Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kochane cioteczki :loveu:nie opuściły nas.
Już 3, tydzień walczymy o życie Bonuska ,naszego ponad 15.letniego ukochanego kocia.
Karmię go strzykawką regularnie co 3 - 4 godziny , podaję codziennie kroplówkę. Jest tak chudy ,że kości obleczone skórą , zaniki mięśni. Miał robione badania i okazało się ,że ma powiększoną wątrobę.Nerki dobrze, morfologia krwi dobrze. Trochę podwyższone enzymy wątrobowe.
Byłam u nas na weterynarii i jestem rozczarowana, a nawet wściekła.
Zostałam scedowana do wetki , która niby jest specjalistą od chorób wątroby ,a nie wiedziała które leki szkodzą wątrobie !! Chciała robić Bonusowi punkcję , bo miał ciut płynu w bruździe między płatami wątroby. :angryy: Oczywiście nie zgodziłam się.
Ponieważ kicia przestał jeść, karmiłam go strzykawką zmiksowanym gotowanym indykiem , sercami indyczymi . Miał więc czym robić koo ,ale przez 10 dni nie robił.Zarządziła lewatywę, wlali w niego wodę z parafiną i ponieważ nadal nie było koo chciała jeszcze w niego wlewać.Nie zgodziłam się .Bałam się , że jelita są przepełnione i trzasną. Miała się dowiedzieć o żywienie i o jakimś środku pobudzającym łaknienie u dietetyczki !! , jakby sama nie powinna wiedzieć. !!
Zwodziła mnie telefonicznie przez 2 dni. :diabloti: Nie podała mu żadnych środków wzmacniających.:angryy:
Miałam dość i pojechałam do kochanego dr Szczypki. Powiedział dokładnie to samo co ja myślałam o przyczynach stanu Bonuska.
Dostał convalescens i intestinal.Odstawiłam Metizol , który dostawał od 2. lat z powodu nadczynności tarczycy, leki oczyszczające wątrobę, wzmacniające. Karmię go nadal strzykawką , bo ma jadłowstręt. Czasem liźnie tylko i wyłącznie mleko.
Ale chłopak odżył. Zaczął mruczeć, interesować się światem.Wskakuje na fotel, drepcze po schodach.
Dziś zrobił samodzielnie koo :multi: ,a ja idiotka poryczałam się z radości . Ale Wy to rozumiecie.
Zbiera się chłopak do życia.
Ja wiem ,że on jest stareńki , w marcu stuknie mu 16 lat.Nie mogłam pozwolić ,żeby umarł śmiercią głodową albo z odwodnienia.
Miałam z powodu Bonuska wielki dół, ale teraz i ja odżywam.

Wracam więc do Braszki. Sunia jest słodka, spolegliwa. Nie jest pieszczoszką jak Zunia czy Dunia, ale podbiega z Dolarkiem do miziania. Śpi z kotą Krychą albo Dolarem, czasem też z Pokerkiem. Apetycik jej dopisuje, nawet lubi posępić.
Zdecydowanie boi się dużych psów, wręcz dygocze ze strachu na ich widok.
Jeżeli Z Bonuskiem sie nie pogorszy, to w tym tygodniu wezmę się za sterylizację.
Właściwie to już proszę o pomoc w ogłaszaniu jej.
Nie ma co doopki grzać, bo już większych postępów u nas nie zrobi.Tylko sie mocniej przywiązuje .
Postaram się o nowe zdjęcia, ale ona ciągle kładzie uszki i wygląda jak łysa.

Posted

Cieszę się ogromnie, że z kiciusiem jest lepiej:multi::multi::multi: Mogę tylko się domyślać co musieliście przechodzić i wcale Ci się nie dziwię, że nie miałaś głowy na Dogo.
Trzymaj się Pokerku a ja trzymam kciuki za Bonuska ;)

Posted

Z Braszką normalnie.Tak uwielbia pasztetową ,że sama z własnej woli zaczęła służyć.Wykorzystałam to i zachęcałam.Może się nauczy na polecenie służyć.
Przez chorobę Bonuska przewleka się sprawa sterylki. Nie dam rady karmić kota 5 x dziennie strzykawką, opiekować się Braszką , pracować i załatwiać kupę innych spraw.Przerasta mnie to. Sunia musi poczekać na lepsze czasy. Chyba się nie martwi z tego powodu.

O Bonuska nadal walczymy.Myślałam,że wczoraj będzie koniec. Zauważyłam ,ze szybko i płytko oddycha, więc pędem na USG.Okazało się ,że ma płyn w jamie opłucnowej i się dusił. Miał 2 razy punkcję, w sumie ściągnęli 70 ml płynu. Zaczął lepiej oddychać. Potem miał rtg płuc, w porządku. Był u kardiologa na USG , który ocenił stan serca jak na wiek i nadczyność tarczycy jako dobry. Ale dlaczego miał płyn w opłucnej ,nikt nie wiedział. Leków wczoraj nie dostał. Pojechałam więc do dr Szczypki. Widziałam po nim ,że stracił nadzieję na uratowanie Bonuska. Ale dał leki na miejscu i do domu. Po Furosemidzie Bonus dużo siusiał.
W nocy wskoczył do nas i nam grał swoją cudowną muzykę. Dziś też z nim byłam u dr Szczypki. powiedział ,ze po przeanalizowaniu całej sytuacji uważa,że Bonus ma problem z serduszkiem . Jutro zacznie brać lek nasercowy i zobaczymy.Nadal nie chce jeść, pił tylko mleko ,ale dostał biegunkę i klapa.
Walczymy o niego z całych sił. Kochamy go niesamowicie. Ale na pewno nie damy mu cierpieć.
Na razie chce żyć, mruczy, dziś gadał po swojemu, wskoczył na niski parapet i oglądał świat, chodzi powoli po schodach. Nie wygląda na cierpiącego.

Posted

Pokerku, jesteśmy z Tobą, z Wami i z Bonuskiem!!!!!!!! :loveu:

Wierzymy, że się uda, najważniejsze, że On wie, jak go kochacie i że nie jest sam ze swoimi problemami. To bardzo ważne!!!! Czuć się kochanym to podstawa i Wy mu to dajecie!!!

Braszka zaczeka cierpliwie, sterylka nie zając.

Posted

Poker, dzieki za relacje.....trzymamy mocno kciuki, rozumiemy to, nie wiesz nawet jak bardzo, to samo przesuzlismy 6lat temu gdy odszedl nam syjamczyk a mial dopiero 5,5 lata : niewydolnosc nerek, choroba dziedziczna,,,,,,,tak samo walczylismy......a Buri, nawet nie moge o tym pisac.....
sciskamy

Posted

Bonusek na przekór wetom żyje. Jest chudzieńki,ale chodzi, gada, spał i mruczał jak traktor. Niestety nadal karmię go strzykawką i wciskam różne odżywki.Dostał lek na serduszko, które i tak tłucze mu jak ptaszkowi z 250 razy na minutę.Boję się , że w pewnym momencie może stanąć. Ale cieszę się każdą wspólną chwilą.

Braszencja jak zwykle słodka.Staram się pokazywać ją obcym osobom. W pierwszej chwili trzęsie się jak osika, ale po chwili podstawia się do głasków. Uwielbia pasztetową i dostaje ją w nagrodę. Zachowuje czystość, jest łagodna do małych psów i do naszych kotów. Dużych psów boi się i to bardzo.

Posted

Nikaragua napisał(a):
zdjęcia do ogłoszeń to te z 1 strony brać?

te zdjęcia są nieciekawe.Spróbuję jutro porobić , bo dziś mam szkolenie od 10 do 18.