Ewa Marta Posted December 13, 2011 Author Posted December 13, 2011 Niestety nie dam rady sama ocieplić budy, do tego poobijać ten styropian kolejną warstwą:-( Podjęłam więc decyzję że ta nieocieplona pójdzie w inne ręce, które mają miejsce i umieją ją ocieplić i zaimpregnować. Szukam takich:-) Jeśli macie pomysły, kto chciałby sie nią zaopiekować, mam na zbyciu na CITO:-) Ponieważ poza bratem Karo i Korusia mieszka tam jeszcze jeden mały piesek i jego buda też jest w tragicznym stanie, zrobiłam sobie prezent świąteczno-imieninowy i kupiłam im dwie nowe budy. Do tego niestety łańcuchy, ale przynajmniej 3-metrowe i leciutkie, dla psiaków do 10 kg. Mikołaj chciał mi przynieść pod choinkę ramkę do czytania e-booków, ale poprosiłam go, żeby zamiast tego dorzucil się do tych bud. Kocham tego Mikołaja, jest bardzo wyrozumiały dla mnie i zgodzil się;-) Budy będą pomalowane i zaimpregnowane. Wybrałam ciemny brąz, żeby nie rzucały się w oczy przy tych zczerniałych budach dookoła. No i będą miały wiatrołapy, a do tego specjalne kurtynki w wejściu osłaniające od mrozu. Kombinuję jeszcze jakieś podesty, żeby dodatkowo ochronić je od wilgoci. A budy wyglądają tak, tyle, że w odróżnieniu od tych na zdjęciach, będą zaimpregnowane i pomalowane:-) http://allegro.pl/ocieplana-solidna-buda-dla-psa-m-kolor-wiatrolap-i1972024813.html Quote
Ellig Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Ale luksusowe budy beda mialy psiaki, cudowny prezent:) Quote
Nutusia Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Fajny ten Mikołaj - a grudniowa Solenizantka jeszcze fajniejsza! :) Quote
Ewa Marta Posted December 14, 2011 Author Posted December 14, 2011 Mikołaj nie wie jeszcze, że będzie musiał ze mną te budy zatargać na miejsce i ustawić:-) Mają przyjechac do mnie w poniedziałek:-) A czym ja je mogę jeszcze w środku wymościć, żeby było przytulniej? Ludzie nieststy siana nie chcą:-( Czy można je obić jakimś chodnikiem? Wrzucić poduszki? Podpowiedzcie proszę, bo ja się nie znam:-( Quote
Nutusia Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Najlepsza słoma, bo zakopać się w nią można i "przesycha". Ściany można obić wszystkim, co nie będzie przepuszczało wiatru, ale jak napakujesz poduszek, a psiaki będą wchodziły mokrymi łapkami, to wszystko zgnije i będzie do bani :( Trzeba by często wymieniać, albo przynajmniej wyjmować, żeby wyschło. Ja tak robiłam z kocami, które wkładałam do budy. Jedna noc w ciepłej kotłowni i znów były suche i spełniały swoje zadanie... A psiaki w nocy i tak w domu były. Quote
Ellig Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Ewus siana sie nie wklada tylko slome ale jak Panstwo sie nie zgadzaja to chyba tylko chodnika kawalek na dno budy, wszystko inne trzyma wilgoc.Moze takie poduszki jak z Ikea one maja w srodku jakies sztuczne wlokno i sa tanie. Quote
Ewa Marta Posted December 14, 2011 Author Posted December 14, 2011 Myślałam o słomie, a nie sianie:-) Wiatru nie będzie przepuszczala sama buda, bo jest solidnie ocieplona, ale chciałam wyłożyć czymś przyjemniejszym niż decha. Kupię chyba zwykłe chodniczki... Dzięki kochane! Quote
Nutusia Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Na dno można też kawałek gąbki przyciąć, ale trzeba by było zrobić pokrowiec i między pokrowiec a gąbkę wsunąć folię. Ja tak ofoliowywałam złożoną na 4 starą kołdrę, a potem zawijałam w prześcieradło. Prześcieradło co jakiś czas wymieniałam, kołdra pozostawała sucha, a miękko i wygodnie Oskarowi było ;) Quote
Mazowszanka13 Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Trafiłam na ten wątek niejako post factum,bo pieski mają już domy.Ale widzę,że jeszcze mogę się przydać. Jako podesty najlepsze,bo darmowe,są palety,Nie wszystkie są ażurowe,bywają też pełne lub półpełne.Swojego czasu zebrałam parę takich palet walających się na tyłach Tesco i na mojej psiej łączce.Niestety,wywiozłam wszystkie na wieś,bo mam wobec nich pewne plany.Ale porozglądam się jeszcze podczas psich spacerów. Napisz mi,Ewo,jakiej wielkości jest ta nieocieplona buda i czy jest złożona?Ja potrzebuję budę na wieś na sezon letni,a więc ocieplenie nie jest konieczne. Ewentualnie bym ją od Ciebie odkupiła. A na koniec,gdyby potrzebna była pomoc przy tachaniu bud to służę swoją osobą. Quote
Ellig Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Mazowszanka napisał(a):Trafiłam na ten wątek niejako post factum,bo pieski mają już domy.Ale widzę,że jeszcze mogę się przydać. Jako podesty najlepsze,bo darmowe,są palety,Nie wszystkie są ażurowe,bywają też pełne lub półpełne.Swojego czasu zebrałam parę takich palet walających się na tyłach Tesco i na mojej psiej łączce.Niestety,wywiozłam wszystkie na wieś,bo mam wobec nich pewne plany.Ale porozglądam się jeszcze podczas psich spacerów. Napisz mi,Ewo,jakiej wielkości jest ta nieocieplona buda i czy jest złożona?Ja potrzebuję budę na wieś na sezon letni,a więc ocieplenie nie jest konieczne. Ewentualnie bym ją od Ciebie odkupiła. A na koniec,gdyby potrzebna była pomoc przy tachaniu bud to służę swoją osobą. Byloby swietnie, gdybys Cioteczko zalatwila chociaz 2-3 takie palety. Quote
Ewa Marta Posted December 14, 2011 Author Posted December 14, 2011 Mazowszanka napisał(a):Trafiłam na ten wątek niejako post factum,bo pieski mają już domy.Ale widzę,że jeszcze mogę się przydać. Jako podesty najlepsze,bo darmowe,są palety,Nie wszystkie są ażurowe,bywają też pełne lub półpełne.Swojego czasu zebrałam parę takich palet walających się na tyłach Tesco i na mojej psiej łączce.Niestety,wywiozłam wszystkie na wieś,bo mam wobec nich pewne plany.Ale porozglądam się jeszcze podczas psich spacerów. Napisz mi,Ewo,jakiej wielkości jest ta nieocieplona buda i czy jest złożona?Ja potrzebuję budę na wieś na sezon letni,a więc ocieplenie nie jest konieczne. Ewentualnie bym ją od Ciebie odkupiła. A na koniec,gdyby potrzebna była pomoc przy tachaniu bud to służę swoją osobą. Mazowszanko, bardzo dziękuję za chęć pomocy;-) W razie czego będę dzwonić;-) A moja buda jest nieduża, mogę do Ciebie z nią podjechać, mieszkasz bliziutko. Nawet jutro:-) Po spacerze z psami mogę zejść na dół i pomierzyć. Quote
Mazowszanka13 Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Jest ładna pogoda,więc przejdę się jutro po okolicy może coś znajdę. Niestety nie jadę na wieś w najbliższym czasie,bo bym je przywiozła do Warszawy z powrotem. Quote
Ewa Marta Posted December 15, 2011 Author Posted December 15, 2011 Buda jest już u Mazowszanki, a "moje " dwa psiaki, dla których kupiłam budy wzbogaciły się o 50 zł, które dostałam od Mazowszanki na zakupy dla nich:loveu: Bardzo serdecznie dziękuję Mazowszanko! Dokupię maluchom karmę do tych nowych bud i nowe miski, bo teraz jedzą ze starych, przerdzewiałych garnków:roll: DZIĘKUJĘ BARDZO ZA POMOC DLA NICH!!!!!! Tym bardziej jestem wdzięczna, że nie zbieram dla nich na dogomanii funduszy, bo przecież mają właścicieli, ale jak oni o nie dbają, sami widzicie:roll: Quote
Mazowszanka13 Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Bardzo się cieszę,że mogłam choć trochę pomóc.;) Quote
Nutusia Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Hihihiiii... dla tych psiaków Św. Mikołaj to... KOBIETA! W dodatku w DWÓCH POSTACIACH! :) Quote
Ellig Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Prosze jak milo:)To ja pozwole sobie tez podziekowac Mazowszance bo Ewie mam okazje prawie codziennie dziekowac:) Quote
Mazowszanka13 Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Okazało się,że mój syn jedzie w sobotę na wieś. W związku z tym mam zapytanie czy palety są nadal potrzebne? Quote
Ewa Marta Posted December 16, 2011 Author Posted December 16, 2011 Mazowszanka napisał(a):Okazało się,że mój syn jedzie w sobotę na wieś. W związku z tym mam zapytanie czy palety są nadal potrzebne? Mazwoszanko, narazie nie, ale bardzo dzięuję, że pytasz. Okazało się, że mój kolega ma na budowie 2 palety i w razie czego wezmę od niego. Być może jednak budy będą stały na cegłach. Dzisiaj okazało sie niestety, że właściciel psiaków upadł na tyle nieszczęśliwie, że prawdopodobnie załamal żebra. Leży w łóżku i żona powiedziała, że nie da rady wymienić bud. Zaproponowałam swoją i mojego TZ-a pomoc. Umówiłam się, że jak tylko budy przyjadą, wpadniemy do nich i jakoś wspólnymi siłami je ustawimy. Najważniejsze, że godzą się na nie, że wręcz im na nich zależy. Quote
Mazowszanka13 Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Palety na wsi nie zmarnują się.Poczekają na swój czas. Życzę powodzenia w akcji. Ważne,że ci ludzie chcą z Tobą rozmawiać. Quote
Ewa Marta Posted December 18, 2011 Author Posted December 18, 2011 Udało mi sie w końcu zebrać na bazarku kwotę, która pozwoli na wyzerowanie konta maluszków Karo i Korusia, które już dawno mają DS, a dług po nich pozostał.Kwota 151,95 zł zamyka ich rozliczenia do końca:-) Quote
Mazowszanka13 Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 Co u piesków?Czy mają już budy? Quote
Ewa Marta Posted December 21, 2011 Author Posted December 21, 2011 Budy przyjechały dzisiaj:-) Niestety na pełne rozstawienie trzeba poczekać do soboty, bo facet upadl niefortunnie i chyba złamal żebro. Wygląda bardzo bladziutko i ledwie mówi i dopiero w sobotę syn pomoże mu rozwalić stare i ustawić nowe. Dostali chodniczki do środka, nieduże posłanka, które obiecali sprawdzać i w razie czego podszuszać, gdyby zamakały. Mówili co prawda, że nie będą wyjmować bud z folii przed sobotą, ale nie wytrzymali i wieczorem dowiedziałam się, że budy są super porządne i piękne:-) Jeśli rozstawią je naprawdę w sobotę to ja zobaczę je 3 stycznia, bo dopiero wtedy wrócę, no ale mowi się trudno. Dałam też karmę dla juniorków dla maluszka. Łańcuchy, które miały być leciutkie dla małych piesków okazały się być łańcuchami, ktorymi najchętniej przypięłabym do muru sprzedającego mi je. Są za ciężkie, żebym je dała maluchom. Elunia zamówiła mi dzisiaj dwa leciutkie, ale dostałam odpowiedź ze sklepu, że nie realizują tak małych zamówień. Zajmę się tym po powrocie z urlopu. Teraz brakuje mi totalnie czasu, za dużo mam prac do wykończenia:-) W każdym razie dopięłam swego i psiaki są codziennie spuszczane na dłuższe pobieganie, a starszego wracając ze spaceru łapię ja i prowadzę z powrotem do budy, bo do ludzi nie chce wracać. Mnie na szczęście ufa, dostaje zresztą w nagrodę gotowanego kurczaka, którego mam zawsze w saszetce. Ale biega, a to dla mnie najważniejsze! Quote
Nutusia Posted December 22, 2011 Posted December 22, 2011 Super domki na super święta psiaczki będą miały - pięknie Ewuś! I bardzo przepraszam, ale mam jeszcze prośbę o głosy... W imieniu Miau baaardzo Was prosze o glosowanie na wspolnego kandydata Dogo i Miau w Krakvecie, to znaczy wolontariuszki z poznanskich dworcow PKP I PKS. Dziewczyny z wlasnych pieniedzy opiekuja sie wieloma stadami bezdomnych kotow, nie maja pomocy zadnej fundacji ani miasta. Nie maja juz kasy, a zwierzaki potrzebuja pomocy. Jedna z nich, Itaka, ostatnio przewiozla sunie z watku Beci z Lublina do Poznania. Pomagaja innym, ale same potrzebuja wsparcia. Glosujcie, prosze, bo przegrywaja z osoba zbanowaną na Miau http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=14533 Quote
ZZPON Posted December 22, 2011 Posted December 22, 2011 Kochane cioteczki, pomóżmy Lucusiowi znaleźć domek http://www.dogomania.pl/threads/214819-Wyrzucony-z-auta-Lucu%C5%9B.... Quote
Ellig Posted December 22, 2011 Posted December 22, 2011 Wiary, nadziei, miłości, współodczuwania oraz trwałej obecności w życiu tego, co piękne, i co nas od wewnątrz buduje życzę z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku:tree1: Quote
Recommended Posts