doddy Posted September 30, 2011 Posted September 30, 2011 KRYSIA to ok. 1,5 roczna sunia owczarek środkowoazjatycki. Mieszkała w schroniskowym boksie ze Ś.P. Puszkiem z tego wątku: http://www.fundacja-ast.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=353 Wiedzieliśmy, że i jej pomoc będzie potrzebna, na szczęście Krysia lepiej znosiła schronisko niż Puszek więc musiała poczekać. Krysia trafiła do schroniska pod koniec sierpnia, prawdopodobnie po wypadku, była wychudzona, zniszczona, śmierdząca. W warunkach schroniskowych nie miała szans na diagnostykę a co się potem okazało na ciężką, kosztowną operację. Kwestie weterynaryjne: Krysia ma zmiany w stawie skokowym, zwyrodnieniowe z odczynami okołokostnymi, które aż chroboczą przy każdym ruchu stawu skokowego. Ma także ropne zapalenie, które musi być leczone lekami przeciwzapalnymi i antybiotykami. Łapa wymaga operacji. Jeśli operację się odpuści, stany zapalne będą nawracać, a zmiany w stawie narastać powodując jeszcze większy ból niż teraz. Zalecana jest artrodeza stawu skokowego, czyli jego usztywnienie. Co ważne, ukoi ból i przywróci sprawność łapy. Są jednak ale... koszty... i opieka przed i po operacyjna. Koszty operacji: - cena dla normalnego ludzia to ok. 3200zł - cena dla fundacji to 1500zł (mniej więcej) Jednak sama operacja to nie klucz do sukcesu. Najpierw trzeba zwalczyć stan zapalny, czyli podawać baterię leków przez ok. 3 tygodnie (trzeba pilnować podawania tabletek), a po operacji ważna jest opieka człowieka i sterylne warunki. W warunkach schroniskowych nie było szans na operację. Dlatego w środę Krysia trafiła do nas. Byliśmy z nią na wizycie u chirurga, który wykonał 3 zdjęcia rtg w celu pomiaru materiałów niezbędnych do operacji. W trakcie narkozy Krysia została wysterylizowana. Odebraliśmy ją wczoraj po południu i odwieźliśmy do hotelu. Wczoraj była skołowana nieco, jeszcze wymiotowała. Dostała kołnierz na głowę i została. Jutro ją odwiedzimy w hotelu, zawieziemy Aniprazol na odrobaczenie według wskazania dr Bissenika. Dorobimy jeszcze zdjęć. Ważne kwestie: Koszty: 400zł - zabieg sterylizacji, trzy zdjęcia rtg, leki przeciwbólowe Operacja łapy artrodezy jest umówiona na 13.10.2011 Jutro wykupię leki, które Krysia ma przyjmować przed operacją. Krysia jest bezpieczna, ale to początek jej drogi po "lepsze życie". Przed nią pobyt w hotelu, przed nią operacja. Mam nadzieję, że pomożecie nam w opiece nad Krysią. Poszukujemy pomocy różnorakiej, od wsparcia finansowego (jest dobra dusza, która opłaci operację, ale dochodzą koszty hotelu i opieki weterynaryjnej przedoperacyjnej), poszukujemy darów na bazarek (możemy pomóc w ich wystawieniu, wysyłkach), poszukujemy pomysłów co jeszcze możemy zrobić. Nie zapominajcie o Krysi "ponieważ jest bezpieczna i nic jej nie grozi". Wszelkich wpłat na pomoc Krysi można dokonywać na konto fundacji z dopiskiem :KRYSIA AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463 Krysi bardzo pomagają miłośnicy rasy CAO, za co im ogromnie dziękujemy! Przywracacie wiarę w ludzi. To nasza Krysia: Faktura za sterylizację, trzy zdjęcia rtg oraz środki przeciwbólowe. Quote
doddy Posted October 1, 2011 Author Posted October 1, 2011 Jaka jest Krysia, chyba widać na zdjęciach :) Rana po sterylce wygląda super. Dzisiaj zaniepokoiły nas uszy, które sunia drapie i się z nich leje. Zawiozłam Kryśce Aniprazol na trzy dni i leki. Aniprazol dostała od nas w prezencie. Koszty leków: Polprazol 9,07zł Trilac 17,99zł Dalacin C x2op. 35,86zł A tu Wesoły Romek, czyli Krysia: Quote
Katcherine Posted October 1, 2011 Posted October 1, 2011 taki piegusek- sliczna.Moj typ do konca noska...reszta Twoja doddy ;) Quote
doddy Posted October 2, 2011 Author Posted October 2, 2011 Ona ma tak zarąbiaszcze zachowanie, że normalnie jest jak amstaff. Kombinuje jak TTB. Quote
Katcherine Posted October 2, 2011 Posted October 2, 2011 [quote name='doddy']Ona ma tak zarąbiaszcze zachowanie, że normalnie jest jak amstaff. Kombinuje jak TTB.[/QUOTE] Wiec totalnie tylko nos w moim Typie ;) Quote
doddy Posted October 29, 2011 Author Posted October 29, 2011 Na wstępie, ogromnie, ogromnie dziękuję dziewczynom od CAO za pomoc przy Krysi. Nie ukrywam, że bardzo nas odciążyliście wożąc Krystynę, dbając o nią. Operacja Krysi się udała. Doktor jest zadowolony z efektów. Doktora zaniepokoiła w trakcie zabiegu struktura łapy, więc dodatkowo został pobrany wycinek histopatologiczny aby mieć 100% pewności, że wszystko jest dobrze. Mam nadzieję, że przy kolejnej wizycie poznamy wynik i będzie wszystko ok. Krysia goi się jak na przysłowiowym psie. Niestety, nie może jeszcze jechać do pani Halinki (potencjalny nowy domek) bo musi się pokazać za 2 tyg na wizycie kontrolnej :( Mam nadzieję, że jednak już po tej wizycie dostaniemy zielone światło i że będziemy mogli ją zawieźć na Mazury. Ze złych wieści, materiały zamówione przez doktora Bisenika były droższe niż zakładał i wzrósł koszt operacji do 1900zł. Razem z kołnierzem, histopatologią pierwsza faktura wyniosła 2121,00zł. Odebraliśmy także fakturę za ostatnią wizytę + wykup leków dla Krysi (m.in. Surolan do uszu) na kwotę 116zł. Na konto fundacji wpłynęło 20zł od Kasi Gryf80 od czasu ostatniej wpłaty od Dony. Dziękujemy Kasiu. Dodatkowo Krysia dostała super extra wór jedzenia od Agi i M. Umawiamy Krysię na kolejną wizytę kontrolną za 10 dni. Czy ktoś dałby radę pomóc w transporcie? Trasa Grójec - Puławska 509 (Warszawa - Łazy). Poniżej zdjęcia z hoteliku dla nacieszenia oka :) Quote
doddy Posted October 31, 2011 Author Posted October 31, 2011 Umówiłam wizytę kontrolną dla Krysiuli na 9.11.2011r. na godzinę 17:30. Quote
doddy Posted November 3, 2011 Author Posted November 3, 2011 http://www.dogomania.pl/threads/217178-Ozdoby-na-choink%C4%99-na-zam%C3%B3wienie-na-Fundacj%C4%99-AST-do-30.11.2011-do-23?p=17931418#post17931418 Bazarek na fundację. Zapraszamy serdecznie :) Quote
doddy Posted November 8, 2011 Author Posted November 8, 2011 U mnie znowu niedoczas, więc spóźnione wieści. Byliśmy u Kryśki w sobotę. Wygląda CUDNIE! Dawno jej nie widziałam, przytyła, zrobiła się puchata i wygląda teraz jak CAO a nie przecinek. :) Byliśmy jak było szarawo więc niestety nie mam zdjęć. Ale mam inne wieści, czyli rozliczenia Krystyny bo zapłaciłam za październik hotelowania. I tak. Krysia była na minusie za operację i wizytę kontrolną: 2121zł i 116zł (w sumie 2237zł) Doszły 2 wpłaty: 20zł od Kasi Gryf80 2500zł od Anonimowego Anioła Stróża Czyli do wczoraj na koncie mieliśmy 283zł in plus. Dzisiaj opłaciłam 750zł za hotel do 31.10.2011 czyli Krysiol jest na minusie u nas: - 465zł. Jutro wizyta kontrolna Krystynosławy. Mam nadzieję, że doktor pozwoli już nam wywieźć lalcię do nowego domu. Tak sobie nawet dumam, że w weekend tak to bym ją odwiozła jeśli p. Halinka będzie mieć czas. Quote
doddy Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 Meldujemy posłusznie, że Krysia już w nowym domku. Zamieszkała w uroczym zakątku Polski. Było nam ogromnie miło poznać jej nową rodzinkę. Mamy nadzieję, że Krysia dobrze odnajdzie się w nowych warunkach i nie przyniesie nam wstydu :))) Pani Halinka dlugo wraz z rodziną wybierała rasę. Krysia będzie miała za towarzyszy ONka i rottkę. Quote
doddy Posted December 12, 2011 Author Posted December 12, 2011 Wczoraj Krysia zaginęła. Rozgryzła siatkę i uciekła. Od wczoraj trwają jej poszukiwania, mamy prośbę także do Was, aby roznieść wici w necie. Pani Halina z dziećmi plakatują okolicę i szukają zguby. Krysia ma na sobie obrożę z identyfikatorem. Ma także wszczepiony chip. Celowo wpisuję nr chip, bo może ktoś go wygoogluje jak ją znajdzie. Bazy chipów powiadomiłam. CHIP 967000009326769 TREŚĆ OGŁOSZENIA DLA UŁATWIENIA: DNIA 11.12.2011 w ok. miejscowości TRZONKI (woj. warmińsko - mazurskie, powiat piski) zaginęła ok. 1,5 roczna sunia CAO owczarek środkowoazjatycki o imieniu KRYSIA. Sunia jest biała w szare łaty, ma cięte uszy i ogon. Znak charakterystyczny, kuleje na tylną łapę po przebytej operacji. Sunia jest wysterylizowana. Miała na sobie obrożę z identyfikatorem z napisem AST. Sunia ma wszepiony chip (967000009326769). Prosimy o wszelkie informacje. Właściciele jej bardzo szukają. Tel: 782 012 247 Quote
Katcherine Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Doddy moze dajcie znac kolom lowieckim.... Boze..zeby jej sie nic nie stalo... Quote
Recommended Posts