Jezabel Posted September 27, 2011 Posted September 27, 2011 Witam wszystkich! Wiem, że ten temat przewija się ciągle na forum, ale nie wiem już co robić. Mój Chico po kąpieli zaczyna się straszliwie drapać. Stosowałam już różnego rodzaju szampony dla psów,myśląc, ze może jest uczulony na konkretny z nich, ale mimo zmian po każdej kąpieli zaczyna się drapać. Vet dał mi jakiś specyfik po którym przestaje się na parę dni drapać, a potem jak go wykapie, wszystko zaczyna się od nowa :-( Po wizycie u psiego fryzjera (kapanie + strzyżenie) też ma podrażnioną, zaróżowioną skórę i drapanie jak zwykle się wzmaga. Czasami dochodzi do tego, że robi sobie ranki na boku i powstają strupki, nie mówiąc już o tym, jak uciążliwe to musi być dla niego. Macie może jakieś pomysły co z tym fantem zrobić? Quote
KarinaK83 Posted September 27, 2011 Posted September 27, 2011 A próbowałaś np. szampon Bayera, VetriDerm Sensiwet - szampon do skóry wrażliwej. U mojego kudnelka stosowałam go swojego czasu do kąpieli codziennych (jest alergikiem, miał stany zapalne pod pachami i koszmarny świąd skóry), u yorka też stosowałam jak była mała, bo miała mocny łupież i też sporo się przez to drapała. Generalnie dla alergików i psów z problemami skórnymi to bardzo dobry szampon i jest hipoalergiczny, także polecam. Ale czy on się drapie cały czas, czy tylko po kąpieli? a potem jak jest? świąd skóry ustaje? może ma alergię kontaktową i tak reaguje na jakiś składnik psich szamponów? Quote
Jezabel Posted September 27, 2011 Author Posted September 27, 2011 Nie próbowałam tego szamponu, ale dzisiaj po pracy od razu wybieram się do veta abu go zakupić. Z tym drapaniem to jest tak,że drapie się cały czas jak to pies, ale naprawdę po kapieli drapie się straszliwie, aż robiąc sobie krzywdę. Ostatnio wykapałam go wieczorem jak zwykle (bo zawsze robię to wieczorem, zęby mi potem się na dworze nie przeziębił po kąpieli) i cała noc biedak nie mógł spać, bo wstawał i się drapał. Też mi się wydaje,ze może to być jakaś alergia na składnik tych szamponów, ale próbowałam już trzech różnych i nic nie pomaga. Lekarz zalecił mu podawać troszkę oliwy z oliwek, żeby nawilżyć skórę, ale to tylko utrudnia sprawę...Po oliwie jego kupki robia sie trochę rzadsze i zdarza się niuniowi troche zabrudzić jak jest na spacerze, a to tylko zmusza nas znowu do kąpieli...I tak koło się zamyka. Już sama nie wiem co robić. Quote
KarinaK83 Posted September 27, 2011 Posted September 27, 2011 ja dodaję do karmy olej słonecznikowy, ale kiedyś pamiętam, ze wet dawał mi dla Rokiego takie kapsułki z omega 3 i 6 właśnie na skórę, tylko, że to spore były te kapsułki, dla yorka raczej za duże do połykania, ale zapytaj weta na pewno jest też coś takiego w płynie. Ale to tylko jest wspomagająco przy problemach ze skórą, alergii to nie wyleczy. Ja bym spróbowała z takimi właśnie leczniczymi szamponami (jak np. ten Bayera co pisałam) on między innymi też nawilża skórę, może poradź się też jakiegoś innego weta. Jeśli świąd jest bardzo mocny, to nie wiem czy nie trzeba będzie jakiś leków podać, Roki pachy tak rozdrapywał, że się robił stan zapalny i wtedy to musiał leki przeciwzapalne dostawać + szampon. Quote
Jezabel Posted September 27, 2011 Author Posted September 27, 2011 Wielkie dzieki za pomoc :-) Pojade dzisiaj i zobaczymy co mi poradzi weterynarz. Ostatnio dawal jakis zastrzyk i przeszlo,ale po kolejnym kapaniu znowu bylo to samo. A nie bede psa caly czas meczyc zastrzykami - on jest tak samo na nie uczulony jak i jego właścicielka :-) Quote
xxxjaxxx Posted September 28, 2011 Posted September 28, 2011 Jezabel napisał(a):Witam wszystkich! Wiem, że ten temat przewija się ciągle na forum, ale nie wiem już co robić. Mój Chico po kąpieli zaczyna się straszliwie drapać. Stosowałam już różnego rodzaju szampony dla psów,myśląc, ze może jest uczulony na konkretny z nich, ale mimo zmian po każdej kąpieli zaczyna się drapać. Vet dał mi jakiś specyfik po którym przestaje się na parę dni drapać, a potem jak go wykapie, wszystko zaczyna się od nowa :-( Po wizycie u psiego fryzjera (kapanie + strzyżenie) też ma podrażnioną, zaróżowioną skórę i drapanie jak zwykle się wzmaga. Czasami dochodzi do tego, że robi sobie ranki na boku i powstają strupki, nie mówiąc już o tym, jak uciążliwe to musi być dla niego. Macie może jakieś pomysły co z tym fantem zrobić? Przydało by się, żeby weterynarz porobił badania, a nie tak w ciemno daje jakieś specyfiki słabo działające. Niech pobierze zeskrobinę, popatrzy pod mikroskopem, zrobi wymaz i wyśle do dobrego laboratorium. Może pies ma świerzba, albo jakąś bakterie i trzeba zastosować odpowiednie leczenie, a nie bawić się z szamponami. Quote
Jezabel Posted September 28, 2011 Author Posted September 28, 2011 Nie strasz mnie, chociaż wiem, że masz rację. Ale byłam już u dwóch weterynarzy i żaden nie zalecił żadnych badań... Quote
xxxjaxxx Posted September 28, 2011 Posted September 28, 2011 Jezabel napisał(a):Nie strasz mnie, chociaż wiem, że masz rację. Ale byłam już u dwóch weterynarzy i żaden nie zalecił żadnych badań... Tu się nie ma czego bać, tylko trzeba psa zdiagnozować i wyleczyć. To idź do trzeciego weta i po grzecznościowym dzień dobry zapytaj się od razu czy zrobi badania: zeskrobina z obejrzeniem pod mikroskopem, oraz wymaz do laboratorium, bo pies strasznie się drapie i cierpi. Jak nie będzie chciał to powiedz do widzenia i idź do kolejnego weta. W końcu znajdziesz takiego który wykona badania i postawi prawidłową diagnozę. Quote
Martens Posted September 28, 2011 Posted September 28, 2011 Dla alergików dobry jest też Allermyl - ja mam dla swojego psa i nie podrażnia, a nawet łagodzi objawy alergii na pyłki, przynajmniej na trochę. No i od razu mówię - to nie jest normalne, że pies się cały czas drapie "bo to pies". Jedna moja suka podrapie się może raz na tydzień, młody tylko po pysku jak ma akurat uczulenie, a poza tym wcale. Jak pies drapie się po kilka razy na dzień to nie jest normalne, tylko coś go swędzi; albo pasożyty, albo jakaś choroba skóry, albo po prostu alergia, na co wskazywałaby większa reakcja po kąpieli. Pies pewnie jest uczulony na składniki szamponu, ale poza tym na coś jeszcze, skoro drapie się ciągle. Quote
Jezabel Posted September 28, 2011 Author Posted September 28, 2011 Pójdę jeszcze raz do tego samego veta i powiem mu żeby zrobił badania. A niestety opcji chodzenia od jednego do drugiego nie mam, bo mieszkamy w niezbyt duzym mieście i weterynarzy z powiedzmy prawdziwego zdarzenia to moze jest z 2 czy 3. Ale macie racje - pędze dzisiaj jeszcze raz i nie wyjdę bez konkretów. a szampon Bayera, VetriDerm Sensiwet juz zakupiłam Quote
Jezabel Posted October 10, 2011 Author Posted October 10, 2011 http://www.dogomania.pl/threads/215276-DORA-cudowna-amstafka-wyrzucona-na-ulic%C4%99 Quote
Recommended Posts