Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szira/Gosia napisał(a):
Podejście do kursantów to ona ma:razz: dzisiaj nawet wyrwała się jej pochwała:razz::crazyeye:

A co do seminarium to chętnie bym pojechała i zobaczyła:roll: chociaż mój pies sie do tego nie nadaje:cool1: no ale kasa się mnie nie trzyma:-( i tak już mam długi:-(

Nio mnie też ostatnio też sie nie trzyma, już jestem do tyłu a jeszcze klin i szeleczki jako pierwsze na liście zakupów....

• Replies 276
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

KasiaR napisał(a):
Rany Beatko.... aż mi się głupio zrobiło, ten post był napisany pod wpływem opacznego zrozumienia Twoich słów i chyba zwątpienia i braku wiary w siebie...... że tam sami fachowcy a ja "laik"... raczej taki smuteczek ale na pewno nie obruszenie i nie oburzenie ani nie szukałam żadnych podtekstów....jeżeli Ci sprawiłam przykrość to bardzo przepraszam, nie miałam takiego zamiaru. Batko przeca ja Twoje podejście do szkolenia ONków, kursantów i szkolenia wogóle bardzo szanuję i kofffam za to :loveu: ... nie będzie Ci już przykro....:calus:
kasiu-nie ma sprawy.nie watp w siebie i swojego psa.ja nie watpie nigdy w zadnego.ja jestem stary wkkwista.i w klubie mawialo sie ze na koniu "samograju"to wygranie jest po prostu konsekwencja talentu konia.a jezdziec moze byc dooopa-kon go przeniesie i przez cross i parcour.a ja zrobilam do "p"klusaka rosyjskiego,pieciochodzca :cool3: .154 w klebie.i wiesz co?ten kon mial takie serce do walki ze nigdy sie nie poddal.i g...no mnie obchodzilo ze nie mielismy marzen o cci nawet z jedna gwiazdka:cool1: .bo to JA i ON tak naprawde tylko sie liczylo w tym wszystkim.jak na crosie zryplam i polamalam sie w drebiezgi to bambukas czekal na mnie az sie pozbieram.a mialam polamane zebra i obojczyk oraz wybity bark.doniosl mnie do mety prowadzony jedna reka a ja niemal wgryzalam sie w grzywe.kasiu zwierzeta nauczyly mnie ogromu pokory.i dla mnie ogromna wartosc ma praca.absolutnie nigdy nikogo nie skreslam z jego psem.chyba ze ktos skresli sie sam.

Posted

Szira/Gosia napisał(a):
I dlatego kofffamy naszego tressera:loveu: :loveu: :loveu:
no patrz czasem nie widac:eviltong: :diabloti: .
jak ktos pracuje ze swoim psem stara sie stworzyc tandem to reszta jest tylko czlowieczym wymyslem:roll: .ipo to wspanialy sport bo uczy nas tego co w naszym psie siedzi glebiej .daje nam pelen obraz.
bardzo zaluje ze w polsce ten sport jest kojarzony w powszechnym odczuciu jako gryzienie faceta z rekawem ktory "rozszczuwa "psy.to bardzo krzywdzace poniewaz ipo ma z takim obrazkiem niewiele wspolnego.

Posted

Ghila napisał(a):
No wlasnie nie szkole, ale jakby to okreslic bywam w wawie choc mieszkam niedaleko .
bedziesz na K.F ?

...gdzie.....
Będę i mam nadzieję dopłacić za mojego buraska

Posted

Ayshe napisala cyt "jak ktos pracuje ze swoim psem stara sie stworzyc tandem to reszta jest tylko czlowieczym wymyslem:roll: .ipo to wspanialy sport bo uczy nas tego co w naszym psie siedzi glebiej .daje nam pelen obraz.
bardzo zaluje ze w polsce ten sport jest kojarzony w powszechnym odczuciu jako gryzienie faceta z rekawem ktory "rozszczuwa "psy.to bardzo krzywdzace poniewaz ipo ma z takim obrazkiem niewiele wspolnego."

No jak sie to czyta to poprostu zaczynam załowac ,ze ja IPO nie cwicze i wogole przykro sie strasznie robi ,ze opiniuje sie zanim ten sport nie pozna sie dokładnie.Niestety jest u nas jak jest i wiecej przykładow uczenia obrony( obrony ,bo do IPO to daleko tym amatorom ) przez nedznych szkoleniowcow jest ,niz takich pasjonatow jak Ayshe.
Ja tam jako optymistka ciesze sie z tego ,ze organizuje sie seminaria i zaprasza gosci z zagranicy zeby sie czegos sensownego nauczyc.I wogole bym sie nie przejmowała (jadac na takie seminarium ze swoim psem- to zreszta byłoby dopiero smieszne) co powiedza a czego nie powiedza w naszym srodowisku.Psy szczekaja a karawana jedzie dalej :-)

Posted

Romas napisał(a):

No jak sie to czyta to poprostu zaczynam załowac ,ze ja IPO nie cwicze i wogole przykro sie strasznie robi ,ze opiniuje sie zanim ten sport nie pozna sie dokładnie.

dokladnie.szkoda tez ze panuje jakies takie przekonanie ze cwiczenie ipo wymaga brutalnosci:crazyeye: ,ze nie jest to sport dla kowalskiego:crazyeye: . ze to sport dla elity jakiejs tam-a to nieprawda. nie kazdy nadaje sie na wysoki sport. Ale pracowac moze kazdy. godziny spedzone na cwiczaku sa chyba najlepszym sposobem to zaciesniania wiezi miedzy czlowiekiem a psem bo to jest czas tylko dla psa. nie mowiac juz o porozumieniu na wyzszym pulapie niz samym posluszenstwie.

Posted

No tak, ayshe, ale mimo wszystko jest to sport kosztowny. I pozorantów coś mało :placz: Np. w Poznaniu nie ma żadnego licencjowanego, najbliższy w Koninie :-(.

Posted

wiem ze kosztowny-ale bez przesady.my np.robimy wszystko razem.rekaw ze zrzutki,przeszkody ze zrzutki zbudowane..ja wprawdzie jestem i treserem i pozorantem ale wiadomo ,ze trzeba bedzie zaprosic faceta na czolowki-to sie zrzucimy.tak wychodzi o wiele taniej.chodzi o checi i zapal do pracy nad tym sportem.wszedzie na swiecie ludize moga-zakladaja male kluby schh,pracuja na nich.wystarczy pare osob.

Posted

ayshe napisał(a):
ja wprawdzie jestem i treserem i pozorantem

No i to załatwia sprawę :multi: A u nas (w Poznaniu) obronę ćwiczą pojedyncze osoby, bo trudno o fachowców.

Posted

ayshe napisał(a):
wiem ze kosztowny-ale bez przesady.my np.robimy wszystko razem.rekaw ze zrzutki,przeszkody ze zrzutki zbudowane..ja wprawdzie jestem i treserem i pozorantem ale wiadomo ,ze trzeba bedzie zaprosic faceta na czolowki-to sie zrzucimy.tak wychodzi o wiele taniej.chodzi o checi i zapal do pracy nad tym sportem.wszedzie na swiecie ludize moga-zakladaja male kluby schh,pracuja na nich.wystarczy pare osob.

.... żałuję, żę u mnie nie ma jeszcze kilku zapaleńców, rannnny ale byłoby super i wszystko prostsze .... poprostu....;)

Posted

KasiaR
Wszystko powoli. Ja bylam sama w ipo 1,5 roku, teraz jest nas trojka (Marciashka z Hakerem i alantani z Gabro), wkrotce dolaczy kolejny pies (zostal pogryziony i wlascicielka czeka az sie zrosnie), a byc moze dolaczy tez ada89 z Ramzesem. Takze...powolutku i wszystko sie da.

Posted

saJo napisał(a):
KasiaR
Wszystko powoli. Ja bylam sama w ipo 1,5 roku, teraz jest nas trojka (Marciashka z Hakerem i alantani z Gabro), wkrotce dolaczy kolejny pies (zostal pogryziony i wlascicielka czeka az sie zrosnie), a byc moze dolaczy tez ada89 z Ramzesem. Takze...powolutku i wszystko sie da.
dokladnie,powolutku.byle neislomiany zapal bo ipo to taka praca z psem bez konca....zawsze jest co robic:evil_lol:

Posted

ayshe napisał(a):
szkoda.bo ipo to jak wkkw:razz: :loveu: ....full wypas:evil_lol:

Dla mnie WKKW to przede wszystkim 'Le campagne', tam jest wszystko (slady, praca w wodzie, obrona, atak, posluszenstwo) i to w warunkach naturalnych, a nie na ringu. Nie ma 2ch takich samych warunkow. I pies musi myslec, kiedy IPO to przede wszystkim i wylacznie posluszenstwo. Tropienie to nie tropienie, tylko posluszenstwo na sladzie, posluszenstwo, no sama nazwa wskazuje, a obrona to tez posluszenstwo z elementami obrony. Paztrz np rewir - pozorant zawsze w 6tej kryjowce, ale pies musi obiec 5 pozostalych. Co nie znaczy, ze to bardzo kompletna i piekna dyscyplina
M+S

Posted

ja kocham ipo za ten ordnung wlasnie:loveu: .ponad wszystko ordnung:loveu: :loveu: .separacja popedow i wyciszenie.porzadek i uporzadkowanie w dynamice.:loveu:

Posted

ayshe napisał(a):
dokladnie,powolutku.byle neislomiany zapal bo ipo to taka praca z psem bez konca....zawsze jest co robic:evil_lol:

i to mnie cieszy i o to chodzi :p

Posted

kuncewmr napisał(a):
Dla mnie WKKW to przede wszystkim 'Le campagne', tam jest wszystko (slady, praca w wodzie, obrona, atak, posluszenstwo) i to w warunkach naturalnych, a nie na ringu. Nie ma 2ch takich samych warunkow. I pies musi myslec, kiedy IPO to przede wszystkim i wylacznie posluszenstwo. Tropienie to nie tropienie, tylko posluszenstwo na sladzie, posluszenstwo, no sama nazwa wskazuje, a obrona to tez posluszenstwo z elementami obrony. Paztrz np rewir - pozorant zawsze w 6tej kryjowce, ale pies musi obiec 5 pozostalych. Co nie znaczy, ze to bardzo kompletna i piekna dyscyplina
M+S

Szkoda tylko, że w polskich warunkach jest praktycznie nieosiągalna:shake:

Posted

tez mam taka nadzieje.zwlaszcza ze jak ktos nie bardzo z ornungiem ipo/schh to zostaje jeszcze szeroka gama sportow tzw.obronczych.dla kazdego cos sie znajdzie.

Posted

kiedys ktos kto nie" czuje " IPO powiedział , ale dziwny ten pies obiega wszystkie 6 kryjówek ,czy on nie wie ze w 6 jest pozorant :-(
Kompletny brak zrozumienia !
To samo teksty w stylu" IPO to rozdraznianie psa i uczenie agresji" !
Albo ze posłuszenstwo i posłuszenstwo w obronie to to samo .:-(
nawet juz mi sie nie chce wymieniac takich opinii .
Smutne dla mnie to jest i tyle !