Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='agbar']

No ,widzisz a wiekszosc mam ktore znam pod niebiosa wychwala ten Penaten w tym duzym opakowaniu.Ja sama po uczuleniu na podpaski go stosowalam i alleluja...lepszy i szybszy byl niz alantan....A na syfki to dobry jest do dzis Penaten ale nie ten, tylko ten taki twardy bo wysusza na amen...chyba nawet grzybki by wysuszyl:cool1:

[FONT=Arial]widać mają bezproblemowe dzieci :roll:[/FONT]

[FONT=Arial]na syfki tysz tormentiol niezawodny [/FONT]:p

[FONT=Arial]Dzień dober tutaj tysz ...:diabloti:[/FONT]

• Replies 28.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Alicja

7336

• clockwork

6473

• apple

1311

• agbar

1137

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='clockwork']dokładnie ten mamy.. niemiecki :diabloti: i też nic :shake:
problem w tym że to juz nie odparzenia a rana- zresztą widziałaś :shake:[FONT=Century Gothic]Ooo to ja sie wypowiem w tej kwestii. jest mi doskonale znana ponieważ Ala tez mi się kiedyś strasznie odparzała....aż do rany. Wtedy najlepsze jest wietrzenie, tzn zakładałam jej pampera ale go nie zapinałam.....tak żeby mogł się luźno poruszać, po każdym siku lub koopce brałam i myłam pupcię przegotowaną ciepła wodą (nie chusteczkami- to bardzo ważne!) i smarowałam sudokremem (wg mnie jest to najlepszy środek na odoparzenia i przeciwko nim)- bardzo grubo!!! Jesli posmarujesz cienko to zetrze się on przy pierwszym kontakcie z pampersem. Od czasu tych odparzeń już zawsze smarowałam pupę Ali bardzo grubo, czy była odparzona czy nie i nigdy więcej się to nie powtórzyło.
Druga sprawa to pozwalaj małej jak najdłużej poleżeć z gołą pupką ( wiem, że jest zimno ale tyle ile możesz to jej pozwól) aha i bardzo ważne! nie wiem gdzie dokładnie ma to odparzenie (Ali robiły sie zawsze w pachwinach) ale nie układaj jej tak aby mogła sobie podrażniać ranę ;) U Ali znikało po ok tygodniu tak plus minus;) Powodzenia!
[/FONT]

Posted

[quote name='Maga100']ale ja mówiłam, mówiłam :placz: żadnych chusteczek :cool1: Ja z Tadeuszem, a raczej z jego tyłkiem, latam pod kran po każdej jednej kupie, od samego początku, nawet w publicznych toaletach, a latem miałam ze sobą przegotowaną wode i jak mu się zdarzyło na spcerze, to myłam mu tyłek nad chodnikiem.
I niczym nie smaruję.
Czasem od wielkiego dzwona maścią robiona w aptece, przepisaną przez pediatrę.
[FONT=Century Gothic]Wydaje mi się że odparzenie nie jest kwestią chusteczek...można ich używać kiedy skóra jest zdrowa. Ale ja zauwazyłam że matki bardzo oszczędnie samrują pupki, a to trzeba nanieść wiecej tego kremu bo w tak niewielkich ilościach w jakich widziałam jak inni nakładają to krem znika w pampersie zaraz po nałozeniu:roll:[/FONT]

Posted

[quote name='apple'][FONT=Century Gothic]Wydaje mi się że odparzenie nie jest kwestią chusteczek...można ich używać kiedy skóra jest zdrowa. Ale ja zauwazyłam że matki bardzo oszczędnie samrują pupki, a to trzeba nanieść wiecej tego kremu bo w tak niewielkich ilościach w jakich widziałam jak inni nakładają to krem znika w pampersie zaraz po nałozeniu:roll:[/FONT]
[FONT=Arial]chyba ma bo wszędzie piszą o myciu wodą , o zrezygnowaniu z chustek ...a miało być tak pięknie
no i sudokremem powinno smarować się oszczędnie
[/FONT]

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Arial]chyba ma bo wszędzie piszą o myciu wodą , o zrezygnowaniu z chustek ...a miało być tak pięknie
no i sudokremem powinno smarować się oszczędnie
[/FONT]
[FONT=Century Gothic]Wiesz Alu można się spierać co znaczy oszczędnie. Ja z mojego przypadku wiem, ze są dzieci które mają bardzo wrażliwa skórę na mocz tak jak moja Ala i problemy się skończyły jak tylko zaczęłam grubiej smarować.....to chyba coś znaczy? Poza tym ja nie mówię o tym żeby za jednym zamachem wysmarować 1/3 opakowania tylko żeby posmarować tak aby miejsaca narażone na kantakt z moczem były dobrze zabezpieczone....[/FONT]

Posted

[quote name='apple'][FONT=Century Gothic]Wiesz Alu można się spierać co znaczy oszczędnie. Ja z mojego przypadku wiem, ze są dzieci które mają bardzo wrażliwa skórę na mocz tak jak moja Ala i problemy się skończyły jak tylko zaczęłam grubiej smarować.....to chyba coś znaczy? Poza tym ja nie mówię o tym żeby za jednym zamachem wysmarować 1/3 opakowania tylko żeby posmarować tak aby miejsaca narażone na kantakt z moczem były dobrze zabezpieczone....[/FONT]

[FONT=Arial]rozsmarować i wetrzeć , nie zostawiać warstwy kremu na skórze [/FONT]

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Arial]chyba ma bo wszędzie piszą o myciu wodą , o zrezygnowaniu z chustek ...a miało być tak pięknie [/FONT]
[FONT=Arial]no i sudokremem powinno smarować się oszczędnie [/FONT]

A najlepiej to dziecko kapac w krochmalu,jako nasze mamy czynily i dupeczki i okolice piekne i gladkie byli.AMEN:diabloti:

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Arial]rozsmarować i wetrzeć , nie zostawiać warstwy kremu na skórze [/FONT][FONT=Century Gothic]Tylko jak to wtedy chroni bo nie kumam:roll:[/FONT]
[FONT=Century Gothic]Z resztą nie ma co się sprzeczać, kazdy robi jak chce....ja piszę tylko jak ja robiłam i u mnie od tej pory problem odparzeń się skończył a skutków ubocznych żadnych nie odnotowałam:roll:[/FONT]

Posted

[quote name='agbar']A najlepiej to dziecko kapac w krochmalu,jako nasze mamy czynily i dupeczki i okolice piekne i gladkie byli.AMEN:diabloti:
[FONT=Arial]
otóż to zgadzam się :cool2:

i pamiętaj kup CACAO do Murzynka
[/FONT]:diabloti::evil_lol:

Posted

[quote name='Alicja']
[FONT=Arial]otóż to zgadzam się :cool2:[/FONT]

[FONT=Arial]i pamiętaj kup CACAO do Murzynka [/FONT]:diabloti::evil_lol:

Kupilam....ale juz mi wena tworcza odejszla:roll:

Posted

[quote name='agbar']Kupilam....ale juz mi wena tworcza odejszla:roll:
[FONT=Arial]
i myślisz że to tak miło smakiem sie teraz obejść :shake:.... oj bede jutro piec ....Murzynka :diabloti::evil_lol:
[/FONT]

Posted

[quote name='apple'][FONT=Century Gothic]Wiesz Alu można się spierać co znaczy oszczędnie. Ja z mojego przypadku wiem, ze są dzieci które mają bardzo wrażliwa skórę na mocz tak jak moja Ala i problemy się skończyły jak tylko zaczęłam grubiej smarować.....to chyba coś znaczy? Poza tym ja nie mówię o tym żeby za jednym zamachem wysmarować 1/3 opakowania tylko żeby posmarować tak aby miejsaca narażone na kantakt z moczem były dobrze zabezpieczone....[/FONT]

[FONT=Arial]z ciekawości poszukałam i poczytałam o tym sudo.... ...zalecają we wskazaniach żeby stosować CIENKĄ warstwe kremu [/FONT]

Posted

[quote name='clockwork']
[FONT=Arial]włączam grzejnik, ale to pieruństwo zaś wysusza powietrze i mała źle oddycha... [/FONT]

ja zostałam zmuszona przez Tadeusza do zakupu nawilżacza powietrza :cool1: 85 zł na Allegro, ale... polecam, bo działa

[quote name='Basia&Safi']chyba podziele los mamuśkowy :-o cos mi spoznia juz tydzien :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

:bigok: :evil_lol:

[quote name='apple'][FONT=Century Gothic] wietrzenie, [/FONT]
[FONT=Century Gothic][/FONT]
[FONT=Century Gothic]to prawda, wietrzenie jest najlepsze. [/FONT]
[quote name='apple']
[FONT=Century Gothic] i smarowałam sudokremem (wg mnie jest to najlepszy środek na odoparzenia i przeciwko nim)- bardzo grubo!!! [/FONT]
[FONT=Century Gothic]tu się absolutnie nie zgadzam. Sudokrem bardzo, ale to bardzo wysusza skórę i nie powinno się go stosować notorycznie. Odradzali mi go i pediatra i położne w szpitalu. I nawet na kremie jest napisane, żeby smarować CIENKO. [/FONT]
[FONT=Century Gothic]Grubo smarować owszem, ale specjalną maścią na odparzenia, robioną na zamówienie w aptece. [/FONT]

[quote name='apple'][FONT=Century Gothic]Wydaje mi się że odparzenie nie jest kwestią chusteczek...można ich używać kiedy skóra jest zdrowa. Ale ja zauwazyłam że matki bardzo oszczędnie samrują pupki, a to trzeba nanieść wiecej tego kremu bo w tak niewielkich ilościach w jakich widziałam jak inni nakładają to krem znika w pampersie zaraz po nałozeniu:roll:[/FONT]

1. chusteczki nie powodują odparzeń, przecież to jasne...
ale na podrażnioną brakiem powietrza czy jadowitą kupą skórę, są fatalne. Mądre głowy polecają je jedynie w sytuacjach, gdy nie ma dostępu do wody.

[quote name='Alicja'][FONT=Arial]chyba ma bo wszędzie piszą o myciu wodą , o zrezygnowaniu z chustek ...a miało być tak pięknie [/FONT]
[FONT=Arial]no i sudokremem powinno smarować się oszczędnie [/FONT]

o właśnie

[quote name='Alicja'][FONT=Arial]z ciekawości poszukałam i poczytałam o tym sudo.... ...zalecają we wskazaniach żeby stosować CIENKĄ warstwe kremu [/FONT]

właśnie, właśnie.

Tadeusz miał raz problem z lekkim odparzeniem, pomogło wietrzenie. Nie tykam chusteczek, nie smaruję mu tyłka żadnym kremem! Mycie i suszenie i sprawa załatwiona.

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Arial]:multi:Grosia zamieszka w terrarium z Oranżusiem :loveu::p...on ma nawilżacz :multi:[/FONT]
a dogadali sie co do wynajmu terrarium ??

Posted

a próbowaliście smarować , zwykłym , prawdziwym masłem te odparzenia ?
ja wiem , że sposób wydaje się beznadziejny .. ale tak leczyliśmy odparzenia mojej siostrzenicy .. porządnie umyte , dobrze wysuszone , potem masełko , wietrzenie , smarowanie kremikiem lekko otalkowane , dopiero pampers

taki mi się teraz przypomniało .. jeszcze zadzwonię do mojej mamy :) ona miała jakieś jędzowate sposoby na odparzenia :evil_lol:

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Arial]z ciekawości poszukałam i poczytałam o tym sudo.... [/FONT]...zalecają we wskazaniach żeby stosować CIENKĄ warstwe kremu [FONT=Century Gothic]
Alu ja wiem jak zalecają ale u mojej Ali cienka warstwa się nie sprawdziła. Ja nikomu nie nakazuje robić tak jak ja...każdy robi jak uważa. Ja jednak myśle, że każde dziecko jest inne i ma inna skóre.....Ala miała bardzo wrażliwą i niewielka ilość jakiegokolwiek kremu w ogóle się nie sprawdzała, zaraz była cała odparzona i momentalnie robiły jej się rany. Pomyślałam więc że nałożę więcej kremu aby lepiej chronił i mozecie wierzyć lub nie ale pomogło rewelacyjnie- problemy zupełnie się skończyły a skutków ubocznych z tego żadnych nie ma. Nie mówię, że Magda ma tak robić...sama zdecyduje. Moje zdanie jest taki, ze zawsze można spróbować, z resztą przy dziecku trzeba próbować różnych rzeczy bo to co pomaga jednemu drugiemu nie pomoze wcale. Chcę tylko powiedzieć, ze to jest tak jak z np. tabletką na ból głowy. jednemu pomoże jeden Apap a inny musi połknąć dwie aby widzieć efekty...... ;)
[/FONT]

Posted

[quote name='Maga100']

[FONT=Century Gothic]tu się absolutnie nie zgadzam. Sudokrem bardzo, ale to bardzo wysusza skórę i nie powinno się go stosować notorycznie. Odradzali mi go i pediatra i położne w szpitalu. I nawet na kremie jest napisane, żeby smarować CIENKO. [/FONT]
[FONT=Century Gothic]Grubo smarować owszem, ale specjalną maścią na odparzenia, robioną na zamówienie w aptece. [/FONT]

[FONT=Century Gothic]Ja u Ali stosuje sudokrem od 3 miesiąca życia do teraz i zapewniam, ze nie ma przesuszonej skóry....z resztą nigdy nie stosowałam oliwek ani balsamów a jedynie kąpałam w oilatum i jakoś się nie przesuszyła. Z resztą nie ma sie co spierać bo każdy ma inne zdanie na ten temat ponieważ każdy ma inne dziecko. Jednemu to pasuje innemu nie. Np. zachwalano tu linomag u mnie np zupelnie się nie sprawdził a jedynie pogorszał sprawę....[/FONT]

Posted

czesc mamo z czerwonodupiastą córką jak tam postępy w gojeniu pupska :p

cały czas mi się po głowie jedna liczba kołacze i TY wiesz jaka :diabloti:

Posted

[FONT=Arial]ojjjjjjjjjjjjjjjj dziołszki a o co ten rwetes :confused:sie pytam.....:lmaa:
Doopa Grosi zagojona i ani śladu po ranie :multi::multi:

że się wtrącę .... też uważam że metoda prób i błędów- jednemu dziecku służy to, innemu to i nie ma o co się spierać ;) jedni smarują inni nie... ja tam smarować będę ale czym to się okaże ;) bywa że ci co chuchają na doopsko mają wieczne jazdy inni nie ...

to tak jak w kwestii rozstępów w ciąży- smarowałam od 1go mies (różnymi kremami ganc do tego przeznaczonymi)- zaczęły mi się drobne pojawiać na udach w 5tym mies... więc rypłam tym w piz-du i nie pojawił się ani jeden więcej, na brzuchu zero!!!

tak se porównałam bo inne sie maziają i na nic im to :shake:
AAAAAAAA MI APAP nie służy :diabloti::eviltong:

DEBE!!!!! 13 :razz::razz::razz:

[/FONT]

Posted

[quote name='dbsst']czesc mamo z czerwonodupiastą córką jak tam postępy w gojeniu pupska :p

cały czas mi się po głowie jedna liczba kołacze i TY wiesz jaka :diabloti:

[FONT=Arial]debe jak masz urodzić w grudniu to ja poprosze 5 :diabloti:[/FONT]

Posted

niestety w przypadku dzieci tylko metoda prób i błędów daje efekty zawsze;) trzeba szukac sposobu który pomoże konkretnemu dziecku aż do skutku...moja Emi miała problemy z odparzaniem się pupy póki coś stosowałam (balneum,linomag,nivea) w końcu za radą położnej przy każdej zmianie pieluszki myłam jej pupcię zwykłą wodą i wycierałam do sucha - jak coś się zaczynało dziać wtedy przy każdej zmianie pieluszki smarowałam po odrobince kremu sudocrem (przedtem oczywiście umycie wacikami nasączonymi zwykłą wodą)
każde dziecko inne, trza robować wszytskiego i sprawdzić co działa na naszego bobasa podłego:diabloti:

Posted

[quote name='Alicja'][FONT=Arial]debe jak masz urodzić w grudniu to ja poprosze 5 :diabloti:[/FONT]
miałam na myśli liczby na MINUSIE a nie na plusie :diabloti::evil_lol: