Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Prawie rok temu zaadaptowaliśmy dużego pudelka z krakowskiego schroniska Azzazello. Mamy teraz mały kłopocik ze stżyżonkiem :lol: .
Nie mam kogo się doradzić, dlatego pisze na forum i licze że ktoś może rozwieje moje wątpliwości.:cool3: Do rzeczy, kupiłam maszynke Moser 1245, 45 wat, 2 biegowa. W komlecie jest ostrze 3 mm. Nie rozumiem tych nazw i liczb. Wiem że są ostrza i nasadki. I teraz pytanie właściwie, czy to ostrze na 3 mm jest wystarczające do ostrzyżenia duzego pudla i wystarczy dokupić tylko nasadke np 13 mm aby siersć nie ściąć na łyso ? Czy może potrzebuje więszą ilośc ostrzy i nasadek :shake: . Wiem że może to głupie pytanie ale jestem początkująca w strzyżeniu maszynką i nic a nic nie roumiem :-o .

Proszę o odpowiedz i z góry baaardzo dziękuję za udzielenie informacji.

Posted

jak się uprzesz to wystarczy .....

resztę i tak robi się nożyczkami :cool3:

ja nie używam nasadek, ale faktem jest, że dużego pudla mam tylko jednego ( kilka razy w roku )

golę grzbiet 3,2 mm, konce łapek i pysk 1,6 mm

a wykańczam nożyczkami

ale to taki niewystawowy pudel, biały i niegrzeczny
nawet ładnie wychodzi , a włos ma taki gesty, że grzebień trudno wbić

Posted

kam&robi - to ostrze, ktore jest w komplecie z maszynka jest 3 mm. To znaczy, ze jak ostrzyzesz psa pod wlos to zotanie na nim niewiele wlosa (ok 3 mm) :). Ale psa nie strzyze sie pod wlos, tylko w wlosem, i w tym przypadku po ostrzyzeniu na psiaku zostanie wlos o dlugosci ok. 0,6-0,7 cm. Na pewno nie zostanie Ci lysy pies. Nasadki przedluzaja dlugosc ciecia, ale jesli pies jest pokoltuniony nie zdadza egzaminu.

Posted

Bradzo dziekuję za odpowiedzi :loveu:

Mam nadzieje że bardzo psa nie skrzywdze, nie umiem zbytnio obcinać, no ale kto nie ryzykuje ten w pace nie siedzi heh :evil_lol: