mestudio Posted January 16, 2012 Author Posted January 16, 2012 [quote name='beta ata']No tak, tylko że do tej pory to tolerowali, a teraz przestali... ? A może chodzi o to, że zwierzolubi (jest nawet taki wątek na dogo, wkleje później) masowo zgłaszają m.in. na allegro te ogloszenia o sprzedaży zwierząt, które pochodzą od pseudohodowców, zgłaszają naruszenie ustawy..? Allegro musi te ogłoszenia usuwać i traci na tym, więc w ramach rewanżu albo ku "przestrodze" wyrzucają ogloszenia charytatywne... ? Myślę, że można bezdomniaki ogłaszać do nibysprzedaży, wystawiac jakąć symboliczną kwotę "kup teraz za 1,10 PLN ... i wtedy nic nie bedą mogli zrobić... edit: http://www.dogomania.pl/threads/220611-Nowa-Ustawa.-WALCZYMY-Z-PSEUDOHODOWCAMI-!!! No tak, tylko że jeśli jakiś debil mi kupi za złotówkę psa to ja jestem zobowiązana mu go wydać bo kupił i już, i można mieć mnóstwo nieprzyjemności potem. A nie wolno nam umieszczać stwierdzeń - nie kupuj, nie licytuj, zadzwoń itp. Wiem, że trwa dyskusja na ten temat na dogo, ale nic nowego do niej nie wniosę. Quote
beta ata Posted January 16, 2012 Posted January 16, 2012 ...No ale wszyscy dalej robia psom allegro adopcyjne... Tylko nie piszą nic, ani o cenie, ani o sprzedaży, ani o licytowaniu lub nie. Widziałam swiezo zrobione ogloszenie. Quote
mestudio Posted January 16, 2012 Author Posted January 16, 2012 To jak im nie zamkną to ja dopiero zrobię następne. Quote
lilith27 Posted January 17, 2012 Posted January 17, 2012 W Radomiu przy bardzo ruchliwej ulicy przy pewnym zakładzie oszczeniła się suka. Aktualnie psiaki mają około 5-6 tygodni. Są przepiękne małe kulki. Nieco boją się człowieka i jeśli tak dalej pójdzie po prostu zdziczeją. Psy mają budę i jedzenie (bo pracownicy starają się jak mogą) ale grozi im ulica. Rokrocznie giną tam szczeniaki, gdy tylko podrosną na tyle, żeby udać się na dalszy spacer. Lada chwila i te wylezą na ulicę i zginą. Te które znajdą ds lub dt ocaleją. Ten scenariusz się powtarza. To nie są puste obawy, żeby sobie podramatyzować. Psiaki potrzebują domu. Pomocy. Nie są zaszczepione. Nie są odrobaczone. Jest ich pięć. Szukam dt lub ds na gwałt. Najlepiej do domu, do mieszkania, do człowieka. Budę i żarcie mają przecież......ale tylko po to, żeby wkrótce i tak zginąć......Przeżyją te, które zabierze człowiek..... 792 395 081 jest pięc sztuk, na pewno 3 chłopaków i 1 suczka.....nie wiem jak piąte szczenie..... wszystkie czarne, puchate kuleczki..... Quote
beta ata Posted January 17, 2012 Posted January 17, 2012 Jak wygląda matka tych szczeniaków? Można będzie ją wysterylizować? Quote
lilith27 Posted January 17, 2012 Posted January 17, 2012 ajjjj nie podałam linku oto watek radomski http://www.dogomania.pl/threads/195056-Schronisko-w-*RADOMIU*-setki-wpatrzonych-w-kraty-oczu-czeka-na-pomoc!/page131 są tam suczki - matka i mamka trzeba będzie je wysterylizować.....tylko, na razie szczeniaki są priorytetem..... Quote
mc_mother Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 mestudio napisał(a):mam też nadzieję, że jednak nie nadejdzie zima, a w sobotę wygram w totolotka :-). Zima jednak nadeszła... a jak poszło z totolotkiem? ;) Wszyscy szukają jakiegoś rozwiązania sprawy z allegro... Ciężko nam będzie bez tego- z allegro największy odzew na ogłoszenia. Widziałam takie ogłoszenie na allegro, które wydaje mi się może przejść- W ogłoszeniu jest opis suni, prośba o wsparcie leczenia, sterylizacji i utrzymania psa w DT. Przedmiotem oferty jest dyplom z podziękowaniem- cena 5 zł. A pod spodem jest napisane, że sunia jest do adopcji i namiary na osobę odpowiedzialną. Może to jest jakieś wyjście? Quote
Ziutka Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 Podobno jak się da w tytule słowo " oddam " to nie usuwają, ale cholera ich wie, za przeproszeniem... Quote
mestudio Posted January 19, 2012 Author Posted January 19, 2012 Allegro chce przekierować oferty oddam na tablica.pl (która jest też częścią Allegro). Z tego co zauważyłem, oferty z tablicy pojawiają się również na allegro. Widać taka jest wola właściciela. Allegro do sprzedaży, tablica do ogłoszeń. TZmestudio Quote
lilith27 Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 tak w mailu, kt. otrzymałam z info o wykasowaniu ogłoszenia pisali, że zapraszają do tablicy.pl Quote
mestudio Posted January 22, 2012 Author Posted January 22, 2012 Podnoszę naszą piękną damę. U nas bez zmian, Brina się rozrasta, jest bardzo miła, przytulaśna i wdzięczna za każdy kontakt z człowiekiem. Dostaliśmy w prezencie od Ziutki karmę Josera i puszki dla piesków więc bardzo się cieszymy, a pieskom bardzo smakuje. Mamy dzięki temu zapewniony drugi posiłek dla psiaków na co najmniej miesiąc. W ogóle Ziutka nam bardzo pomaga i jestem jej niesamowicie wdzięczna :loveu: Quote
Karro Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 Fajna Brinka się robi, miła dziweczynka, mam nadzieję że znajdzie wkońcu dom :loveu: Quote
Aldrumka Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Super białaska, a teraz jak się tu wchodzi to za każdym razem zaskakują czarne maluszki :0 Quote
mestudio Posted January 24, 2012 Author Posted January 24, 2012 Brina zrobiła się wielka, tak się rozpasła chyba, a może ma taka być - w każdym razie klatka piersiowa tak jej się rozrosła, że to kawał psa teraz, no i jest naprawdę ładna. Jeszcze tylko brakuje jej kąpieli letniej, ale na to musi poczekać. Dziś pomagała mi w porządkach za domem, spacerowała sobie po ogrodzie pilnując mnie, a ja segregowałam różności do wyrzucenia, spalenia. Do południa była u nas piękna pogoda, aż szkoda było siedzieć w domu, a po dwóch godzinach zrobiło się okropnie zimno i śnieżnie. Właściwie Brina nie sprawia żadnych kłopotów, jest spokojna, radosna, łagodna i przyjazna - trudno mi znaleźć jakąś wadę oprócz tej, że goni inne psiaki. Bardzo lubię tę psinkę. Quote
Szarotka Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 No coz Brinka to pies strozujacy, wiec zagania stado, co by sie nie rozpierzalo :):) Quote
mestudio Posted January 26, 2012 Author Posted January 26, 2012 Brina strasznie nie lubi jak ktoś biega. Psy nie mogą biegać - mają chodzić i już. Jak któryś przebiegnie obok, to od razu go 'atakuje'. Niestety kilka razy zrobiła to z onkowatą Lady, która nie zna słowo iść. Na razie obyło się bez większych ekscesów, ale trzeba na to uważać. TZmestudio Quote
mc_mother Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Ja też mam jedną taką "kierowniczkę podwórka":evil_lol: Bywa to bardzo uciążliwe... Gdzie ten dom dla Briny? Strasznie mnie dołuje, że ludzie ostatnio nawet nie chcą słyszeć o starszych psiakach- wszyscy chcą młodego i zdrowego:roll: Zawsze proponuje Brinę, gdy są chętni na sunię, ale dla większości "za stara". Podobnie jak jeden z naszych podopiecznych- Cezar- pies ideał... a nikt go nie chce ze względu na wiek:( Quote
Aldrumka Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 przyszłam pochwalić Biankę, b0 Jordanka chwalą i chwalą Quote
mestudio Posted January 28, 2012 Author Posted January 28, 2012 Brinkę chwalę ja:-). Kochana sunia. Byłam u niej z ciepłą wodą ze dwie godziny temu i tak mocno spała w głębi budy, że musiałam zajrzeć czy aby żyje. Wcale mnie nie słyszała. Szkoda, że nie mam dla niej miejsca w domu na takie zimne dni, pozostałe pieski są razem w domu i na werandzie, a ona niestety nie chce się z nimi zgodzić, ale mam nadzieję, że to jej futro chroni ją. Quote
Plicha Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Odwiedzam Brinkę, dawno u Was nie byłam. No mrozy teraz okropne, mam nadzieję że Brinka w słomie zakopana nie marznie. Quote
mestudio Posted January 28, 2012 Author Posted January 28, 2012 Ma suchą słomę i buda jest osłonięta z każdej strony pełnym ogrodzeniem więc jej nie wieje, w budzie sucho więc mam nadzieję, że nie jest jej zimno, gdybym tylko miała odrobinę więcej miejsca. Quote
mojamisia Posted January 29, 2012 Posted January 29, 2012 Brinka "zmężniała" ;) to powinna dać sobie radę z mrozem . A straszą że pod koniec tygodnia będzie poniżej 30 stopni :crazyeye: Quote
mestudio Posted January 29, 2012 Author Posted January 29, 2012 Jakby tak miało być to może kocyk elektryczny jej damy. Nie wiem, może to głupi pomysł. Quote
Poker Posted January 29, 2012 Posted January 29, 2012 mestudio napisał(a):Jakby tak miało być to może kocyk elektryczny jej damy. Nie wiem, może to głupi pomysł. Chyba bym się bała.A jak zwarcie będzie i pożar wybuchnie? BR, strach się bać. Już chyba termofor lepszy. Quote
Recommended Posts