Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 323
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiem, że rodzice TŻ zauroczyli się Żabką. Są w kontakcie z DT, zobaczymy co z tego wyjdzie :) My tam trzymamy kciuki! W marcu stracili swoją jamniczkę i cieszymy się, że na nowo otworzyli się na psiaki.

Posted

kopiujé z wátku spanielków swój post:

"Zadzwonil weterynarz Maji - w tym momencie mial já na stole uspioná, ogoloná i gotowá do operacji... ale po obejrzeniu dokladnym, okazalo sié ze sunia ma nie jedná a dwie przepuklinki, po dwóch stronach, a najgorsze ze ma guzy nowotworowe na obu listwach mlecznych, plus w pochwie :( dobry czlowiek zadzwonil na mojá kom. irlandzká zeby spytac czy operowac, bo jesli tak, to bédzie potrzeba kilka operacji, ciézka rehabilitacja i w ogóle masé cierpienia suni... powiedzialam zeby já wybudzil i pozwolil jej zyc tak dlugo, jak tylko bédzie szczésliwa i bez bólu... suczeczka ma 10 latek, jest przekochaná i radosnásuniá, niech jeszcze troché pocieszy sié zyciem... obecny wspanialy DT, zdecydowal zaopiekowac sié suniá przez reszté jej zycia. oczywiscie nie zostawimy ich samych, zapewnimy suczeczce najlepsze dostépne leczenie i komfort na ile tylko mozna."

Posted

emilia2280 napisał(a):
kopiujé z wátku spanielków swój post:

"Zadzwonil weterynarz Maji - w tym momencie mial já na stole uspioná, ogoloná i gotowá do operacji... ale po obejrzeniu dokladnym, okazalo sié ze sunia ma nie jedná a dwie przepuklinki, po dwóch stronach, a najgorsze ze ma guzy nowotworowe na obu listwach mlecznych, plus w pochwie :( dobry czlowiek zadzwonil na mojá kom. irlandzká zeby spytac czy operowac, bo jesli tak, to bédzie potrzeba kilka operacji, ciézka rehabilitacja i w ogóle masé cierpienia suni... powiedzialam zeby já wybudzil i pozwolil jej zyc tak dlugo, jak tylko bédzie szczésliwa i bez bólu... suczeczka ma 10 latek, jest przekochaná i radosnásuniá, niech jeszcze troché pocieszy sié zyciem... obecny wspanialy DT, zdecydowal zaopiekowac sié suniá przez reszté jej zycia. oczywiscie nie zostawimy ich samych, zapewnimy suczeczce najlepsze dostépne leczenie i komfort na ile tylko mozna."

O matko.. :(

Posted

Czarodziejka napisał(a):
Kasetka dostaje też gniecione pestki moreli gorzkiej od anett - w zasadzie już wykańcza - na zmianę ze spiruliną. Hamujemy rozwój guza na listwie.

Znalazłam na innym wątku. Może warto byłoby spróbować te pestki...

Posted

Prezydent podpisał ustawę,może się coś w końcu zmieni!

Informacja w sprawie ustawy z dnia 16 września 2011 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach.
Celem ustawy jest zwiększenie prawnej ochrony zwierząt, szczególnie zwierząt bezdomnych. Nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt spowodowana jest koniecznością uregulowania kwestii praw zwierząt w obliczu zmian zachodzących w mentalności społecznej i braku zgody na dotychczasowe rozwiązania prawne. Zmiany zaproponowane w ustawie mają polepszyć urzeczywistnianie celu ustawy o ochronie zwierząt wyrażającego się w twierdzeniu, że zwierzę jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą, a człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.
Ustawa wprowadza m.in. definicję schroniska dla zwierząt, doprecyzowuje zakazy dotyczące zabijania zwierząt i pojęcie znęcania się nad zwierzętami, wprowadza nowe zasady odbierania zwierząt osobom, które się nad nimi znęcają, wprowadza przepisy regulujące miejsce sprzedaży zwierząt domowych, zmienia zasady odławiania zwierząt bezdomnych oraz dokonuje nowelizacji szeregu przepisów karnych.
W szczególności ustawa wprowadza zakaz utrzymywania zwierząt domowych na uwięzi w sposób stały dłużej niż 12 godzin w ciągu doby. Jednocześnie wprowadzono wymóg, aby długość uwięzi nie była krótsza niż 3 m. Zabroniono również puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna. Osoba, która napotka porzuconego psa lub kota, w szczególności pozostawionego na uwięzi, została zobowiązana do powiadomienia najbliższego schroniska dla zwierząt, straży gminnej lub Policji.
Ustawa zawiera zakaz wprowadzania do obrotu oraz nabywania zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach, prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych oraz wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. Po wejściu ustawy w życie zabronione będzie rozmnażanie psów i kotów w celach handlowych, z wyjątkiem hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.
Ponadto ustawa modyfikuje przepis uprawniający dzierżawców lub zarządców obwodów łowieckich do zwalczania zdziczałych psów i kotów przebywających na terenie obwodów łowieckich. Uchwalone zmiany polegają na rezygnacji ze zwalczania poprzez odstrzał.
Ustawa doprecyzowuje również obowiązki samorządów gminnych w zakresie rozwiązywania problemu bezdomnych zwierząt.

Udało się! Dziękujemy posłowi Pawłowi Suskiemu, Magdalenie Kochan i Arturowi Duninowi oraz innym posłom za walkę o ustawę.

Posted

Nie bo jest jeszcze allegro, a ja nie wiem jak komuś można udowodnić, że jego suka rozmnożyła się w celach handlowych, zawsze można powiedzieć, ze to był przypadek. Zresztą kto tego ma pilnować?

Posted

Jeśli na allegro wystawi cenę powyżej złotówki za psiaka to jasne że jest w tym cel handlowy. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Oddać, a sprzedać to co innego.
Zresztą też uważam, że w praktyce będzie trudno o realizacje tych postulatów:mad:.
Po pierwsze pseudo chyba też będą mogły się zarejestrować jako hodowle? Nie wierzę że ktoś będzie sprawdzał warunki psiaków, a jeśli nawet to kto:shake:? Za kasę i poprzez znajomości da się dużo załatwić.
Chociaż, taka ustawa jest z pewnością potrzebnym krokiem naprzód, w poprawie życia psów i kotów.
Ja jeszcze dodałabym obowiązek znakowania trwałego wszystkich psów, wraz z wpisaniem ich do bazy danych ( z danymi właściciela- pesel) przy szczepieniu na wściekliznę weterynarz miałby obowiązek sprawdzić czip jeśli pies go nie posiada, nie szczepić psa dopóki nie będzie oznakowania.
Jeszcze jakby gmina pomogła w dofinansowaniu do czipa byłoby dobrze.
Jednak bez zmiany mentalności ludzi taki postęp nie będzie raczej możliwy.

Posted

Żeby się zarejestrować w związku kynologicznym też trzeba spełnić wiele warunków, szczenięta muszą być czipowane, bądź tatuowane, muszą mieć metryki, itd.
Wiem, że to co na papierze nie musi się pokrywać z rzeczywistością.

Ale prawnie dzięki tej ustawie będzie łatwiej walczyć z pseudohodowcami.

A co do handlowania na allegro - sprzedający nie ma zarejestrowanej hodowli - nie może sprzedawać szczeniaków/kociąt. Jeśli "przypadkiem" zdarzą mu się młode, może je wydać za darmo, nie sprzedać.

Posted

Przepraszam, że odbiegam od tematu, ale chciałam z uporem rolnika zapytać o kozy, które śmigały po posesji - czy ktoś się o nie zatroszczył ? Wiem, że nie miały zapewnionego ani dachu nad głową, ani zapasu siana i słomy na zimę... :(

Posted

_Aga_ napisał(a):
Całym gospodarstwem zajął się PIW.. Nie martwcie się, nie zostawimy tych zwierząt bez żadnego nadzoru..

A macie kontakt z PIWem i jakieś informacje jakie są dalsze działania?

Posted

Dziękuję za wiadomość - ufam, że będą bezpieczne . Idzie zima... Tegoroczne lato było dla rolników fatalne - najpierw susza, a potem uporczywe deszcze sprawiły, że bardzo trudno było zrobić sianokosy, a potem przeprowadzić żniwa. Pasze bardzo podrożały w związku z tym. Jeśli pan właściciel :angryy: traktuje wszystkie swoje zwierzęta z tą samą troską , to kozy są też w opałach :(

Będę tu zaglądała z nadzieją na pomyślny koniec całej akcji.

Posted

Wiecie, że ten facet był kiedyś niesamowitym człowiekiem? Bardzo pomagali z żoną zwierzętom, nie tylko psom... miał niesamowity posłuch..
Nawet posiadał dzikie kaczki, bociany, jastrzębie.. wszystko to współgrało. Miał kilkadziesiąt psów, ba.. dbał bardzo o nie, nigdy się nie znęcał.
W szoku jestem. Okazało się, że mój znajomy zna tego pana... nawet kiedyś u niego spędził jakiś czas w dzieciństwie,,,
co życie robi z ludźmi :shake:

Posted

Tak , to prawda ,życie potrafi zaskakiwać ..... nigdy nie wiadomo jakimi krętymi ścieżkami poprowadzi i jak zweryfikuje nasze chęci i możliwości. Nie zmienia to faktu , że zabranie tych psów było jedynym wyjściem w obecnej sytuacji.

Posted

dramat jakich wiele, ale chyba wrzucę kij w mrowisko.. Mówimy, bębnimy tyle o pseudohowodlach, prowadzimy kampanie uzmysławiające czym jest pies "z papierami", pokazujemy kolejne dramaty pseudo-rasowców, tak jak i ten. Ale nawet autor tekstu (pewnie nieświadomie, nie jest to oskarżenie personalne) wyliczając te bidulki na samym początku pisze "jamnik, pointer, pekińczyk.."

Czy sami nie robimy sobie pod górkę? Umówmy się, że psy bez rodowodu, o czym wszyscy obrońcy zwierząt rozmnażanych dla zysku wiemy, że nie są rasowe. Zatem piszmy proszę, że to pies w typie pekińczyka, a nie pekińczyk, bo całą akcę r=r zwyczajnie rujnujemy..