Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja 10 letnia suczka miała robiony zabieg sterylizacji i przed nim wet poinformował nas ,że jest możliwość jakiegoś "wypadku" w czasie operacji.Dostała narkozę dożylną i na szczęście dla niej byłam jeszcze chwilę przy niej zanim całkiem nie zasneła.Weterynarz twierdził,że robi te zabiegi przynajmniej raz w tygodniu, ale po tym co się stało wnioskuję,że kłamał:angryy: .Ten pan nie zabezpieczył języka memu psu i ten na moich oczach zaczął się dusić połkniętym językiem.W ostatniej chwili wyciągnął język szczypcami:shake:- byłam w szoku,że przez taką głupotę mogłam stracić psa. Na szczęście potem nic złego się nie działo ale ja cały czas trwania zabiegu siedziałam jak na szpilkach.

Posted

Belga napisał(a):
Narkoza wziewna jest bezpieczniejsza od dożylnej. Stosowana jest nawet u zwierząt starych i chorych. Weci z VetSerwisu stosują tylko tę, a ja mam szczęście właśnie u nich robić zabiegi (u dr J. Wyparta). Wszystko opisane jest tu:http://www.vetserwis.pl/padaczka.html
Odkąd kiedyś jeden z moich psów nie wybudził się z tradycyjnej narkozy, wolę "dmuchać na zimne". Oczywiście jeśli pies jest młody i zdrowy, to ryzyko jest małe. W każdym razie zawsze przed narkozą powinno się robić podstawowe badania.
Wiem o dwóch psach z padaczką, którym kastracja bardzo pomogła.

Dzięki za linka, bardzo przydatne wiadomości dla mnie ;)
Wspułczuję utraty piesa :-( jednak jest ryzyko, że się nie wybudzi, a ja nawet nie mogę sobie tego wyobrazić, albo nie chcę :shake:
A tym psom o których piszesz kastracja pomogła wyciszyć ataki? Ile lat miały psy?

Posted

Mój nieszczęsny pies (jamnior) miał 12 lat i jak się okazało osłabione nerki. Narkoza była konieczna do banalnego zabiegu usunięcia kamienia nazębnego. Niestety wet. mimo mojej sugestii nie zrobił badania krwi przed zabiegiem, a na moje pytanie, czy to nie zgraża jego życiu, stwierdził: "no chyba pani żartuje". Żart okazał się kiepski, a wet. po śmierci mojego psa powiedział, że zawsze przysługuje mi wystąpienie przeciwko niemu do sądu - tylko co by mi to dało?
Dlatego od tego zdarzenia nigdy nie pozwolę podać narkozy bez wykonania badań!
Dwa psy, o których wspomniałam zostały wykastrowane w wieku 2-3 lat i podobno bardzo ograniczyło to częstotliwość ataków. Pobudzenie spowodowane buzowaniem hormonów ponoć może wywoływać ataki u epileptyków - zresztą wydaje się to logiczne. Sama tego nie sprawdziłam, bo w przypadku mojego padaczkowego psa nikt mi kastracji nie proponował.

Posted

Podstawowa sprawa na temat narkozy: Nie ma jednej, dobrej metody znieczulania.Sa tylko dobrzy anastezjolodzy.
Narkoza wziewna jest o tyl;e bezpieczniejsza, ze psa szybciej mozna z niej wybudzic, dziala na zasadzie ciaglego podawania srodka, w momencie gdy przestajemy podawac srodek znieczulajacy, pies zaczyna sie wybudzac. Latwiej taka narkoze przedawkowac, ale tez latwiej dzialac, gdy sie ja przedawkuje. Z drugiej jednak strony, intubacja podraznia drogi oddechowe, w zaleznosci od sposobu podawania gazow znieczulajacych zmniejsza sie zawartosc wdychanego przez zwierze tlenu. Potrzeba tez jednej osoby, ktora zajmuje sie tylko narkoza.
Z narkoza dozylna jest tak, ze jak poda sie za duzo, to albo trzeba czekac, az srodek przestanie dzialac, albo podac srodek neutralizujacy dzialanie sr znieczulajacego. Jest latwiejsza w podaniu i w przypadku prostego, krotkiego zabiegu nie wymaga obecnosci pomocnika, mozna to wykonac w pojedynke.

Posted

Pastela napisał(a):

pies ma padaczkę więc jak sie pobudza tak to zdarzają się ataki :-(
więc wymyśliłam sobie, że najlepszym sposobem pozbycia się problemu będzie kastracja.
i tu problem Skonsultowałam się z kilkoma wetami i mam mętlik w głowie. Jeden z nich tak mnie skutecznie nastraszył, że psa z padaczką się nie usypia, bo może się nie wybudzić i wogóle nie mógł zrozumieć po co chcę kastrować , ze to tylko zagrożenie dla takiego psa i on mi go nie wykastruje:shake:
a wet ten wiem od hodowców, którzy mi go polecali ma specjalizację z rozrodu i przeprowadza te zabiegi często i wszyscy są zadowoleni!

Inni oczywiście chętnie wykastrują i nie mówią o zagrożeniu, ale taki autorytet?

ulvhedinn napisał(a):
Nie wiem... ja dokładnie z takich względów zrezygnowałam z kastracji Pałka... :roll: Myslę, że trzba rozważyć co jest większym zagrożeniem- znieczulenie (jednorazowe), czy pobudzenie (wiele razy)... W sumie to żałuję decyzji, bo widziałam jak sie męczy, kiedy czuje sukę. Na szczęście z wiekiem (13 lat)stał się mniej pobudliwy i już nie leci na wszystko co się rusza:evil_lol:

Niufka napisał(a):
Ja się konsultowałam z neurologami, kardiologami, anestezjologami i żaden specjalista nie widział problemu w tym, żeby wysterylizować moją suczkę cierpiącą na padaczkę.

Dr Sumińska nie zabiera sie za leczenie padaczki jezeli pacjent nie zostanie najpierw wysterylizowany. Pobudzenie hormonalne pobudza układ nerwowy i prowokuje ataki. W wielu przypadkach wystarczy sterylizacja/kastracja,żeby ataki ustapiły. Ona to powtarza niemal w każdej audycji...

Posted

Moja sunia miała sterylke w wieku 8 miesięcy, ważyła wtedy 7kg. Dostała narkozę, niewielką dawkę, a sam zabieg trwał króciutko. Narkozę dostała o godz. 14.40 - a o 15.15 już się wybudzała, w cieplutkim inkubatorku pod okiem fachowca! Dostałam ją wybudzoną, nie było żadnych komplikacji.
Grunt, to fachowa ręka, fachowa lecznica i naprawdę fachowa opieka ;)
Sunia jest już kilka miesięcy po zabiegu i ma się swietnie.

Sprawdzać lecznice i wetów na ile można. Nie zawsze najważniejsza jest niska czy wysoka cena. Ja za zabieg, wraz z całą opieką pooperacyjną aż do ściągnięcia szwów, zapłaciłam 170 zł - oczywiście łącznie z fartuszkiem, lekami itp - za tak fachową opiekę, to naprawdę niewiele :lol:

Dziekuję pani doktor Uli :loveu:

Posted

Moja sunia z narkozy wychodziła prawie trzy dni ale myślę ,że to też może wiązac się z jej wiekiem.
Za zabieg zapłaciłam 100zł i co do samego efektu nie mam zastrzeżeń.

Posted

puli napisał(a):
Dr Sumińska nie zabiera sie za leczenie padaczki jezeli pacjent nie zostanie najpierw wysterylizowany. Pobudzenie hormonalne pobudza układ nerwowy i prowokuje ataki. W wielu przypadkach wystarczy sterylizacja/kastracja,żeby ataki ustapiły. Ona to powtarza niemal w każdej audycji...

Właśnie mam na taki rezultat po kastracji wielkie nadzieje :roll: mój pies dostał pierwszego ataku w 10 mieś, życia i fakt ten kojarzę z wielkim pobudzeniem po wizycie u moich rodziców gdzie są 2 suki ONki i jedna z nich miała wtedy cieczkę! a on warował przy jej kojcu i napalał się :angryy: nastepnego wieczoru dostał pierwszego ataku :-( . Wet do ktorego na początku trafiłam wykluczył, aby to było od seksualnego pobudzenia i stwuerdził bez żadnych badań padaczkę idiopatyczną. Lekarza oczywiście zmieniłam.

Swojego psa znam chyba lepiej i właśnie teraz po podaniu zastrzyku hamującego testosteron (w czasie cieczek u sąsiadek, gdy nie dawał nam żyć) na sprawdzenie czy padaczka się wyciszy i jestem zadowolona. Pies wyluzowany, zadowolony, pozwala nam się wyspać i nie w głowie mu wyciąganie nas na nocne spacery! A ataków nie ma.
Jednak wybiorę lecznicę w ZG, której najbardziej ufam no i zapłacę wiecej, ale będę spokojniejsza, bo czytajac wasze wypowiedzi nieraz ciarki chodza po plecach, a czekając na koniec zabiegu nie chcę dostać zawału.

• 2 weeks later...
Posted

ja jestem wolontariuszka w schronisku...sterylki zdazaja sie czesto...zawsze jest podawana narkoza dozylna i jeszcze sie nie spotkalam zeby jakas sunia miala z tego powodu problemy...a co do tego zabierania psa niewybudzonego...to raczej normalne ze pies przy wybudzaniu nie wie co sie z nim dzieje i kto jest "dobry" a kto "zly"... my tak na wszelki wypadek zakladamy kaganiec jakby cos mialo sie stac ;)