Alicja Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='dbsst']jeszcze nie pada ale jutro będzie padać chyba sobie kolce na szytki założę ha ha u nas sypie od czwartku z przerwami a od wczoraj nocy bez ustanku Quote
Alicja Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='dbsst']no nawet mnie nie załamuj co za zima [quote name='dbsst']no nawet mnie nie załamuj co za zima widzę żeś już załamana :roll: ..... :glaszcze: Quote
Alicja Posted March 14, 2010 Posted March 14, 2010 [quote name='dbsst']załamałam się na maksa za oknem mi sypie [quote name='dbsst']załamałam się na maksa za oknem mi sypie no i z nerw zaczęłas się jąkać ... :glaszcze: miała być wiosna i co ....doopa grrrrrrrrrrrrrrrrr http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm Quote
Cola Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 widzę, że przygotowania i pierwsze przymiarki do wielkanocy już idą pełną parą :evil_lol: http://images8.fotosik.pl/241/f619f08bb34ab5c0.jpg Quote
Maga100 Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 I jak tam spacerówka, spacerujecie? :cool3: Ciocia Dobra Rada radzi zdjąć te pseudoochranicze z wózkowych szelek :roll: Dzieciom jest z tym z reguły mocno niewygodnie, ja zdejmowałam, ze wszystkich szelek, jak raz zostawiłam, to Tadzio dostał spazmów..... Quote
agnes1 Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 [quote name='Maga100']I jak tam spacerówka, spacerujecie? :cool3: Ciocia Dobra Rada radzi zdjąć te pseudoochranicze z wózkowych szelek :roll: Dzieciom jest z tym z reguły mocno niewygodnie, ja zdejmowałam, ze wszystkich szelek, jak raz zostawiłam, to Tadzio dostał spazmów..... nieeee... czekamy na wiosne która chyba w tej dziesięciolatce nie nastąpi i w takim bądź razie oddam spacerówke nową nieużywaną .... bo ciepło bedzie jak Grosia skończy 18tke i nie chce mi sie pisać... wstałam lewą nogą, mam masakrycznie złe dni.... mam dość .... - mamy zespół napięcia mięśniowego-zaczynamy rehabilitacje i masaże - 3-4 razy dziennie po ok. 40-60 min.... i goowno z dnia.... aaaa- to byłam ja... klockowa Quote
Alicja Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 [quote name='agnes1']nieeee... czekamy na wiosne która chyba w tej dziesięciolatce nie nastąpi i w takim bądź razie oddam spacerówke nową nieużywaną .... bo ciepło bedzie jak Grosia skończy 18tke i nie chce mi sie pisać... wstałam lewą nogą, mam masakrycznie złe dni.... mam dość .... - mamy zespół napięcia mięśniowego-zaczynamy rehabilitacje i masaże - 3-4 razy dziennie po ok. 40-60 min.... i goowno z dnia.... aaaa- to byłam ja... klockowa o kurka ...i co , to ta sama pani dr :roll: stwierdziła co wcześniej nic nie widziała a czepiała sie nie karmienia cycem Dacie radę :cool2: Quote
Medorowa Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 O kuźwa:mdleje: A mi się czasami nie chce balsamem wysmarować hahaha:evil_lol: Quote
agbar Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 dbsst napisał(a):ale why!!!!!!!!!!!!! O wlasnie ..why? Quote
Maga100 Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 [quote name='agnes1'] - mamy zespół napięcia mięśniowego-zaczynamy rehabilitacje i masaże - 3-4 razy dziennie po ok. 40-60 min.... i goowno z dnia.... ale jak to? TERAZ? a czy aby na pewno? z reguły wzmożone lub obniżone napiecie dzieci miewają na początku swojego życia... Rozumiem, że ty bedziesz masować, tak? Quote
dbsst Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 ja ponawiam pytanie ale WHY jaką metodą będziecie rehabilitowani jakie masaże P I S Z możesz na gie możesz na pw ja MUSZĘ wszystko wiedzieć Quote
Cola Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 agnes1 napisał(a):- mamy zespół napięcia mięśniowego-zaczynamy rehabilitacje i masaże - 3-4 razy dziennie po ok. 40-60 min.... i goowno z dnia.... eee....ale czy aby na pewno?? Medorowa napisał(a):A mi się czasami nie chce balsamem wysmarować hahaha:evil_lol: haha ja też mam ten sam problem :evil_lol: Quote
Alicja Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Elo :hand: , Moja koffana grosiowa gadułko :loveu:, towarzyszko do kawencji i nie tylko ;) i spacerkowy towarzyszu ;) Quote
clockwork Posted March 18, 2010 Author Posted March 18, 2010 tak dziewczyny- na pewno.... i to nie sugestia i wymysł elDohtore- to ja naciskałam na konsultacje, bo widzę od dawna że coś nie tak.... najpierw ta prawa strona- mniej sprawna, albo wogóle nie sprawna-już mnie to niepokoiło w grudniu... o tym już pisałam.... w styczniu dostaliśmy się do dr.rehabilitacji- stwierdziła że JESZCZE to nic niepokojącego, że jeszcze może się unormować.... to samo powiedział nasz instruktor z basenu- mgr. fizjoterapii i rehabilitacji niemowląt. I faktycznie jest lepiej- mała łapie obiema rączkami, sprawniej obraca główkę w prawo- już nie sprawia jej to trudności... ale..... łapki w większości zgięte w łokciach, przy barkach, piąstki baaardzo często zaciśnięte...(prawie każde ubieranie body, bluzeczki czy czegokolwiek gdzie trza wsadzić rączki kończy się ... płaczem a nawet histerią...) .także kiedy łapie zabawki wiszące lub chce przytrzymać butelkę- rzadko otwiera piąstki :shake: ciągle też prawą rączkę odrzuca do tyłu.... zaniepokoiło mnie także że ona WCIĄŻ nie potrafi się obracać- ani z brzuszka na plecy, ani odwrotnie.... ani dźwigać na łapkach leżąc na brzuchu do czego zaczyna się przekonywać- jakoś ją udobruchałam (tfu tfu) wiec zwróciłam na to uwagę dr. rehab. przebadała, oglądnęła, porozciągała, porzucała i... niestety miałam rację :shake: podobno stan jest dobry, nie zaawansowany, powinny pomóc masaże, ćwiczenia- takie pierdoły z dnia codziennego-(np.trzymać na kolankach i podnosić raz jedną MOJĄ nogę wyżej raz drugą (tak jak byśmy siedząc maszerowali) - wtedy stymuluje mięśnie Domi, bo ta musi pracować żeby utrzymać równowagę) i tym podobne- takie ćwiczonka przy każdej możliwej okazji, masaże (nie pytaj mnie debe jaka to metoda :roll:) 3-4 razy dziennie.... mała dostaje spazmów bo albo pojedzona, albo głodna, albo śpiąca, albo ... śpi..... leżenie 40 min. w samym pampersie i mnie doprowadza do drgawek... tak debe- ja mam robić masaże- byłam u rehabilitantki pokazała co i jak i póki co mam sama w domu- przecież nie jestem w stanie 3x dz. latać do por. rehab :crazyeye::crazyeye: a ponoć nie jest to jakieś bardzo zaawansowane stadium.... za tydz. w czwartek kontrola czy jest choć minimalna poprawa- dostanę kolejny zestaw ćwiczeń... a jak nie- rehabilitacje w przychodni :mdleje: no to ide se.... damy rade - musimy :roll::roll: EDIT: myślę że zmierzamy w tym kierunku--> metoda NDT-Bobath :roll: Quote
Alicja Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Dacie radę , nie ma innej opcji ...pamiętaj o aparacie i ze Ciotka Alicja ZAWSZE z odsieczą gotowa ;) Quote
agaga21 Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 dacie radę. trzymajcie się. całuski dla grosinki Quote
dbsst Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 najpopularniejszy masaż to masaż shantala - ale nie wiem czy to to ci dali. Jest super można robić w każdym wieku dzieci go UWIELBIAJĄ http://www.youtube.com/watch?v=bap4u5YDFIs&feature=related Co do rehabilitacji są dwie podstawowe szkoły liczące sie Vojty - okropność i przyjazdna dziecku metoda NDT- Bobath (http://www.ndt-bobath.pl/index.php?pID=1907) może uda ci się znaleźć kogoś kto pracuje tą metoda jeśli osoby do tej pory tej szkoły nie prowadzą. Jest jeszcze PNF ale to z reguły w ciężkich neurologicznych przypadkach. Metody "dorosłych" jak McKenzie - w dorosłym wydaniu "beznadziejna" czyli ostra chiropraktyka. W dziecięcej wersji nie znam. itd no i reszta czyli to co komu do głowy przyjdzie - zupełnie nie polecam! Quote
clockwork Posted March 18, 2010 Author Posted March 18, 2010 [quote name='dbsst']najpopularniejszy masaż to masaż shantala - ale nie wiem czy to to ci dali. Jest super można robić w każdym wieku dzieci go UWIELBIAJĄ http://www.youtube.com/watch?v=bap4u5YDFIs&feature=related Co do rehabilitacji są dwie podstawowe szkoły liczące sie Vojty - okropność i przyjazdna dziecku metoda NDT- Bobath (http://www.ndt-bobath.pl/index.php?pID=1907) może uda ci się znaleźć kogoś kto pracuje tą metoda jeśli osoby do tej pory tej szkoły nie prowadzą. Jest jeszcze PNF ale to z reguły w ciężkich neurologicznych przypadkach. Metody "dorosłych" jak McKenzie - w dorosłym wydaniu "beznadziejna" czyli ostra chiropraktyka. W dziecięcej wersji nie znam. itd no i reszta czyli to co komu do głowy przyjdzie - zupełnie nie polecam! taaak... dużo elementów z tego Shantala jest :cool3::cool3: myślę że dali mi część na razie żeby zapamiętać... :roll: i wcale tego Grosia nie lubi .... :roll::roll: być może z dnia na dzień zacznie się przekonywać- na razie to nowość a wyczucie kiedy jest na maxa zrelaxowana wcale nie jest takie hop :roll: Quote
Recommended Posts