Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='dbsst']jeszcze nie pada ale jutro będzie padać chyba sobie kolce na szytki założę ha ha

u nas sypie od czwartku z przerwami a od wczoraj nocy bez ustanku

• Replies 28.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Alicja

7336

• clockwork

6473

• apple

1311

• agbar

1137

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='dbsst']no nawet mnie nie załamuj co za zima

[quote name='dbsst']no nawet mnie nie załamuj co za zima

widzę żeś już załamana :roll: ..... :glaszcze:

Posted

I jak tam spacerówka, spacerujecie? :cool3:

Ciocia Dobra Rada radzi zdjąć te pseudoochranicze z wózkowych szelek :roll: Dzieciom jest z tym z reguły mocno niewygodnie, ja zdejmowałam, ze wszystkich szelek, jak raz zostawiłam, to Tadzio dostał spazmów.....

Posted

[quote name='Maga100']I jak tam spacerówka, spacerujecie? :cool3:

Ciocia Dobra Rada radzi zdjąć te pseudoochranicze z wózkowych szelek :roll: Dzieciom jest z tym z reguły mocno niewygodnie, ja zdejmowałam, ze wszystkich szelek, jak raz zostawiłam, to Tadzio dostał spazmów.....

nieeee... czekamy na wiosne która chyba w tej dziesięciolatce nie nastąpi i w takim bądź razie oddam spacerówke nową nieużywaną .... bo ciepło bedzie jak Grosia skończy 18tke

i nie chce mi sie pisać... wstałam lewą nogą, mam masakrycznie złe dni.... mam dość ....

- mamy zespół napięcia mięśniowego-zaczynamy rehabilitacje i masaże - 3-4 razy dziennie po ok. 40-60 min.... i goowno z dnia....

aaaa- to byłam ja... klockowa

Posted

[quote name='agnes1']nieeee... czekamy na wiosne która chyba w tej dziesięciolatce nie nastąpi i w takim bądź razie oddam spacerówke nową nieużywaną .... bo ciepło bedzie jak Grosia skończy 18tke

i nie chce mi sie pisać... wstałam lewą nogą, mam masakrycznie złe dni.... mam dość ....

- mamy zespół napięcia mięśniowego-zaczynamy rehabilitacje i masaże - 3-4 razy dziennie po ok. 40-60 min.... i goowno z dnia....

aaaa- to byłam ja... klockowa

o kurka ...i co , to ta sama pani dr :roll: stwierdziła co wcześniej nic nie widziała a czepiała sie nie karmienia cycem

Dacie radę :cool2:

Posted

[quote name='agnes1']

ale jak to? TERAZ? a czy aby na pewno? z reguły wzmożone lub obniżone napiecie dzieci miewają na początku swojego życia... Rozumiem, że ty bedziesz masować, tak?

Posted

ja ponawiam pytanie ale WHY
jaką metodą będziecie rehabilitowani
jakie masaże
P I S Z możesz na gie możesz na pw ja MUSZĘ wszystko wiedzieć

Posted

agnes1 napisał(a):

eee....ale czy aby na pewno??

Medorowa napisał(a):
A mi się czasami nie chce balsamem wysmarować hahaha:evil_lol:

haha ja też mam ten sam problem :evil_lol:

Posted

tak dziewczyny- na pewno.... i to nie sugestia i wymysł elDohtore- to ja naciskałam na konsultacje, bo widzę od dawna że coś nie tak.... najpierw ta prawa strona- mniej sprawna, albo wogóle nie sprawna-już mnie to niepokoiło w grudniu... o tym już pisałam....
w styczniu dostaliśmy się do dr.rehabilitacji- stwierdziła że JESZCZE to nic niepokojącego, że jeszcze może się unormować.... to samo powiedział nasz instruktor z basenu- mgr. fizjoterapii i rehabilitacji niemowląt. I faktycznie jest lepiej- mała łapie obiema rączkami, sprawniej obraca główkę w prawo- już nie sprawia jej to trudności... ale..... łapki w większości zgięte w łokciach, przy barkach, piąstki baaardzo często zaciśnięte...(prawie każde ubieranie body, bluzeczki czy czegokolwiek gdzie trza wsadzić rączki kończy się ... płaczem a nawet histerią...) .także kiedy łapie zabawki wiszące lub chce przytrzymać butelkę- rzadko otwiera piąstki :shake: ciągle też prawą rączkę odrzuca do tyłu....
zaniepokoiło mnie także że ona WCIĄŻ nie potrafi się obracać- ani z brzuszka na plecy, ani odwrotnie.... ani dźwigać na łapkach leżąc na brzuchu do czego zaczyna się przekonywać- jakoś ją udobruchałam (tfu tfu) wiec zwróciłam na to uwagę dr. rehab.
przebadała, oglądnęła, porozciągała, porzucała i... niestety miałam rację :shake: podobno stan jest dobry, nie zaawansowany, powinny pomóc masaże, ćwiczenia- takie pierdoły z dnia codziennego-(np.trzymać na kolankach i podnosić raz jedną MOJĄ nogę wyżej raz drugą (tak jak byśmy siedząc maszerowali) - wtedy stymuluje mięśnie Domi, bo ta musi pracować żeby utrzymać równowagę) i tym podobne- takie ćwiczonka przy każdej możliwej okazji, masaże (nie pytaj mnie debe jaka to metoda :roll:) 3-4 razy dziennie.... mała dostaje spazmów bo albo pojedzona, albo głodna, albo śpiąca, albo ... śpi.....
leżenie 40 min. w samym pampersie i mnie doprowadza do drgawek...

tak debe- ja mam robić masaże- byłam u rehabilitantki pokazała co i jak i póki co mam sama w domu- przecież nie jestem w stanie 3x dz. latać do por. rehab :crazyeye::crazyeye: a ponoć nie jest to jakieś bardzo zaawansowane stadium....
za tydz. w czwartek kontrola czy jest choć minimalna poprawa- dostanę kolejny zestaw ćwiczeń... a jak nie- rehabilitacje w przychodni :mdleje:

no to ide se.... damy rade - musimy :roll::roll:

EDIT: myślę że zmierzamy w tym kierunku--> metoda NDT-Bobath :roll:

Posted

najpopularniejszy masaż to masaż shantala - ale nie wiem czy to to ci dali.
Jest super można robić w każdym wieku dzieci go UWIELBIAJĄ
http://www.youtube.com/watch?v=bap4u5YDFIs&feature=related

Co do rehabilitacji są dwie podstawowe szkoły liczące sie Vojty - okropność
i przyjazdna dziecku metoda NDT- Bobath (http://www.ndt-bobath.pl/index.php?pID=1907) może uda ci się znaleźć kogoś kto pracuje tą metoda jeśli osoby do tej pory tej szkoły nie prowadzą.
Jest jeszcze PNF ale to z reguły w ciężkich neurologicznych przypadkach.
Metody "dorosłych" jak McKenzie - w dorosłym wydaniu "beznadziejna" czyli ostra chiropraktyka. W dziecięcej wersji nie znam. itd
no i reszta czyli to co komu do głowy przyjdzie - zupełnie nie polecam!

Posted

[quote name='dbsst']najpopularniejszy masaż to masaż shantala - ale nie wiem czy to to ci dali.
Jest super można robić w każdym wieku dzieci go UWIELBIAJĄ
http://www.youtube.com/watch?v=bap4u5YDFIs&feature=related

Co do rehabilitacji są dwie podstawowe szkoły liczące sie Vojty - okropność
i przyjazdna dziecku metoda NDT- Bobath (http://www.ndt-bobath.pl/index.php?pID=1907) może uda ci się znaleźć kogoś kto pracuje tą metoda jeśli osoby do tej pory tej szkoły nie prowadzą.
Jest jeszcze PNF ale to z reguły w ciężkich neurologicznych przypadkach.
Metody "dorosłych" jak McKenzie - w dorosłym wydaniu "beznadziejna" czyli ostra chiropraktyka. W dziecięcej wersji nie znam. itd
no i reszta czyli to co komu do głowy przyjdzie - zupełnie nie polecam!

taaak... dużo elementów z tego Shantala jest :cool3::cool3: myślę że dali mi część na razie żeby zapamiętać... :roll: i wcale tego Grosia nie lubi .... :roll::roll: być może z dnia na dzień zacznie się przekonywać- na razie to nowość a wyczucie kiedy jest na maxa zrelaxowana wcale nie jest takie hop :roll: