AniaB Posted December 30, 2006 Posted December 30, 2006 tez mi wstyd:oops: to chociaz na chwilkę zaglądnę moze tabletki nie tak od razu działają... Ernest, taki piękny pies.. Quote
loozerka Posted December 30, 2006 Posted December 30, 2006 A na co są te tabletki? Czy ich działanie jest podobne do Rimadolu? A może i tu zaszliby ostródzianie i słali biezące wiesci o Erneście, jednak, co kilka osob odwiedzających psiaka w schronie, to nie jedna.... Quote
wredne_słonko Posted December 30, 2006 Author Posted December 30, 2006 Kurczaki smutasek.. Tabletki chyba jakąs ulge mu dają. Quote
Aga_Mazury Posted December 30, 2006 Posted December 30, 2006 tabletki to Movalis ///przeciwzapalne i przecibólowe Quote
loozerka Posted December 30, 2006 Posted December 30, 2006 czyli one chyba nie maja za zadanie wspomagania produkcji mazi stawowej? Bo pewnie w tym kierunku coś by sie przydało, ale do tego to pewnie diagnoza lekarska byłaby potrzebna, co mu tak do konca jest. Mi jednak nie udalo sie dotrzec wczoraj do weta, nie dośc, ze w pracy musialam posiedziec, to jeszcze mnie choróbsko rozłożylo, ale w przyszłym tygodniu na pewno będę, to dopytam w kwestii KOrtowa Quote
wredne_słonko Posted December 30, 2006 Author Posted December 30, 2006 No właśnie bez diagnozy to raczej nic nie możemy zrobić. A przetransportować Ernesta i zając się nim to wcale nie będzie łatwe.. Quote
Aga_Mazury Posted December 30, 2006 Posted December 30, 2006 właśnie, właśnie....to jest taki lek tylko jakby chwilowo pomagający...a po dokładnej diagnozie będziemy mysleć co dalej.... żeby Ernesta nie stresować chcemy tylko raz go zabrać na RTG.. chyba zrobię zbiórkę na kombi dla AFN :evil_lol: Quote
AniaB Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 aga, a kiedy dokładnie planujesz to przeswietlenie? i czy ten koszt sie nie zmiani czy zbieramy jeszcze na coś drozszego (ja obiecałam przeswietlenie do 50 zł i tyle faktycznie w tym miesiacu moge dac) bo jesli to bedzie kosztować te 160 zł o którym pisała doddy, to na razie niestety takiej kwoty chyba nie mamy...? Quote
Aga_Mazury Posted January 1, 2007 Posted January 1, 2007 Ernest mam nadzieję, że tabletki choć trochę poprawiły Ci samopoczucie i że w tym 2007 roku trafisz do wspaniałego domu Przystojniaku Quote
Aga_Mazury Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 Ernest dostaje tabletki, ale trudno zauważyć czy pomagają...bo wybieg Ernesta tak naprawdę nie pozala chyba mu nawet porządnie się rozprostować...być może jutro pracownik weźmie go na spacer i poobserwuje Quote
AniaB Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 aga, a czy ernest był w ogóle kiedykolwiek przez kogokolwiek badany? no i co dalej z nim bedzie? jak z prześwietleniem? jak z tymi deskami na bude od Dobarmania (chyba)..? kurcze, niedługo bedzie zimno, on nie moze tak zostac... Quote
Aga_Mazury Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 AniaB napisał(a):aga, a czy ernest był w ogóle kiedykolwiek przez kogokolwiek badany? no i co dalej z nim bedzie? jak z prześwietleniem? jak z tymi deskami na bude od Dobarmania (chyba)..? kurcze, niedługo bedzie zimno, on nie moze tak zostac... z tego co pytałam..to nie był badany, oddany został do schronu bo zaczął miec własnie problemy z tymi stawami czy łapami (bo nie wiemy co to jest)... nie wiem czy i kiedy jeszcze się ktoś wybierze do Ostródy z transportem właśnie...zima...echhhhh...chyba się cieszę, że jak narazie nie ma mrozów....i oby nie było...ze względu na psy.. co do prześwietlenia...żeby pojechac z nim do Olsztyna muszę zorganizować taki samochód, który go zabierze...i kogoś do pomocy... ale staram się aby to było jak najszybciej Quote
AniaB Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 ech erneście - wszyscy tylko u tej Lady siedza u ciebie pustki aga, czy ten pracownik poobserwował ernesta? jak on sie porusza? chodzi? nie wiem czy było wczesniej powiedziane - te tabletki beniu-b od Ciebie to sa srodki przeciwbólowe czy jakies specjalistyczne na dysplazje? i kiedy one moga zadziałac? wiem, ze przy niektórych lekach konieczne jest odpowiednie wysycenie organizmu...dopiero wtedy są efekty.. Quote
loozerka Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 ten lek jest przeciwbólowy i przeciwzapalny, ja mam wrazenie, ze to chyba coś podobnego do naszego rimadinu ( czy jakos tak ) Quote
AniaB Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 loozerko, ja sie niezbyt znam, ale czy dysplazja jest bolesna czy to jest po prostu niedowład? bo rimadyl to jest taki włąśnie przeciwbólowo - przeciwzapalny.. leksa dostała go na spondyloze jak juz miała taki ucisk nerwu w kregosłupie, ze nie mogła wstawac z bólu właśnie ale na noge (gdzie jest podejrzenie dysplazji) dostaje arthroflex tylko... Quote
loozerka Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 Ania, ja w tym wszystkim też pływam, o dysplazji czytalam kilka miesięcy temu, jak padło w stosunku do mojego psa podejrzenie curvus radius, no i teraz czasem na forum. Z tego, co czytam- to chyba jest to bolesne, czytalam, ze psy czesto- szczególnie w okresach jesiennych, zimnych, mokrych mają problemy ze stawami, także bólowe, problemy no ze schodzeniem ze schodów. Jakos ja to kojarze ze zwyrodnieniem stawów u ludzi- a to wiem, ze jest bolesne, oczywiscie w w róznym nasileniu. Ja np. mam lekkie problemy i mnie boli, gdy przemarznę, albo ogólnie pogoda jest chłodna, zimna, wilgotna, ale wiem, ze są ludzie, ktorzy mają dużo gorsze bóle, Sądze, ze artrhoflex ma przede wszystkim zabezpieczac i zapobiegac postępowaniu choroby, a przy znacznym jej nasileniu, gdy występouje ból potrzebny chyba jest lek p-bolowy. Tu benia-b jest specjalistką od tych spraw, musialabym jeszcze raz poczytać jej PW, bo to bomba wiedzy :D. Ale- o ile dobrze kojarze, to ona własnie mi pisala, ze rimadyl ma sporo skutków ubocznych dla układu pokarmowego. Quote
wredne_słonko Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 Kurczaki biedny Erneścik. Duży psiak to duży problem chociażby z transportem. A bez diagnozy nie ruszymy z miejsca tak naprawdę :shake: Cholerka. Mam nadzieję Aguś, że uda Ci się coś załatwić. Ja bym z chęcią pojechała, ale mam osobowy samochodzik i troszke to daleko, a sesyjka już zaczęta.. Ale jeśli nie będzie innej możliwości to się pisze.. Quote
wredne_słonko Posted January 7, 2007 Author Posted January 7, 2007 No Ciotki zaglądajcie do dupusia ! Quote
Aga_Mazury Posted January 7, 2007 Posted January 7, 2007 Ernest pomożemy Ci piesku :) Ja w tygodniu dowiem się ile w Ostródzie lub okolicach kosztuje wykonanie porządnej budy,,.. ostatnio dla owcarków policyjnych były robione...więc muszę się dowiedzieć gdzie i za ile.;) i się oczywiście potargować;)... Ernest będę też zaciekle walczyła o większy wybieg dla Ciebie.... tylko tak mało miejsca w tym schronisku...że nie będzie to takie proste, ale....próbować trzeba Quote
Aga_Mazury Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 Dziś dowiedziałam się po ile są budy u nas na Mazurach i dostałam szoku:crazyeye: buda taka jak dla owczarka niemieckiego kosztuje 290 zł netto czyli około 350 zł brutto o wymarach 100x74 i wys. 74 a większe budy 380 zł netto zabrali z wybiegu Ernestowi Pluta...bo robił Ernestowi numery ;) wyjadał mu wsystko z miski a potem robił tam kopę... hmmmmm... Quote
AniaB Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 aga, ja spróbuje w wolnej chwili poogladać budy na allegro a jak nie to jakos moze uzbieramy potrzebna kwote Quote
loozerka Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 ale numerant z tego Pluta, no :mad: Aga, to dla owczarka nie ta najwieksza buda jest? To dla jakich psów sa największe budy, jak nie dla ONków i psów ich wielkości? Quote
Aga_Mazury Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 Pan mówił, że ta za 290 to jak dla owczarków (podał wymiary trzeba by było sprawdzić;)) a te wielkie to mówił, że ludzie kupuja jak sobie budują np. kojce da swoich zwierząt i takie już wypasione ...mówi jak np. dla bernardyna...hmmm...nie znam się na budach :oops: Quote
loozerka Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 Poczkaj, ja spróbuje znależc info na watku węgrowskim , tam było opisane, ile taka buda powinna miec luzu dla określonego psa. Nie natychmiast, bo nawet nie wiem, jakl szukac w tym watki informacji. Quote
Recommended Posts