Kirinna Posted October 18, 2011 Posted October 18, 2011 Z moim 6 miesięcznym, psiakiem trenujemy od niedawna agility. Zaczełam z nim cwiczyc ciasne zakręty, ale nie mogę wymysleć rzadnej prostej komendy. Może ktoś ma jakis pomysł? chodzi mi o to że by nie były to słowa typu lewo, prawo ale krótkie, rózniące się, wyrazne żeby psiak szybko zrozumiał. Quote
kajkoowa Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 My na nasze ciasne skręty mamy komendę ,,in" :) Quote
Qeeriefire Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 My właśnie mamy "in" przy ciasnych zakrętach, przy hopkach, a przy tunelu "ali" ;) Quote
Berneska Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 my mamy na ciasne zakręty "cik" i "ro" http://www.youtube.com/watch?v=kwV-lplwQuU tutaj mamy przykład komend cik i cap ;) warto pomyśleć o dwóch :) filmik wyjaśni kiedy stosować jaką :) Quote
Kirinna Posted November 16, 2011 Author Posted November 16, 2011 W końcu wymysliłam. Na prawą reke(czyli w lewo) mamy "cik "a na lewą(prawo) "kak". Opanowalismy w miare dobrze:) Dowiedziałam sie że sa 2 metody na ciasne zakręty> Pierwsza: na kazda strone ta sama komenda- o tyle jest niewygodne ze zawsze trzeba być po odpowiedniej stronie psa,a druga: inna komenda na kazda strone -o tyle fajniejsza że można psa wysłac i nie trzeba byc przy nim np. wysłac na prawa strone a być po lewej. Osobiscie uważam że druga jest lepsza, ale trudniejsza a wy co myslicie? Quote
Paulix Posted November 19, 2011 Posted November 19, 2011 Myślę, że źle rozumiesz założenia pierwszej teorii, polega ona na nauczeniu psa zachowania pt. zakręcasz na boczek bliżej mnie, natomiast do tego dodaje się drugie zachowanie, czyli odkręcanie się na boczek dalej. I w ten sposób możesz skręcać psa i w jedną, i w drugą stronę. Quote
Kirinna Posted November 20, 2011 Author Posted November 20, 2011 A... dzięki trochę inaczej to sobie wyobrażałam:) Quote
Myxa86 Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 ja mam komendy 'in" w lewo i "on" w prawo. Fajnie mój pies robi:) Quote
patusiove Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 może być to po prostu "turn" po angielsku, oznacza to "zakręt" :) Quote
Recommended Posts