Laura_112 Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 Witam.Chciałabym sie kogoś poradzić , bo nie za bardzo wiem co zrobić w takiej sytuacji.Przejdę do konkretów - dzisiaj na spacerze w moim mieście( na osiedlach domkowych) z moja kolezanka zobaczyłyśmy psa, ktory z daleka wydawał sie przywiązany do drzewa.Jest to kawalek jakby laki z drzewami ( nie mam pojęcia czy jest to teren prywatny, ale nie jest ogrodzony i ludzie tamtędy przechodza)Od tej strony ktora my szłyśmy jest cos ogrodzone ( chyba stacja wstepnego oczyszczania opadow czy cos takiego ) i za tym to ogrodzonym kwadratem zobaczylysmy przy drzewie tego psa.Szczekal na nas , ale nie mialam serca jak zobaczylam jakis sznurek przywiazany do drzewa, wiec obeszlam to ogrodzenie i podeszlam do psa, z poczatku wydawal sie agresywny ale jak do niego podeszalam okazal sie przemilym , przerażonym staruszkiem na dlugim lancuchu, przywiązanym do budy.Nie rozglądałam sie zbytnio bo nie wiezialam czy to teren prywatny czy publiczny , z tego co zauwazylam bude mial - czy ocieplona trudno stwierdzic,jakas miska tez niby stala.Pies mial moze ze 3 m lancuch , ciezki, blizej psa przedluzony byl jakas tasma, na szyi mial jakas gruba obroze.Widac ze psu bardzo brakuje kontaktu z czlowiekiem i pewnie takowego widuje raz dziennie albo i mniej.Nie wiem czego ten pies mial tam pilnowac , skoro tam nie ma aoni domu ani nic do pilnowania, pozatym nawet jak mozna psa zostawic calkiem samego na caly dzien i cala noc na pustym terenie ?! Dramat, do tej pory mam przed soba te jego oczy, takie smutne, spragnione kontaktu z czlowiekiem.Nie chce go tam zostawic- wiem , ze sa psy ktore maja gorzej niz on - ale on tez zasluguje na milosc i cieplo.Chcialabym jakos mu pomoc ale czy ta sytuacja kwalifikuje sie do zadzwonienie np na straz ochorny zwierzat ? prosze pomozcie... plakac mi sie chce jak cos takiego widze.Jesli bedzie trzeba pojde tam i zrobie zdjecia.Dziekuje jesli ktos przeczytal moj dlugi post o konca , bede wdzieczna za kazda pomoc.(pies jest duzy, mix z Onkiem) Quote
natka.jezewska Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Jak najszybciej musisz gdzieś to zgłosić! nie czekaj! Quote
Recommended Posts