beta ata Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 E, tez używam podbieraka :-) , ale nawet podbierakiem nie siegam (ani tz ) do wiekszości, drzewa są naprawdę ogromne, wysokie. Oczywiście sadzę mlode drzewka, nowe karłowe odmiany, ale dopiero niektore zaczęły owocowac i maja malo owoców. Quote
mestudio Posted November 1, 2011 Author Posted November 1, 2011 Wolałbym żeby chodziła za mestudio. Za mną już łażą nasze własne cholery. Niokrzesane. A ja mam tylko w jedną stronę oczy a trzeba nad tym zapanować. A mestudio wolno chodzi i Brina spokojnie nadąży. TZmestudio Quote
mestudio Posted November 1, 2011 Author Posted November 1, 2011 beta ata napisał(a):E, tez używam podbieraka :-) , ale nawet podbierakiem nie siegam (ani tz ) do wiekszości, drzewa są naprawdę ogromne, wysokie. Oczywiście sadzę mlode drzewka, nowe karłowe odmiany, ale dopiero niektore zaczęły owocowac i maja malo owoców. To przytnijcie je od góry i zróbcie z ich korony grzybka. Będzie wam wtedy wygodniej. U nas tak jest, ale nikt nie ma czasu dzików usuwać i mamy nieuczesane grzybki (czytaj: potargane). Ale tym razem na wiosnę trzeba to w końcu zrobić. TZmestudio Quote
Poker Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 Ale zazdroszczę Wam jabłoni.Ja mam taki malutki ogródeczek ,że się tylko aż 1 wisienka zmieściła. Jabłka starych gatunków są już prawie nieosiągalne. Od lat nie jadłam malinówek, prawdziwej koksy ,a mój mąż tęskni za smakiem koszteli. Były jeszcze inne pyszne odmiany ,ale nie znam ich nazw. Jeżeli macie którąś z wymienionych odmian, to chętnie kupię skrzynkę czy nawet dwie i zapłacę za przesyłkę kurierską. Quote
mestudio Posted November 1, 2011 Author Posted November 1, 2011 Poker, do Wrocławia jabłka jadą gratis transportem firmowym:-). Odmiany są to bardzo stare i bardzo smakowite, a teraz idziemy z psiakami do lasu. Quote
mojamisia Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 Przyszłam zobaczyć co tam nowego u Brinki i jej Ludziów :p Serce rośnie jak z wylęknionego dzikusa wychodzi inteligentna przylepa :loveu: Tak czytam o umiłowaniu jabłek przez Wasze psiaki i...moja,jak przystało na psa ze schroniska,uwielbia -banany:crazyeye: brzoskwinie :cool3: no jeszcze śliweczki i poziomki też są OK :evil_lol: Jabłka są beeee-za kwaśne :evil_lol: Quote
mestudio Posted November 1, 2011 Author Posted November 1, 2011 mojamisia napisał(a):Przyszłam zobaczyć co tam nowego u Brinki i jej Ludziów :p Serce rośnie jak z wylęknionego dzikusa wychodzi inteligentna przylepa :loveu: Tak czytam o umiłowaniu jabłek przez Wasze psiaki i...moja,jak przystało na psa ze schroniska,uwielbia -banany:crazyeye: brzoskwinie :cool3: no jeszcze śliweczki i poziomki też są OK :evil_lol: Jabłka są beeee-za kwaśne :evil_lol: Ugotuj jej jedzenie to zobaczysz co zastaniesz w misce: NIC Nalej do garnka wody i dodaj jabłka pokrojone w ósemki. Bez bawienia się w obieranie ze skórek i z gniazdkami. Gotuj aż będą miękawe. Dodaj wkładkę (my dajemy wątróbkę z kurczaka) i gotujemy aż pojawi się piana (można dodać jeszcze marchewkę). Wsypujemy ryż i powolutku gotujemy (ryż nie może się przypalić i mieszamy dość często). Ryż ma co najmniej podwoić swoją objętość. Wyłączamy i zostawiamy przykryte przykrywką. Nie ma szans aby nie smakowało - u nas żaden się jeszcze taki nie znalazł TZmestudio Quote
Karro Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 A mój podhalan to nie lubi owoców wogóle.;) Quote
mestudio Posted November 1, 2011 Author Posted November 1, 2011 Brina robi się ładna. Dziś przyjrzałam się naszej damie i naprawdę już widać zmiany. Boczki odrobinę pełniejsze, futro wyczesane, ona sama radosna, nawet na spacerku w ogrodzie próbowała sobie podbiegać troszkę. Pięknie się cieszy na nasz widok i obawiam się, że za jakiś czas może z radości zacząć skakać na mnie - to mój problem z psami niestety. Buda ma już dach i jest ocieplona, trzeba jeszcze wykończyć w środku, zaimpregnować i kupić coś na dach aby zabezpieczyć. Wyszła ogromna, naprawdę. A jeśli mowa o owocach to mamy suczkę, która sobie upodobała maliny i sama je zrywa z krzaczków wariatka, jabłka też woli sobie urwać z gałązki, a nie tam takie poobijane z ziemi:-). Quote
Lumix Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 też mam taką owocolubną suczkę, a i jeszcze orzechy włoskie są jej przysmakiem. Quote
mestudio Posted November 1, 2011 Author Posted November 1, 2011 Orzechy włoskie od września do listopada są najlepszą zabawą dla naszych psiaków. Uwielbiają je, zwyczajnie poszukują ich sobie w liściach i trawie, rozłupują i wcinają jak szalone. A jak się rozbestwią i rozleniwią to kradną mi z koszyka to co zbiorę sama. Quote
Poker Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 mestudio napisał(a):Poker, do Wrocławia jabłka jadą gratis transportem firmowym:-). Odmiany są to bardzo stare i bardzo smakowite, a teraz idziemy z psiakami do lasu. Ale niespodzianka!! To jak można się załapać na jabłka? I tak zapłacę na Brinę ile zawołacie. A jak macie gruszki , to też chętna jestem , bo jeszcze dżemu z nich w tym roku nie robiłam. Quote
mojamisia Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 Cześć Brinka :) Poproś swoich ludziów żeby zrobili ci zdjęcie jak biegasz i jak się cieszysz :loveu: Quote
Aldrumka Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 mestudio napisał(a): A jeśli mowa o owocach to mamy suczkę, która sobie upodobała maliny i sama je zrywa z krzaczków wariatka, jabłka też woli sobie urwać z gałązki, a nie tam takie poobijane z ziemi:-). Moja też zrywa i zjada maliny ale tylko w lesie, tych kupionych w mieście nie je :) Quote
mestudio Posted November 2, 2011 Author Posted November 2, 2011 Dziś dzień minął spokojnie i dość leniwie. Brina bardziej korzystała z domku niż z leżenia pod chmurką, bo w nocy była duża mgła i właściwie w dzień także. Wszędzie było bardzo mokro. Spacerki jak zawsze wykonane z oporami, ale było też samodzielne wyjście z kojca i poszwędanie się po ogrodzie w bliskiej odległości od kojca. Brina ma dobry humor, jest przemiła, przytulaśna i bardzo spokojna. Taka jestem piękna dama. Quote
danka4u1 Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 Jestem znowu i nawet udało mi sie wskoczyć na momencik do Was. Poczytam, jak wyrobię się z wątkami....widziałam tylko, ze to cudo to ulubiona rasa Szarotki. Jest tutaj na wątku ta nasza podhalańska cioteczka? Quote
mestudio Posted November 2, 2011 Author Posted November 2, 2011 [quote name='danka4u1']Jestem znowu i nawet udało mi sie wskoczyć na momencik do Was. Poczytam, jak wyrobię się z wątkami....widziałam tylko, ze to cudo to ulubiona rasa Szarotki. Jest tutaj na wątku ta nasza podhalańska cioteczka? Oczom nie wierzę :crazyeye:, nareszcie. Kobieto, gdzieś Ty była? Szarotka jest, oczywiście;) Quote
danka4u1 Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 mestudio napisał(a):Oczom nie wierzę :crazyeye:, nareszcie. Kobieto, gdzieś Ty była? Szarotka jest, oczywiście;) Tam, gdzie bociany odlatują na zimę.. Quote
Cromikowa Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 czy dotarł tran dla Brinki? moje podhalany też lubią owoce, szczególnie samiec, kiedyś na szkolenie w ramach smaczków brałam właśnie banany ;) Quote
mestudio Posted November 2, 2011 Author Posted November 2, 2011 Cromikowa napisał(a):czy dotarł tran dla Brinki? moje podhalany też lubią owoce, szczególnie samiec, kiedyś na szkolenie w ramach smaczków brałam właśnie banany ;) Niestety nie. TZmestudio Quote
Plicha Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 Ale mnie wciągnął wątek Brinki :) Przyszłam od Waszej krówki i czytam już od godziny :) super psineczka :) Quote
mestudio Posted November 3, 2011 Author Posted November 3, 2011 Plicha napisał(a):Ale mnie wciągnął wątek Brinki :) Przyszłam od Waszej krówki i czytam już od godziny :) super psineczka :) Witamy u Briny:-). My już po pierwszym śniadanku i spacerkach. Quote
Szarotka Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Jestem juz u corki w Londynie:) Jej kot Mosiek niestety nie chce sie zaprzyjazniac. Spi ze mna w lozku, ale nie lubi zbytnio jak sie go glaszcze..... Pozdrowienia dla Brinki :):) Quote
Recommended Posts