Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Poczytałam o glistach i spieszę Cię nieco uspokoić. Owszem, człowiek może się zarazić glistą (więc badania i tak na wszelki wypadek zrób), ale nie daje ona u ludzi takich objawów, jakie opisałaś. Więc Twoje sensacje żołądkowe pewnie są objawem zupełnie czegoś innego. Niemniej jednak radzę Ci - przebadaj się. Lepiej się uspokoić. A poza tym, skoro Dragoś wyhodował takiego pięknego robala (coś takiego?: http://therios.strefa.pl/porady/toxocara_canis.html), to mógł mieć i innych, niewidocznych mieszkańców... Lepiej to sprawdzić.

• Replies 863
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W zasadzie to można się było pewnie tego spodziewać. Ta jego ogromna chudość może być wynikiem nie tylko niedożywienia ale i pasożytów. Zresztą jak nie był karmiony to jadł co popadło a wtedy o takie rzeczy nietrudno. Myślę że oboje powinniście się przebadać na tę okoliczność (hm może nawet we troje - tak na wszelki wypadek).

Posted

Właśnie wróciłam od lekarza - mam zrobić badania kooopska na okoliczność pasożytów, choć lekarka mówiła, że czlowiek rzadko zaraża się glistą, raczej tasiemcem prędzej. Tymczasem dostałam loperamid i nifuroksazyd, jakby to jednak byla bakteria jaka a nie stres... zobaczymy:shake:
a Drago kochane waży sobie już 46 kilo! I w ogóle nie przypomina tego chudzielca sprzed 2 miesięcy!!!:p Koopska w normie, więc jeszcze tylko z raz się odrobaczymy i chyba starczy:p
tak sobie myslę, że linienie linieniem, ale on takie potworne ilości sierści ostatnio tracił, że może ten robal jest winowajcą, a nie żadna wiosna...

Posted

No i chyba powód sraczuszki się wyjaśnił.Miałam dokładnie taką samą historię robalową u swojej suczki.Regularnie zresztą odrobaczanej.Rozwolnienie ,rozwolnienie i kombinowanie z karmą ,chorymi narządami ...aż nie wylazł robal.Odrobaczanie trwało dobry miesiac lub dwa bo tabletki trzeba było ze cztery razy w odstępach dawać.Niby było już lepiej a tu znowu robal -tabletki niszczą tylko glisty
"z ciałem" że tak powiem , a nie niszczą ich jaj .Na koniec ,gdy już dłuższy czas było O.K. dałam koope do zbadania na posożyty - badanie wykazuje obecność jaj także, no i tasiemca.
A ty sie Aguś nie denerwuj , lepsze robale od chorej wątroby czy czegoś innego.Zarażenie się glistą psią wysoce wątpliwe ,dla nas są przewidziane glisty ludzkie:evil_lol: .Niemyte warzywa z gruntu gdzie szambo wylewają .Blee.Juz kończę ,ba sama się własnym tekstem obrzydzę.

Posted

Aga, takie tylko przemyslenie - moze juz nieaktualne ale nie mam chwilowo czasu czytac calego watku (kiedys nadrobie - psiak boski)
nasz Fuks dramatycznych biegunek dostawal zawsze gdy dolewalismy mu jakiejkolwiek oliwy do jedzenia, olej z pestek winogron sraczke wrecz gwarantowal - moze to tez przyczynia sie do kupek Draga?

choc mam nadzieje ze po pozbyciu sie robali bedzie juz spokoj...

Posted

a ja ostatnio dostałam "fobii robaczej" (moja suczka ma dzieci i gdy je odrobaczałam, to miały trochę glist). tak się osłabiłam, że poleciałam do lekarza i poprosiłam o jakiś preparat, żeby się profilaktycznie odrobaczyć. przepisał mi ZENTEL i powiedział, że działa na robaki obłe (glisty) i paskie (tasiemce) i jest całkowicie nieszkodliwy.

Posted

[quote name='em-bub']przepisał mi ZENTEL i powiedział, że działa na robaki obłe (glisty) i paskie (tasiemce) i jest całkowicie nieszkodliwy.
Każdy lek na robaki jest szkodliwy. W mniejszym lub większym stopniu, ale jest. W końcu jego zadaniem jest wytrucie robali... To dość silna chemia, która obciąża wątrobę. I nawet jeśli teraz zażycie leku nie daje żadnych objawów to nie znaczy, że nie ujawnią się one w późniejszych latach..
Dlatego też zgadzam się z opinią weta, którą usłyszałam niedawno. Zamiast truć nasze czworonogi co pół roku (albo nawet co 3 miesiące), lepiej co te 6 miesięcy oddać ich kał do badania (trzykrotnie, aby mieć pewność - tak, jak to robi się przy badaniach ludzi). I jak nic nie wyjdzie to się cieszyć :multi:, a jak będą robale to dopiero wtedy odrobaczać i truć. Metoda ta ma też swoje zalety finansowe - zwłaszcza w przypadku dużych psów - badanie kału wychodzi taniej niż leki na odrobaczenie...
Warto to chyba przemyśleć.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Kochani, dawno tu nie zaglądaliśmy, bo - jak sie domyslacie - zajmujemy sie naszym synkiem:lol:
Ale do rzeczy, czyli aktualności:
Dragon ma sie wspaniale, waży 50 kilo!! I wygląda ślicznie, jest zdrowy, ma wielki apetyt i jest naprawde bardzo grzecznym psem:pNie wyobrażam juz sobie życia bez olbrzymka. Zabieramy go ze sobą wszędzie, więc jeśli na coś narzeka, to chyba na nadmiar ruchu:cool3:Bo on jest leniwcem! W sobote obudził się o ... 12.30! czyli tak jak my... Wyrozumiały psiak, no ale poprzedniego dnia był na całodziennym pikniku pod warszawą, gdzie na 6 hektarach przez 7 godzin biegał jak szalony ze swoim kolegą berneńczykiem (nota bene cięższym od Draga o 10 kilo:cool3:) Było cudnie, a pies padł potem jak zwłoki.
Wczoraj z kolei kąpał się z brygadą psów w jeziorku na polach mokotowskich - i był oczywiście mokry, brudny i zachwycony:eviltong:
No i standardowo: prawie codziennie rowery i bieganie po lesie kabackim, choć np. w takie upały Drago odmawia wspołpracy - woli w domku siedzieć, zwłaszcza że okładam go zimnymi ręcznikami i kupiliśmy mu wiatraczek chłodzący...:loveu:Troszku rozpieszczony, ale mu się należy, a co!
Nie zdarza się to czesto, ale pare psich bójek zaliczyliśmy... Znaczy Drago się raczej broni - nigdy pierwszy nie atakuje, ale jak już podejmie decyzję, że czas na atak, to bywa różnie...:diabloti:Ale co tam - jak sie ma wielkie psisko, to sie trza z tym liczyć, dla niewyrozumiałych i strachliwych sa wszak rybki...
Jelitka zdrowe - więc i salcesonik czasem wszamie. Ogólnie życ nie umierać, mówię Wam, on wiecznie uśmiechnięty chodzi...:p:p
Obiecuję fotek mnóstwo, bo właśnie kupujemy cyfrówkę na raty;)
pozdrawiam Was tymczasem bardzo serdecznie:lol:
bedę pisać, jak sie mamy we trójkę

Posted

Obiecuję, że wkrótce foty będą!
A wiesz, co dziś w pracy robiłam Maciaszku?:cool3:
Ogladałam wszystkie foty Bazyla przez poł dnia:pJest boski - ja mam fiśka na punkcie dogów, jak będziemy milionerami, to sobie dziesięć sprawię, i sie bede w te piekne mordy patrzec cały dzień:p
PS A ja myslałam, że tylko mój Drago siada na kanapie jak człowiek:lol:Wygląda to nieziemsko:eviltong:

Posted

oj jak fajnie ze sie odezwaliscie:)
bardzo bardzo sie ciesze ze u Was wszystko w porzadku :)
i ze brzucho sie uspokoilo i ze waga taka imponujaca i ze ... i ze...
:multi: :multi: :multi:
super fajnie : )

to teraz koniecznie fotki, duzo fotek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!