Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mestudio napisał(a):
Ja jeszcze w sprawie budy: na jakiej wysokości od podłogi powinien być otwór i jak wysoki. Tego nikt nie podawał.
Czy to ma być przy samej "ziemi"?

TZmestudio

może być troszkę wyżej
woda nie będzie się lała

u mnie na działce stoi taka buda
nawet szczeniakom nie przeszkadzało, że jest troszke wyzej

Posted

[quote name='Cromikowa']Jeśli chodzi o naszą budę to dla samca mamy większą, a dla suni mamy mniejszą i jej wymiary są następujące: legowisko (czyli środek) 70x100, z zewnątrz 85x110, zaś otwór 35x42, nie zmierzyłam tylko wysokości budy :( ale myślę, że w najbyższym punkcie będzie miała ok 70-80cm. Sunia wchodzi i wychodzi bez problemów (jest jeszcze młoda, ale w tej chwili waży już ponad 40kg), nawet jak podrośnie to legowisko jest wystarczające, bo jak leży w budzie to ma jeszcze miejsce. Nie warto robić za dużej budy, bo będzie w niej zimno.

my mamy przy samej ziemi, ale teraz wolałabym żeby tak nie było, na zimę wyścielamy budy słomą i wtedy podczas wchodzenia i wychodzenia słoma też wyłazi ;)

jeśli chodzi o otwór to miałam dylemat, bo chciałam jak najmniejszy żeby było jak najcieplej (nie mamy przedsionka, czego teraz żałuję), w tym wymiarze który podałam nasza sunia musi się schylać żeby wejść

Posted

Dziś był pierwszy wyraźny sukces. Otworzyłam suni kojec i powolutku, krok po kroczku Brinka sobie wyszła sama bez smyczki i troszkę podreptała. Wracała do kojca i zastanawiała się czy uciec do domku, ale zrozumiała, że nikt jej na siłę nie będzie nigdzie ciągał to rezygnowała z ucieczki i znowu na troszkę wychodziła. Były dziś więc spacerki na smyczce i bez, smaczne śniadanko i przytulanki.
Jak chodzi sama po ogrodzie to zupełnie nie złości się na koty.

Posted

Szarotka napisał(a):
Mowilam, ze podhalany sa kotolubne :):)

Ale kojec ewidentnie należy do niej i nie ma zmiłuj się. Dziś się miziałyśmy i wbiegła Panna Fąfel, kiedy zbliżyła się do miski z wodą, to Brinka poderwała się natychmiast i z mocnym warknięciem zrobiła skok w kierunku Panny Fąfel. Ja się przestraszyłam oczywiście, ale Fąflica umknęła i było już ok.
Czyli kojec jest Briny i koniec. Zaglądanie zabronione.

Posted

No tak, podhalany to psy obronne :):)
Moja to nie pozwoli obcemu psu wejsc na swoj teren, czyli dom i ogrod jej :):) ale zaakceptowane stado robi co chce. Widocznie panna Fafel jeszcze sie na stado nie zalapala :):)

Posted

mestudio napisał(a):
Ona tylko w kojcu tak reaguje, widocznie uważa go za wyłącznie swój.

To samo robi nasza Belinka, do tego stopnia, że jak ostatnio zamiatałam liście w kojcu i w tym czasie był tam ze mną Domingo (a Bella chodziła po podwórku) to po tym jak wyszedł z kojca rzuciła się do niego z warkiem... Najlepsze jest to, że ten kojec to kojec Domisia, a Belinka zamieszkuje go tymczasowo ;)

Posted

[quote name='Aldrumka']Zrobiłam jeszcze drugi bazarek dla Brinki. Zapraszam serdecznie:

http://www.dogomania.pl/threads/216939-Nowy-szal-spodnie-narciarskie-buty-zimowe-dzieci%C4%99ce-du%C5%BCo-spodni-na-Brink%C4%99-do-13.11?p=17903011#post17903011

Dziękujemy bardzo :-), zaraz pochwalę się TZ-owi, właśnie robi budę dla Briny. Jestem bardzo zaskoczona, ale miło zaskoczona:loveu:

A tak modelka Brina sprawdzała szkielet budy, czy w ogóle się to do czegoś wg niej nada.

To naprawdę dopiero wstęp do prawdziwej budy:evil_lol:.

Posted

W końcu to dla niej, no nie? Jakby się nie spodobało, to musiałbym zrobić inny. :-D

Teraz przerwa technologiczna w robieniu: klei się styropian (dla wtajemniczonych - gdzieś zaginęły wkręty i muszę je znaleźć)

TZmestudio

Posted

[quote name='Cromikowa']To samo robi nasza Belinka, do tego stopnia, że jak ostatnio zamiatałam liście w kojcu i w tym czasie był tam ze mną Domingo (a Bella chodziła po podwórku) to po tym jak wyszedł z kojca rzuciła się do niego z warkiem... Najlepsze jest to, że ten kojec to kojec Domisia, a Belinka zamieszkuje go tymczasowo ;)

[quote name='mestudio']Będzie miała ładniejszy kojec, postaramy się. Zrobiłam bazarek na ten cel http://www.dogomania.pl/threads/216945-Dla-Lady-na-hotel-dla-podhalanki-na-wszystko-11.11.-godz.22-00-kobieta-dziecko-dom?p=17903707#post17903707

[quote name='mestudio']Musiała dziewczyna sprawdzić jakie warunki chcemy jej zapewnić, weszłą tam z przyjemnością i wszystko obejrzała.

Buda piekna :):)
Ide popatrzec na bazarki :):)

Posted

mojamisia, bardzo Ci dziękuję za wpłatę dla Brinki, umieściłam na pierwszej stronie w rozliczeniu - dopiero dziś usiadłam aby to podsumować.
Na pierwszej stronie umieściłam też wszystkie grosiki z nadpłat bazarkowych - zaokrąglenia od serca:loveu:

Bardzo dziękujemy i jeśli coś się nie zgadza to wołać proszę bo ja humanistka jestem.

Posted

mestudio napisał(a):
Dziękujemy bardzo :-), zaraz pochwalę się TZ-owi, właśnie robi budę dla Briny. Jestem bardzo zaskoczona, ale miło zaskoczona:loveu:

ten pierwszy tak słabo idzie, chcemy, żeby choć trochę więcej się uzbierało

Posted

mojamisia napisał(a):
Ale tempo :) Tz mestudio wyrabia 300% normy :)
Super buda się szykuje,odbiór techniczny Brinka już wykonała :p

Z gotowych palet się szybko robi. Ale palec trochę dokucza i niektóre śrubki same się chowają.
Najdłużej się zejdzie z wykańczaniem.

Jakie są motywy góralskie? Takie na budach?

TZmestudio