Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Do domu obok wprowadzają się na dniach nowi sąsiedzi. Na razie są w trakcie remontu i czasami przywożą swojego yorka. Na początku Korek nie zwracał na niego uwagi, ale ostatnio Miko zrobił się... hmm zaczepny. Nie jest to nic strasznego, żadnej wielkiej agresji, po prostu jak się widzą to albo Miko (częściej), albo Korek (rzadziej) zaczyna zadziornie poszczekiwać na drugiego. I tak sobie szczekają...
Odwoływanie Korka działa, pies się uspokaja, ale przy kolejnym spotkaniu znowu zaczyna się "pogawędka".
I teraz pytanie: ile czasu potrzeba żeby psiaki wypracowały sobie jakiś kompromis?:) Mieliście może taką sytuację?

Posted

Wiesz, zależy jak to się potoczy. Jak będą się widzieć na okrągło, to powinny zaakceptować się jako element krajobrazu, szczególnie jeśli będą miały szanse spotkać się na neutralnym terenie.
Gorzej jak choć jeden z psów będzie znudzony i spodoba mu się takie pyszczenie, to niestety mogą się nakręcić na siebie do dość uciążliwego stopnia... Ja mam sąsiadkę za ścianą, której pies od początku ujadał na moje i mam wrazenie, że jest tylko gorzej; w dodatku po 2 latach mój młody zaczyna w końcu reagować i czyhać na okazję, żeby pokazać tamtemu gdzie raki zimują :razz:

Posted

Uhhh... oby nie. Psiak sąsiadów wcześniej mieszkał w bloku, teraz biega po ogromnym ogrodzie przeszukując krzaki i najwyraźniej poczuł się trochę pewniej. Ale najzabawniejsze jest to, że oba są najbardziej wyszczekane jak mają za plecami właścicieli. Też mam nadzieję, że to z czasem ustąpi z drugim sąsiedzkim psem nie ma żadnych problemów. No... tylko za szczyla Korek próbował naśladować wyjącą sąsiadkę (uczulenie na dzwony...) ale mu nie wychodziło i się zniechęcił:D

• 4 weeks later...
Posted

A może to po prostu jest psia rozmowa? Przypomniał mi się właśnie motyw z filmu JOB - "Ten pies s*a mi pod oknem" - PIES TO S*A !! - Pies to i szczekać musi :)