Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='lolka75']uwielbiam to Wasze slaskie gadanie:loveu:.... ale i zapytam (glupio) czy duzo ludzi na codzien uzywa slaskiej gwary?:oops:[/quote]

Typowo śląskiej gwary na co dzień to już chyba nie tak dużo , ale jak jestem u rodziny w lubelskim to od razu wiedzą, że ze śląska bo akcent specyficzny. U mnie w rodzinie się używa gwary ale mam dziadka co ma 90 lat i on nas dokształca :evil_lol:

• Replies 28.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Alicja

7336

• clockwork

6473

• apple

1311

• agbar

1137

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='sota36']To zalezy w jakim srodowisku si emieszka. Choc typowo slaskiej gwary juz dawno nie ma:( Zostala zniemczona. Przyklad - typowo w slaskim " dziadek" to " sztarzik" a po zniemczeniu " upa" Zas "babcia" to "starka" - po ... "oma"[/quote]

U nas jest śląska a zniemczona to w strony Raciborza , ja ich tam czasami nie rozumiem :evil_lol:

Posted

:roll:[B][FONT=Arial][COLOR=Red] a ja rodowita ślązaczka ....z dziada pradziada ...ucze sie śląskiego z książek i słowników :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

A jeszcze trzeba dodać że co miejscowość to ma swój ;) slang [/COLOR][/FONT][/B]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]a ja zawsze mówie... języki obce są mi obce :cool1:

pa ruski pogawarim?? :razz::razz:
[/B][/COLOR][/FONT][/quote]

Ja już nie pamiętam :crazyeye: totalne zero :evil_lol:

Posted

[quote name='clockwork'][COLOR=Olive][FONT=Georgia][B][FONT=Arial][COLOR=Blue]przekaże że żonkila nie lubi patyków :roll:[/COLOR][/FONT][/B][/FONT][/COLOR][FONT=Arial][/FONT] [/quote]

[FONT=Georgia][COLOR=Olive][B]lubię ale mam uraz z dzieciństwa i nie lubie jak się we mnie rzuca :evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='Pandisia']Ja już nie pamiętam :crazyeye: totalne zero :evil_lol:[/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]ja też nie... jak zatrzymałam Tirowca z litwy:roll: to nawet nie umiałam mu skazat, że dzwonie po lawete :evil_lol::evil_lol:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]ja też nie... jak zatrzymałam Tirowca z litwy:roll: to nawet nie umiałam mu skazat, że dzwonie po lawete :evil_lol::evil_lol:[/B][/COLOR][/FONT][/quote]

No bo też przyjechał z Litwy i z Polakami się nie umie dogadać :mad:
To po co tędy jeździ :evil_lol: Powinien umieć po naszemu :eviltong: Laski go zatrzymują o on ani me ani be ani kukuryku :eviltong:

Posted

[quote name='Pandisia']No bo też przyjechał z Litwy i z Polakami się nie umie dogadać :mad:
To po co tędy jeździ :evil_lol: Powinien umieć po naszemu :eviltong: Laski go zatrzymują o on ani me [U][FONT=Arial][COLOR=Black][B]ani be[/B][/COLOR][/FONT][/U] ani [U][FONT=Arial][B]kukuryku[/B][/FONT][/U] :eviltong:[/quote]
[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]nie no tyle powiedział... diewoczka sdiełałaś be i kuku majemu tirowi :evil_lol::evil_lol: skażi mienia kakij namier na policaj :eviltong::eviltong:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]nie no tyle powiedział... diewoczka sdiełałaś be i kuku majemu tirowi :evil_lol::evil_lol: skażi mienia kakij namier na policaj :eviltong::eviltong:[/B][/COLOR][/FONT][/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]:hmmmm: no to calkiem pa russki :evil_lol::evil_lol:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]Dobereczek :loveu::loveu:moja ty Pijawkowa :diabloti:opiekunko

:multi::multi::multi:wow od dziś Klocek ma dziewczynę na chacie :razz::razz: ale będą pióra , balety , Ciechocinek , Baden -Baden :evil_lol::evil_lol:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[FONT=Century Gothic][COLOR=Green][B]Doberek Madzialenko:loveu:[IMG]http://www.yelims.com/IPB/Smiley-IPB-421.gif[/IMG]

Widziałam mnóstwo fotóff.......wybacz nie bede wszystkich cytować........widziałam te biegi przełajowe za kijaskiem i wygrzewanko w słonku i niestety musze powiedziedzieć z przykrością że widziałam coś strasznego :shake:.................................................................................................

wygłodzonego Klocka :evil_lol::eviltong:
[url]http://images23.fotosik.pl/181/da7cbd849e9536fd.jpg[/url][/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]berek moje wierne niewierne :evil_lol::evil_lol:

ano zagłodzony Klotz ma dziś kobiete... na 4 dni :mdleje: [/B][/COLOR][/FONT][/quote][B][FONT=Century Gothic][COLOR=Green]Uhhhhhuhhuuuuuu:razz:....fiu fiu powiedzial Ćwirek i odleciał :diabloti::evil_lol:[/COLOR][/FONT][/B]

Posted

[quote name='apple'][B][FONT=Century Gothic][COLOR=Green]Uhhhhhuhhuuuuuu:razz:....fiu fiu powiedzial Ćwirek i odleciał :diabloti::evil_lol:[/COLOR][/FONT][/B][/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]osz qrde... papagaja też musze zabezpieczyć... pamiętam jak wyglądał ostatni tymczas Bruxi u nas... ojjjj sie działo [IMG]http://www.yelims.com/IPB/Invision-Board-France-262.gif[/IMG][/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]osz qrde... papagaja też musze zabezpieczyć... pamiętam jak wyglądał ostatni tymczas Bruxi u nas... ojjjj sie działo [IMG]http://www.yelims.com/IPB/Invision-Board-France-262.gif[/IMG][/B][/COLOR][/FONT][/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]:evil_lol::evil_lol:mam przywieść materace i taśmy klejące do zabezpieczania ...zrobimy mury , zasieki , zapory :razz:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Arial][COLOR=Red][B]:evil_lol::evil_lol:mam przywieść materace i taśmy klejące do zabezpieczania ...zrobimy mury , zasieki , zapory :razz:[/B][/COLOR][/FONT][/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]taśma starczy.... skleimy Bruxie nogi :grins: :diabloti:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]osz qrde... papagaja też musze zabezpieczyć... pamiętam jak wyglądał ostatni tymczas Bruxi u nas... ojjjj sie działo [IMG]http://www.yelims.com/IPB/Invision-Board-France-262.gif[/IMG][/B][/COLOR][/FONT][/quote][B][FONT=Century Gothic][COLOR=Green]Co się działo......ja nic nie wiem? :roll:[/COLOR][/FONT][/B]

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]taśma starczy.... skleimy Bruxie nogi :grins: :diabloti:[/B][/COLOR][/FONT][/quote][B][FONT=Century Gothic][COLOR=Green]Buahahahahahahahaha.........bedzie Bruxelka z rożna:eviltong:[/COLOR][/FONT][/B]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]taśma starczy.... skleimy Bruxie nogi :grins: :diabloti:[/B][/COLOR][/FONT][/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]:hmmmm: na wszelki wypadek wezmę Super Glue[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='apple'][B][FONT=Century Gothic][COLOR=Green]Co się działo......ja nic nie wiem? :roll:[/COLOR][/FONT][/B]

[B][FONT=Century Gothic][COLOR=Green]Buahahahahahahahaha.........bedzie Bruxelka z rożna:eviltong:[/COLOR][/FONT][/B][/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]chałpa latała, terrarium (szyby) nie przeżyły.... :hmmmm: co tam jeszcze... oba zajęły moje miejsce w łóżku :mad: Klocek jadł super Bruxiową karme ona jego goownianą biedronkową :grins: - bo cudze lepsze... spacer z 2 psami to masakra...

aaaa BRUXIA dzis przybywa :multi::multi::multi::roll: [/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]chałpa latała, terrarium (szyby) nie przeżyły.... :hmmmm: co tam jeszcze... oba zajęły moje miejsce w łóżku :mad: Klocek jadł super Bruxiową karme ona jego goownianą biedronkową :grins: - bo cudze lepsze... spacer z 2 psami to masakra...

aaaa BRUXIA dzis przybywa :multi::multi::multi::roll: [/B][/COLOR][/FONT][/quote]

:roll:[FONT=Arial][COLOR=Red][B]...to może chcesz se jednak w materaca podmuchać [IMG]http://www.yelims.com/IPB/Smiley-IPB-418.gif[/IMG][/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='clockwork'][FONT=Arial][COLOR=Blue][B]chałpa latała, terrarium (szyby) nie przeżyły.... :hmmmm: co tam jeszcze... oba zajęły moje miejsce w łóżku :mad: Klocek jadł super Bruxiową karme ona jego goownianą biedronkową :grins: - bo cudze lepsze... spacer z 2 psami to masakra...

aaaa BRUXIA dzis przybywa :multi::multi::multi::roll: [/B][/COLOR][/FONT][/quote][FONT=Century Gothic][COLOR=Green][B]Buhahahahahahahahaha.........brzmi jak kuniec świata[IMG]http://www.yelims.com/IPB/Invision-Board-France-547.gif[/IMG][/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='Alicja']:roll:[FONT=Arial][COLOR=Red][B]...to może chcesz se jednak w materaca podmuchać [IMG]http://www.yelims.com/IPB/Smiley-IPB-418.gif[/IMG][/B][/COLOR][/FONT][/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]noł.. ;)[/B][/COLOR][/FONT]

[quote name='apple'][FONT=Century Gothic][COLOR=Green][B]Buhahahahahahahahaha.........brzmi jak kuniec świata[IMG]http://www.yelims.com/IPB/Invision-Board-France-547.gif[/IMG][/B][/COLOR][/FONT][/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]ale wtedy Bruxelioza nie była związana :diabloti: tera bedzie superowo spokojnie :evil_lol:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='clockwork']
[FONT=Arial][COLOR=Blue][B]ale wtedy Bruxelioza nie była związana :diabloti: tera bedzie superowo spokojnie :evil_lol:[/B][/COLOR][/FONT][/quote][B][FONT=Century Gothic][COLOR=Green]Brzmi jakbyś miała jakiegoś diabelskiego plana :razz::diabloti:

A ja nie mam gdzie Krosia dać jak pójde na weselichoooo:placz:........juz o Aluni nie wspomne:roll:[/COLOR][/FONT][/B]