Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja zagladam. Mestudio napisz moze w tytule watku ile potrzeba miesiecznie na utrzymanie suni, bo wtedy jest latwiej watek rozsylac jak sie ma konkretne dane. Pewnie trzeba bedzie uzbierac tez na sterylke??wiec trzeba miec jakies pojecie ile kasy potrzeba.

Posted

Jak ja sama będę miała pojęcie to napiszę, w tej chwili nie wiem ile wyniesie utrzymanie tego psa, wiem jedynie, że dużo i mnie na to wszystko nie stać.
Mamy za dużo zwierząt tylko i wyłącznie na naszym utrzymaniu niestety.
Spróbuję podliczyć w piątek bo najbliższe 3 dni pracuję.

Posted

Roznie bywa, ale w sumie obydwum fundajom wcale nie tak zle idzie z adopcjami. I wiek nie zawsze gra role.
Henio z mojego podpisu, maly, slodki, a nie mial brania. Nigdy nic nie wiadomo.
Moge watek rozeslac tak do pierwszego listopada, bo wtedy do domu i dopiero bede w domu 5 listopada, bo pare dni spedze u Corki.

Posted

Nie martw się mestudio- pomożemy w znalezieniu domu... Jak klikniesz w logo na moim podpisie to znajdziesz się na stronie Fundacji- jest tam dział Podopieczni i w nim zakładka W nowych domach :)
Niestety ze starszymi psiakami jest oczywiście trudniej, ale damy radę;)
Jeśli chodzi o utrzymanie podhalana to wbrew pozorom nie jest ono drogie- podhalany wcale nie jedzą tak dużo jak wskazywałby ich wygląd i gabaryty;)
Z sunią to inna sprawa, bo podreperowanie jej zdrowia będzie oczywiście kosztowało. Nie wiem jak ze sterylką- jak ona to zniesie- osłabienie organizmu i ten wiek.... lepiej poczekać chyba jak długo się da.
Na razie częste karmienie w małych dawkach i będzie dobrze:)

Jesteście naprawdę wspaniali! Macie tyle serca dla zwierzaków:)

Posted

Sunia ma się dobrze, jest bardzo zadowolona. Ładnie zjadła kolacyjkę i dała sobie oczyścić ranę. Czas dalej z przyjemnością spędza na zewnątrz na kocyku. Kojec ma oświetlony całą noc aby mogła spokojnie i bez problemów się w nim poruszać. Uwielbia głaskanie, przytulanie, drapanie. Rano przed śniadankiem poszczekiwała sobie w kojcu. Jest przesympatyczną, starszą damą i naprawdę mam nadzieję, że znajdzie domek.

Posted

Dziś już nie uciekała przed nami do dziury, tylko czekała na głaski. Wprawdzie tyłem, ale zawsze. Po wydrapaniu (z mruczeniem), wygłaskaniu położyła się na zewnątrz. Bardzo się stara nie patrzeć w oczy. Nawet jeśli się zapomni - natychmiast opuszcza głowę. Myślę, że góra tydzień i będziemy brykali jak źrebaki.....
Nadal wychodzą garści sierści.

Przywiozłem dziś trochę palet to może uda się zrobić budę. Ale z kojcem dla niej będzie problem.

TZmestudio

Posted

Szarotka napisał(a):
Ja bede watek rozsylac, mimo, ze moj internet w Krakowie jest taaaaaaaaaaaaaaki woooooooooolny ............

No cóż, my mamy bezprzewodowy i jak zawieje wiaterek albo pada deszcz to bywa, że wcale nie mamy internetu, uroki życia z dala od cywilizacji:-).

Posted

Szarotka napisał(a):
Hm bardzo bym chciala mieszkac na wsi, ale moj tz. sie do tego nie nadaje ;);)

Ja jestem miejska baba, a TZ też bardzo miejski i nagle 5 lat temu świadomie wylądowaliśmy na drugim końcu kraju. Jakoś dajemy radę, chociaż bajką tego nazwać nie można.

Posted

Hm, to nie o to chodzi, bo ja sie urodzialam w Krakowie, kiedys skonczylam zootechnike :):), ale moj tz. nie lubi pracowac w ogrodzie, ani wiejskich zapachow tez nie lubi, no i wogle do fizycznych zajec sie nie nadaje ;), jak kosze trawe i zajmuje sie ogrodem. Teraz jak zostal sam w domu, to chociaz dobrze, ze gotuje psu i kotu :):)

Posted

Wiejskie zapachy docierają do nas sporadycznie bo mamy dość daleko do sąsiadów, czasami jak pola nawożą to coś tam w powietrzu przemknie, ale pracy tu jest bardzo dużo, rzeczywiście, więc wcale się nie dziwię, że ludzie wybierają wygodę i normalność. Jak dla mnie to dość logiczne, raczej nas postrzega się jak wariatów:-).
No i jeszcze trzeba się pogodzić z tą mentalnością większości rodowitych mieszkańców i dość dużym zacofaniem jeśli chodzi o poglądy nie tylko co do traktowania zwierząt. Zwyczajnie należy się od tej części wsi izolować, a w skrajnych wypadkach wypowiadać jawną wojnę:-). Potem z daleka krzyczą - Dzień dobry.

Posted

Szarotka napisał(a):
...
, ale moj tz. nie lubi pracowac w ogrodzie, ani wiejskich zapachow tez nie lubi, no i wogle do fizycznych zajec sie nie nadaje ;), jak kosze trawe i zajmuje sie ogrodem.

mestudio TZ też się nie nadaje. Jak kosił trawę to palce sobie prawie odciął i dwa miesiące je leczył. Ale przekazanie koszenia trawy mestudio to kusząca propozycja.... :-D

Szarotka napisał(a):

Teraz jak zostal sam w domu, to chociaz dobrze, ze gotuje psu i kotu :):)

Ale nie gra cały czas na komputerze? Można mieszkać na wsi a pracować w mieście. To nie jest problem. Tylko trzeba mieć trochę gotówki aby remonty robiła jakaś ekipa... Ale mieszka się o niebo lepiej. Osobiście wracam do domu jak na wczasy..... To jest inny świat.

A dziś Brina merdała ogonem i cała się radowała. Wprawdzie trochę na widok michy z jedzeniem, ale to jest już coś....

TZmestudio

Posted

TZ mestudio , zdradź mi, jak to zrobiłeś, że przy koszeniu trawy miałes rękę w zasięgu ostrza??!! Ja kosze całe lato (też jestem "wieśniaczką" z miasta) i wiem, że odleglość od noży tnących (albo żyłki, zależnie od tego czym koszę) jest na tyle duża, że nie sięga... Czy włożyłeś rączkę sam czy wpadłeś pod jadącą kosiarkę?

Posted

My pracujemy na komputerze, tak, ze jak jest dobry internet to mozemy mieszkac niemalze gdziekolwiek :):)
Moi znajomi mieszkaja na wsi pod Strzelcami Opolskimi i maja raj na ziemi, ale ostatnio moj tz. wymyslij, ze sprzedamy dom i bedziemy mieszkac na lodzi zaglowej lub katamaranie i plywac po cieplych morzach :):)