Poker Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 (edited) W sobotę 24 września 2011 r. o 10 rano przyjechała do nas malutka sunia ze schroniska w Radysach koło Piszu. Przebywa tam obecnie ok.1300, adopcji do 100 rocznie. Wiadomo jak w tym rejonie kraju wyglądają adopcje.:-( Postanowiliśmy więc dać szansę na lepsze życie chociaż 1. malutkiej suni. Nawiązałam kontakt ze schroniskiem i pan przysłał mi zdjęcia suniek. Mała od razu urzekła mnie swoimi wielkimi czarnymi oczkami. :loveu: Zaczęłam szukać transportu, co nie było łatwe ze względu na odległość. Ale szczęście się do nas uśmiechnęło :lol: i swoją pomoc zaoferowała jedna z dogomanek, która jechała do Wrocławia ze swoimi psami na wystawę. Po wielkich perypetiach z samochodem przyjechali pożyczonym i przywieźli malutką. Sunia okazała się być bardzo przerażonym pieseczkiem. Już w trakcie podróży praktycznie nie ruszała się. Ciąg dalszy jest w domu. Mała dostała na imię Braszka z powodu bardzo szorstkie i twardej sierści.Imię pochodzi od angielskiego BRUSH czyli szczotka :evil_lol: Braszka jest łagodna do ludzi i psów, burczy na koty,ale jej nie pozwalamy. Od przyjazdu minęły 2 doby , a ona prawie sama nie wstaje.Leży w psim łóżeczku i patrzy z przerażeniem, często dygocze ze strachu.Czasem delikatnie drga jej ogonek. Na szczęście je z ręki i z miski ,ale trzeba postawić jej michę do łóżka.W nocy ruszyła pupę i podeszła do miski. Siusiu zrobiła po 1,5 doby.Co to był za radość , gdy w kuchni zobaczyliśmy bajoro.:multi: Dziś wyniosłam ją na ogródek kolejny raz i w końcu było wielki SIOOOO.Ona natychmaist ucieka pod drzwi i drapie pazurkami w nie. Wczoraj odwiedziła nas ciocia ona03 i wytrymowała.Sunia wygląda jak szczeniaczek ,a ma ok.1,5 roku. Niestety stan cycuszków wskazuje ,że już miała małe. Mamy nadzieję,że Braszka powoli się rozrusza , wysterylizujemy ją, zaszczepimy i znajdziemy najlepszy domek na świecie. Dziękuję a.s. i jej mężowi za przywiezienie suni, mimo niesprzyjających okoliczności i za to ,że wystarczyło im za tę przysługę tylko 100 zł :Rose: Dziękuje również Kasiaprodex za gotowość do pomocy i zainteresowanie oraz panu ze schroniska , który czekał na odbiór suni do 1. w nocy.:Rose::Rose: Edited February 14, 2012 by Poker Quote
Poker Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 Tu sunia jeszcze w schronie, urzekły mnie jej oczy. " Wejście " do domu Kąpiel. Mała leżała nie ruszając się z miejsca, jedynie dygotała. Po kąpieli na ręczniku i w kocyku. Tak " chodzi" po domu Quote
Poker Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 Odwiedził nas wczoraj Loluś - Lejek ,jak widać pokazał się od "właściwej "strony ;) Próbował poznać koleżankę ,ale była zbyt zestresowana. Niestety Braszka nadal chowa się w kąciku i chce być niewidzialna :-( Po wizycie ona 03 i wytrymowania sunia zmieniła trochę wygląd.. HUUUUUUUURAAAAAAA, Braszka zrobiła koo w parku.Poszliśmy z naszymi piesami ,ją musiałam w większości nieść , bo się zapierała albo kładła. Ale pod drzewem zdecydowała się oddać naturze co trzeba. :multi:Dostała w nagrodę pasztetową. Trochę cieknie jej z oczek , będę zakrapiać. I dziś dostała Pratel. Braszka ma piękne rzęsy , co prawda nie tak długie jak Dunia, ale bardzo ładne. Quote
Luna_wro Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 o matko! bidulka malutka:( dużo pracy przed Tobą. Trzymam:kciuki: Quote
joanna83 Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Poker fajnie, że ją wzięłaś. Mnie też te oczęta urzekły :) Mam nadzieję, że malutka Braszka w końcu poczuje się pewnie i przestanie tkwić w kąciku. P.S. Radysy są koło białej Piskiej nie Pisza ;) Quote
Onaa Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Biedna mała. Za donnicą najbezpieczniej. Quote
Poker Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 joanna83 napisał(a):Poker fajnie, że ją wzięłaś. Mnie też te oczęta urzekły :) Mam nadzieję, że malutka Braszka w końcu poczuje się pewnie i przestanie tkwić w kąciku. P.S. Radysy są koło białej Piskiej nie Pisza ;) Zgadza się ,ale Biała Piska jest w pobliżu Pisza :evil_lol: Quote
NikaEla Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Śliczna Braszko, ośmiel się nieco :) Quote
a.s. Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 http://img97.imageshack.us/img97/5811/pict0128y.jpg Jaka zmiana:) Widoku tej małej nie zapomnimy chyba nigdy:(. Poker cóż mogę powiedzieć...jesteście wspaniałymi ludźmi! Quote
mshume Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 cudna Braszka a jakie ma mądre, smutne oczy... Będzie lepiej z dnia na dzień :) Quote
malagos Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 A ile to-to wazy? Małe jest i wystraszone, ale ... juz widzę ja na Metamorfozach :) Quote
togaa Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Cudowna ! W pierwotnej wersji bardzo podobna do Liluni. Szkoda tych piórek na morduchnie...;). Quote
magenka1 Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 ja też zapisuję Braszkę jest piękna Quote
kado Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Malutka jest piękna...! W Państwa Pokerków odżyje i będzie cudo :) Biała Piska jest ok 20 km od Pisza. Info z 1 ręki - mój mąż jest rodowitym Piszaninem:) A Lolito:loveu: jak zawsze bezbłędny:evil_lol: Quote
Poker Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 Witam miłe cioteczki na naszym wątku. Mam nadzieję ,że będziecie nas odwiedzać i podtrzymywać na duchu. Malutka ważyła przed koo dokładnie 7,750kg.,ale nie powinna przytyć, bo jest w sam raz. Liczę na to ,że Braszka dojdzie do siebie psychicznie i będzie słodziutką sunią , która znajdzie najlepszy domek. kado, a gdzie to Twojego Tzta poniosło z Piszu do Opola?? Quote
LILUtosi Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Ja też odwiedzam śliczną lalunie. Teraz już będzie tylko lepiej. Quote
kado Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Poker napisał(a): kado, a gdzie to Twojego Tzta poniosło z Piszu do Opola?? Ha, na miłość ponoć nie ma rady;) Poznaliśmy się zupełnie przypadkiem przez gg, pierwszy raz spotkaliśmy się właśnie we Wrocławiu, a później już jakoś samo tak poszło. Od 4 lat tworzymy naprawdę bardzo fajną, kochającą się rodzinkę:) Quote
Anula Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 No i ja też jak by nie-jestem.Z niecierpliwością czekałam na sunieczki wątek,no i doczekałam się.Braszki oczy powalają są piękne nie ujmując nic też sylwetce.Małej nawet się chyba nie śniło,że przyjedzie do raju i jej życie zmieni się radykalnie!Powodzenia Braszko! Quote
Lucyna Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Biedna malutka, ale szczęście się do niej uśmiechnęło, jak ją wypatrzyliście ...:lol: Quote
ona03 Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Bardzo dziękujemy za gościnę i pyyyyyyszny obiadek :sabber:, poproszę przepis na sosik sałatkowy. Teraz to ja się cieszę, że togaa zatrzymała Ingusię, co by się stało z tym przerażonym maleństwem. Jej bardziej potrzebne opiekuńcze skrzydła PP :loveu: /Państwa Pokerostwa/. Bajoro :evil_lol: super, malutka się otworzy, już na chwilkę uszka stanęły :multi:. Lolito amant w pieluszce :evil_lol: próbował adorować pannę, ale Braszka :loveu: nie zadaje się z nieznajomymi. togusiu nie martw się o "piórka" odrosną, one były koszmarnie twarde, jak Pokerek ją odżywi, na pewno włoski będą dużo ładniejsze. Quote
Poker Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 Witamy, witamy. Wpadłam na pomysł ,że może ja zrobię bazarek na sterylkę Braszki i będę handlowac przepisem na ten sosik ,a ona03 będzie go zachwalać ? Sunia wyglądała okropnie z tymi kudełkami , nie mówiąc o wrażeniach dotykowych.Odrosną i pod wpływem karmy powinny trochę zmięknąć. Dziś ukłułam się o coś na jej pysiu.Pomyślałam ,że to igła.Ale niby skąd ? Okazało się ,że to obcięty wąsik był tak ostry i twardy. Ona ma sierść jak dzik. Quote
togaa Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Ona ma sierść jak dzik. Straszne, co ta Pokerowa wypisuje o slicznocie .. Pomysł na kulinarny bazarek - super ! Ja mam niezły przepis na czerwona paprykę a la pikle, ale duzo, duzo lepszą.Przywieziony z Francji. Musze sie pochwalić że po ostatnim dogomaniackim grilu, wszyscy tam obecni na priva prosili o przepis tejże papryczki...;) Quote
Poker Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 To zróbmy wspólny bazarek na przepisy. Dochód dla Lolka na pieluchy i dla Braszki na sterylkę. Quote
Lucyna Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Ciekawe na ile wyceniacie te przepisy, ile kto da? :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Jestem pierwszą klientką :lol: Quote
Recommended Posts