bardzo mile i pomocne. A gdzie chodzilas do przedszkola?:) ze tak ujme to pytanie... Zajecia wygladaja w ten sposob ze najpierw wszystkie pieski sa puszczane i maja z 15 minut na zabawe, pozniej nastepuje male szkolenie. Pieski ustawiaja sie w wielkie kolo i ucza sie komendy "rownaj" "siad" "stoj". Nastepnie przechodza miedzy przeszkodami (przede wszystkim jest to nauka chodzenia na smyczy) i takie cwiczenia sa powtarzane z 10 razy :) na koncu pani prowadzaca przytrzymuje pieska i musi on podbiec na komende "do mnie" , widzac cie z dalekiej odleglosci.. takze na poczatku nie jest to zle, ale gdy Figo bedzie starszy moze go to zaczac nudzic tak samo jak mnie:) Na razie moge powiedziec ze mi sie podoba...

Posted

Moja sunia nigdy w przedszkolu nie stala pod ścianą i nie zajmowała się sama sobą! Ciągle była zajęta i wcale nie polegało to tylko i wyłącznie na uczeniu się komend. Był czas na zabawę (z przewodnikiem i innymi psami), był czas na odpoczynek i na pracę. Później, w trakcie dalszego szkolenia, też nie było momentu, żebyśmy się nudziły.

Jeździłam z nią na palc szkoleniowy do Oliwy, na Spacerową, koło ZOO. Musialam niestety przestać z powodu chronicznego braku czasu. A szkoda, bo sprawiało mi to olbrzymią frajdę :D , no i były efekty: parę razy brałyśmy udział w pokazach szkolenia. Ale będę musiała wrócić, i to szybko, z drugim dzwońcem.

Nie wiem, jak teraz jest na placu, dużo się tam pozmieniało, ale generalnie to nie mamy się gdzie szkolić :( . Mam obcykaną większoąć placów szkoleniowych w Trójmieście i nigdzie nie jest tak, żeby było fajnie.

A'propo:

[Gonienie go nie ma zbyt wielkiego sensu bo on zawsze bedzie szybszy. - i nawet nie o to chodzi: gdy go gonisz, to on to traktuje jak najwspanialszą zabawę na świecie :D

Aga&Co

quote]