Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł aby zostac behawiorystą.

Czy ktoś wie może gdzie można taki kurs zrobić i jakie trzeba spełniać warunki aby zacząć?

Posted

Nie, nie kończyłam tego kursu i nie zamierzam (moim znajomi "psiarze" również nie), ponieważ nie uważam, żeby do czegokolwiek było mi to potrzebne. Kiedyś owszem, chodziła mi po głowie myśl, żeby "szarpnąć się" na coś w podobie. Ale intuicyjnie zdecydowałam się na inny sposób zdobywania wiedzy o psach i pracy z nimi. Trwa to znacznie dłużej, częściej się moknie i marznie, albo praży w słońcu, niedojada się, płaci się wieloma siniakami, śladami po zębach i otarciami po linkach, prawie wyklucza to inne spędzanie wolnego czasu (cierpi życie towarzyskie), wymaga otwartej głowy, wyrzucenia z niej stereotypów, ciągłego zadawania pytań... ;) Sposób ten kosztuje za to mniej. W sumie - same zyski... :)

Mój "kurs" to uczepienie się jak rzep psiego ogona dobrych szkoleniowców. ;)

Posted

W Polsce behawiorystą zostaje się jak się ma jednego grzecznego pieska, którego jakimś cudem z pomocą sił wyższych udało się w miarę wychować. To już sukces i behawiorysta jak się patrzy :watpliwy:

A swoją drogą gdyby te kursy nie były tak koszmarnie drogie, to z chęcią bym na nie poszła z czystej ciekawości, co tam mądrego mówią. Teorii nigdy za wiele, dopóki nie będę dotykać się do prawdziwych psów.

Posted

A swoją drogą gdyby te kursy nie były tak koszmarnie drogie, to z chęcią bym na nie poszła z czystej ciekawości, co tam mądrego mówią.

Chodziła mi swego czasu po głowie taka myśl, bo można korzystać z dopłat na kurs jak się jest bezrobotnym. Ale końcowa refleksja była taka, że chyba nie mam ochoty w żaden sposób nabijać portfeli ludziom, którzy wmawiają innym, że staną sie oni po ich kursie specjalistami, mogacymi potrzebującym oferować swą pomoc z czystym sumieniem.

Posted

To może i miałoby jakiś sens, gdyby w ramach tej kasy był później jakiś nadzór nad poczynaniami świeżo upieczonych "behawiorystów". Na razie wieje mi tu wielką samowolką i chciałabym się mylić.