sota36 Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 A pierdzasza sie mi literki! jakbys miala do kociola w linii prostej 100 metrow i co godzina bily Ci dzwony ( nie liczac kwadransow), to bys normalno ni byla!!!! I te pochody na msze! Tych swietych - jebliwych, co utopilyby czlowieka w lyzce wody ! Quote
ATLANTYDA Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Witanko:multi::p Grypsko widzę męczy :shake: Quote
Alicja Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 :multi:[FONT=Arial]:multi:kupiłam zapłaciłam ;) [/FONT][FONT=Arial]thanx http://www.allegro.pl/show_item.php?item=288180482 [/FONT] Quote
clockwork Posted January 6, 2008 Author Posted January 6, 2008 [FONT=Arial]wrzucam i znikam[/FONT] http://wisla.naszemiasto.pl/wydarzenia/802419.html W schroniskach kwitnie bezkarny proceder uśmiercania zwierząt 27.12.2007 Gdyby zwierzęta naprawdę umiały mówić w Wigilię, byłoby czego słuchać. Psy i koty ze schronisk mogłyby powiedzieć najwięcej. Raport Fundacji dla Zwierząt Argos, po raz pierwszy oparty na informacjach ze wszystkich gmin w Polsce, daje ponury obraz schronisk. Wynika z niego, że w kraju kwitnie bezkarny biznes związany z likwidacją bezdomnych zwierząt. - Wszystko wskazuje na to, że następny rok będzie jeszcze gorszy - mówi Tadeusz Wypych, jeden z autorów raportu. - Gmina płaci schroniskom za przyjęcie psa, ale nikogo nie obchodzi, co dalej się z nim dzieje. Dlatego psy opłaca się przyjąć, a potem uśpić lub stworzyć takie warunki, żeby zagryzły się z głodu. Ilość utraconych w ten sposób zwierząt w schroniskach jest przerażająca i stale rośnie. Fundacja przygotowała "Czarną listę schronisk" za miniony rok, w których ginie najwięcej zwierząt. Co się z nimi dzieje? Na przykład w Iłży produkowano smalec z psów i oficjalnie go sprzedawano. Autorzy raportu uznali, że gdy schronisko traci ponad 30 proc. przyjętych zwierząt, nie jest zakładem opieki, ale rodzajem wykańczalni. Do rekordzistów należą schroniska w woj. podlaskim - w Augustowie od lat likwiduje się ponad połowę przyjętych zwierząt. W ubiegłym roku aż 66 proc. psów. W sąsiednich Suwałkach - 58 proc. Władze jednak nie reagują. W woj. śląskim aż kilkanaście schronisk traci bardzo dużo zwierząt. W ubiegłym roku rekord należał do Chorzowa - utracono tutaj 46 proc. psów. Za nim są Katowice (44 proc.) i Myszków (43 proc.). - To prawda, stosujemy eutanazję, nie wypieram się - mówi kierowniczka Stanisława Psonka. - Co mamy jednak robić, kiedy ludzie masowo podrzucają nam stare i chore zwierzęta, które nie nadają się do leczenia. A już święta są koszmarem. Robi się porządki, a przy okazji wyrzuca kłopotliwego psa. Brakuje nam już miejsc. Na adopcję w Polsce mogą liczyć tylko zdrowe zwierzaki. Na Śląsk przyjeżdża jednak niemiecka fundacja, która zabiera najgorsze okazy i znajduje im dom. Chorzów stale z nią współpracuje - udało się wydać 9-letniego Reksa, który całe życie spędził w klatce, i pięknego collie, którego porzucono, bo choruje na raka. Niemcy biorą psy brzydkie, stare, na których leczenie nie ma u nas pieniędzy. Tadeusz Wypych niepokoi się jednak, że nikt takich zagranicznych fundacji, przyjeżdżających do różnych regionów w Polsce, nie kontroluje. Stanisława Psonka przekonuje, że zwierzęta trafiają w dobre ręce. Wiosną na zaproszenie niemieckiej fundacji pojedzie sprawdzić, jakie mają warunki. - Przyjmujemy co miesiąc 200 zwierząt. Niektórzy oddają zdrowe psy, bo im się znudziły albo opieka ich przerosła. Ostatnio właściciel zostawił nam psa i czuły list, który do niego napisał. Żegnał suczkę amstaffa i przepraszał, że ją porzuca, ale musi wyjechać. Amstaff to pies niebezpieczny, mamy problem. Na szczęście są adopcje, co miesiąc wydajemy około 170 podopiecznych - dodaje Psonka. Nie najlepiej w rankingu schronisk wypadają województwa: mazowieckie, małopolskie, łódzkie, wielkopolskie, gdzie po kilka ośrodków traci zbyt wiele psów i są zbyt ciasne. Przy czym złe traktowanie zwierząt nie idzie wcale w parze z nakładami finansowymi gmin. W kraju na jednego psa w schronisku przez rok wydano średnio 601 zł. W woj, mazowieckim - 780 zł, w wielkopolskim - 753 zł, a w małopolskim - 656 zł. W naszym województwie radni nie są tak hojni. Na schroniska wydają tylko 457 zł za psa, niewiele więcej niż w woj. podlaskim - 437 zł. Ale tam właśnie bezdomne zwierzęta mają najgorzej. [FONT=Arial] i komentarze:angryy:[/FONT] zacznijcie dbac..... ...bezrobotny (gość) 2007-12-27 23:14 o warunki zycia ludzi a potem awantury o nikomu potrzebne zwierzeta. wyeksportowac do Chin , tam je z checia zjedza!!! ...ekolog (gość) 2007-12-27 19:28 maja delikatne mieso. Quote
Alicja Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [FONT=Arial]o masakra :angryy:..........optymizmem to nie napawa :-(:-(:-( i zaś mnie bierze :angryy:....nasze państwo dokłada do budowy swiątyn :angryy::angryy::angryy:...a psy tracą życie w schronach .....dzieci głodują .........brak mi słów :angryy::angryy::angryy::angryy::angryy: [/FONT] Quote
agnes1 Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 wstrząsające nie?! :-( Jak go pierwszy raz czytałam to mnie mało nie rozerwało :angryy: ze złości i chciałam usunąć z pamięci :placz:ale nie dawało mi to spokoju i musiałam się podzielić tym co mnie gryzło. Quote
ice_t Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='clockwork'][FONT=Arial]:evil_lol::evil_lol: to psom też śmierdzą nogi??? ja uwielbiam zapach psich poduszek :roll::oops:[/FONT] mojemu walą jak się tylko cieplej robi ale już się przyzwyczaiłam Quote
e.v.a Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 echhh to takie smutne:shake::shake::shake::shake: witaj MAdzialeno:loveu: Quote
apple Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [FONT=Century Gothic]bez komentarza:shake::angryy:[/FONT] Quote
ice_t Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 nie czytam juz tego nawału smutnych artykułów o zwierzakach ani jeszce głupszych komentarzy bo musiała bym się chyba z Osamą w górach zgadac i wszystkich wysadzić w cholerę:angryy: Quote
Alicja Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [FONT=Arial]Wpadam z kurtuazyjną wizytą [/FONT] Quote
jonQuilla Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [FONT=Georgia]niby człowiek o tym wszystkim wie ale jak przeczyta to dopiero widzi skalę problemu...to jest straszne co się dzieje :( szkoda słów :mad::mad:[/FONT] Quote
ATLANTYDA Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Chyba mam de ja wu bo :-o:-o:-ociągle widzę te same foty :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Artykuł niestety ukazuje smutne realia :-(:shake::roll::shake: Quote
Alicja Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='ATLANTYDA']Chyba mam de ja wu bo :-o:-o:-ociągle widzę te same foty :evil_lol::evil_lol::evil_lol: [FONT=Arial]załatwiac już ten pokoik ;):evil_lol: [/FONT] Artykuł niestety ukazuje smutne realia :-(:shake::roll::shake: [FONT=Arial] wcześniej dałyśmy w blogasach jeszcze z ONETu....:angryy:[/FONT] [FONT=Arial] na ONECIE :shake::shake::shake: http://pies.onet.pl/82,1,1,koszmar_w...i,galeria.html http://pies.onet.pl/277018472,niechc...t.pl,blog.html[/FONT] Quote
ATLANTYDA Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='Alicja'][FONT=Arial] wcześniej dałyśmy w blogasach jeszcze z ONETu....:angryy:[/FONT] [FONT=Arial] na ONECIE :shake::shake::shake: http://pies.onet.pl/82,1,1,koszmar_w...i,galeria.html http://pies.onet.pl/277018472,niechc...t.pl,blog.html[/FONT] Widziałam brak słów . Ja to sie tylko zastanawiam kto ma bardziej źle pod sufitem czy tacy co śpią z psem w jednym łóżku czy tacy wspaniali hodowcy :angryy::angryy::mad::mad:. Ale odpowiedź zawsze mam jedną Quote
malawaszka Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Madzialeno proszę jak masz znajomych w Wodzisławiu roześlij wieści o zaginionym sznupku :modla: :placz: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=103103 Quote
clockwork Posted January 6, 2008 Author Posted January 6, 2008 [quote name='malawaszka']Madzialeno proszę jak masz znajomych w Wodzisławiu roześlij wieści o zaginionym sznupku :modla: :placz: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=103103 [FONT=Arial]przeczytałam u Ali- wysłałam... niestety znam stamtąd tylko Syla00 ... :-([/FONT] Quote
Alicja Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='clockwork'][FONT=Arial]przeczytałam u Ali- wysłałam... niestety znam stamtąd tylko Syla00 ... :-([/FONT] [FONT=Arial]to tak jak ja :-([/FONT] Quote
Alicja Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [FONT=Arial]przyszłam powiedziec dobranoc ..............[/FONT] Quote
teqquila Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Witaj Clockowa :) jezdem pierwsza dzis u Ciebie Quote
Medorowa Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='clockwork'][FONT=Arial]wrzucam i znikam[/FONT] http://wisla.naszemiasto.pl/wydarzenia/802419.html W schroniskach kwitnie bezkarny proceder uśmiercania zwierząt 27.12.2007 Gdyby zwierzęta naprawdę umiały mówić w Wigilię, byłoby czego słuchać. Psy i koty ze schronisk mogłyby powiedzieć najwięcej. Raport Fundacji dla Zwierząt Argos, po raz pierwszy oparty na informacjach ze wszystkich gmin w Polsce, daje ponury obraz schronisk. Wynika z niego, że w kraju kwitnie bezkarny biznes związany z likwidacją bezdomnych zwierząt. - Wszystko wskazuje na to, że następny rok będzie jeszcze gorszy - mówi Tadeusz Wypych, jeden z autorów raportu. - Gmina płaci schroniskom za przyjęcie psa, ale nikogo nie obchodzi, co dalej się z nim dzieje. Dlatego psy opłaca się przyjąć, a potem uśpić lub stworzyć takie warunki, żeby zagryzły się z głodu. Ilość utraconych w ten sposób zwierząt w schroniskach jest przerażająca i stale rośnie. Fundacja przygotowała "Czarną listę schronisk" za miniony rok, w których ginie najwięcej zwierząt. Co się z nimi dzieje? Na przykład w Iłży produkowano smalec z psów i oficjalnie go sprzedawano. Autorzy raportu uznali, że gdy schronisko traci ponad 30 proc. przyjętych zwierząt, nie jest zakładem opieki, ale rodzajem wykańczalni. Do rekordzistów należą schroniska w woj. podlaskim - w Augustowie od lat likwiduje się ponad połowę przyjętych zwierząt. W ubiegłym roku aż 66 proc. psów. W sąsiednich Suwałkach - 58 proc. Władze jednak nie reagują. W woj. śląskim aż kilkanaście schronisk traci bardzo dużo zwierząt. W ubiegłym roku rekord należał do Chorzowa - utracono tutaj 46 proc. psów. Za nim są Katowice (44 proc.) i Myszków (43 proc.). - To prawda, stosujemy eutanazję, nie wypieram się - mówi kierowniczka Stanisława Psonka. - Co mamy jednak robić, kiedy ludzie masowo podrzucają nam stare i chore zwierzęta, które nie nadają się do leczenia. A już święta są koszmarem. Robi się porządki, a przy okazji wyrzuca kłopotliwego psa. Brakuje nam już miejsc. Na adopcję w Polsce mogą liczyć tylko zdrowe zwierzaki. Na Śląsk przyjeżdża jednak niemiecka fundacja, która zabiera najgorsze okazy i znajduje im dom. Chorzów stale z nią współpracuje - udało się wydać 9-letniego Reksa, który całe życie spędził w klatce, i pięknego collie, którego porzucono, bo choruje na raka. Niemcy biorą psy brzydkie, stare, na których leczenie nie ma u nas pieniędzy. Tadeusz Wypych niepokoi się jednak, że nikt takich zagranicznych fundacji, przyjeżdżających do różnych regionów w Polsce, nie kontroluje. Stanisława Psonka przekonuje, że zwierzęta trafiają w dobre ręce. Wiosną na zaproszenie niemieckiej fundacji pojedzie sprawdzić, jakie mają warunki. - Przyjmujemy co miesiąc 200 zwierząt. Niektórzy oddają zdrowe psy, bo im się znudziły albo opieka ich przerosła. Ostatnio właściciel zostawił nam psa i czuły list, który do niego napisał. Żegnał suczkę amstaffa i przepraszał, że ją porzuca, ale musi wyjechać. Amstaff to pies niebezpieczny, mamy problem. Na szczęście są adopcje, co miesiąc wydajemy około 170 podopiecznych - dodaje Psonka. Nie najlepiej w rankingu schronisk wypadają województwa: mazowieckie, małopolskie, łódzkie, wielkopolskie, gdzie po kilka ośrodków traci zbyt wiele psów i są zbyt ciasne. Przy czym złe traktowanie zwierząt nie idzie wcale w parze z nakładami finansowymi gmin. W kraju na jednego psa w schronisku przez rok wydano średnio 601 zł. W woj, mazowieckim - 780 zł, w wielkopolskim - 753 zł, a w małopolskim - 656 zł. W naszym województwie radni nie są tak hojni. Na schroniska wydają tylko 457 zł za psa, niewiele więcej niż w woj. podlaskim - 437 zł. Ale tam właśnie bezdomne zwierzęta mają najgorzej. [FONT=Arial] i komentarze:angryy:[/FONT] zacznijcie dbac..... ...bezrobotny (gość) 2007-12-27 23:14 o warunki zycia ludzi a potem awantury o nikomu potrzebne zwierzeta. wyeksportowac do Chin , tam je z checia zjedza!!! ...ekolog (gość) 2007-12-27 19:28 maja delikatne mieso. Ja już po prstu wymiękam... ja *******e co za chory naród:placz::placz: Quote
Anja33 Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 [quote name='clockwork'][FONT=Arial]lepiej[/FONT] [FONT=Arial]nie mówić :evil_lol::evil_lol:[/FONT] [FONT=Arial]a Klocuś śpi jak niemowle..... [/FONT] [FONT=Arial]eeeeeeeeeeeeee dziołchy!!!! podpisujta petycje dla Psiego Anioła [/FONT] http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9232558#post9232558 Już podpisałam bo chcą to schronisko u mnie w Wilanowie zrobic:loveu: Quote
emdziolek Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 Madziu Vega dała dyla;(:placz::placz::placz::placz: Quote
Alicja Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 [quote name='emdziolek']Madziu Vega dała dyla;(:placz::placz::placz::placz: [FONT=Arial]:mad::mad::mad:wystraszyłaś mnie ....ale już doczytałam że wróciła ........:multi::multi::multi:..... [/FONT][FONT=Arial]Bereczek [/FONT] Quote
Recommended Posts