Jump to content
Dogomania

Hodowle posiadające swoje strony internetowe - UWAGA NA OSZUSTÓW!

Recommended Posts

Posted

[FONT=Arial]Chciałabym przestrzec wszystkich hodowców przed tzw. oszustwami domenowymi.
[/FONT]

Jak wygląda procedura oszustwa?:

[FONT=Arial]Kilka dni temu odebrałam telefon od pani Agnieszki - nazwiska nie podała, nr tel. był zastrzeżony.[/FONT]
[FONT=Arial]Pani powiedziała, że dzwoni z serwisu, na którym mam stronę i że ktoś chce wykupić u nich domenę o tej samej nazwie, tylko
[/FONT]
[FONT=Arial]z innym rozszerzeniem.
Pani dodatkowo stwierdziła, że ten ktoś ma również hodowlę psów i również tej samej rasy!
[/FONT]
[FONT=Arial]Następnie zaproponowała zastrzeżenie nazwy za ok 200 zł miesięcznie.[/FONT]
[FONT=Arial]W pierwszej chwili byłam zaskoczona i odpowiedziałam, że oczywiście nie chcę żeby ktoś występował w internecie pod podobną nazwą,[/FONT]
[FONT=Arial]aczkolwiek zdumiało mnie, że ktoś chce używać identycznej nazwy, tym bardziej że ZkwP nie rejestruje 2 hodowli pod tą samą nazwą.[/FONT]
[FONT=Arial]Po usłyszeniu ceny odpowiedziałam więc, że nie chcę skorzystać z oferowanego zastrzeżenia nazwy.[/FONT]
[FONT=Arial]Pani wyraźnie poirytowana powiedziała: "więc mam im sprzedać te domeny, tak?"
I rozmowa się zakończyła.
[/FONT]

Po przemyśleniu sytuacji doszłam do oczywistego wniosku, że pani bezczelnie kłamała, aby wyłudzić ode mnie te 200zł miesięcznie, za rzekomą rezerwację nazwy, na której i tak nikomu nie zależy.
[FONT=Arial] Moje podejrzenia potwierdziły się po przejrzeniu informacji w Internecie np. tu:

[/FONT]http://www.oszustwsieci.pl/oszustwo_domenowe.php

i tu:

[FONT=Arial]http://e-busines.info.pl/wystrzegaj-sie-www/malwersacje-domenowe.html?start=1

Tak więc drodzy Hodowcy nie dajcie się nabić w butelkę!
[/FONT] :)

[FONT=Arial]
[/FONT]

Posted

o, ciekawe.
dlatego ja mam stronę na serwerach hiszpanskich. (choc moja strona od roku w budowie.... oj i nie wiem kiedy skonczę....). Polecam szukanie na zagranicznych serwerach - dużo taniej jak w Polsce! Nawet z tym samym zakonczeniem nazwy.
a dwie identyczne nazwy nie moga istnieć nie tylko w ZKwP, ale i w całym FCI.

Posted

Mnie jakaś babka usiłowała wcisnąć zrobienie strony firmowej na FB (którą robi się samemu za darmo)...w super promocyjnej cenie coś ok.200zł miesięcznie - ewidentnie szukają naiwnych...

• 3 weeks later...
Posted

to już nawet do hodowli doszli? co robią z firmami, to głowa mała. posuwają się o dużo dalej. na przykład za małą kasę robią ośmieszającą strone internetową z błędami, ale żeby je usunąć, zedytować, trzeba już kupę kasy wyłożyć. a faktury za niezamawiane usługi to codzienność. odsyłasz bezprawnie wystawioną fakturę, a za pół roku przychodzi pismo z firmy windykacyjnej, że sprzedano twój dług a kwota wzorsła o XX% z racji odsetek i kosztów dodatkowych