Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

W sobotę 24 września 2011 r. o 10 rano przyjechała do nas malutka sunia ze schroniska w Radysach koło Piszu.
Przebywa tam obecnie ok.1300, adopcji do 100 rocznie. Wiadomo jak w tym rejonie kraju wyglądają adopcje.:-(
Postanowiliśmy więc dać szansę na lepsze życie chociaż 1. malutkiej suni.
Nawiązałam kontakt ze schroniskiem i pan przysłał mi zdjęcia suniek.
Mała od razu urzekła mnie swoimi wielkimi czarnymi oczkami. :loveu:
Zaczęłam szukać transportu, co nie było łatwe ze względu na odległość.
Ale szczęście się do nas uśmiechnęło :lol: i swoją pomoc zaoferowała jedna z dogomanek, która jechała do Wrocławia ze swoimi psami na wystawę. Po wielkich perypetiach z samochodem przyjechali pożyczonym i przywieźli malutką.

Sunia okazała się być bardzo przerażonym pieseczkiem. Już w trakcie podróży praktycznie nie ruszała się. Ciąg dalszy jest w domu.

Mała dostała na imię Braszka z powodu bardzo szorstkie i twardej sierści.Imię pochodzi od angielskiego BRUSH czyli szczotka :evil_lol:

Braszka jest łagodna do ludzi i psów, burczy na koty,ale jej nie pozwalamy.
Od przyjazdu minęły 2 doby , a ona prawie sama nie wstaje.Leży w psim łóżeczku i patrzy z przerażeniem, często dygocze ze strachu.Czasem delikatnie drga jej ogonek.
Na szczęście je z ręki i z miski ,ale trzeba postawić jej michę do łóżka.W nocy ruszyła pupę i podeszła do miski.
Siusiu zrobiła po 1,5 doby.Co to był za radość , gdy w kuchni zobaczyliśmy bajoro.:multi:

Dziś wyniosłam ją na ogródek kolejny raz i w końcu było wielki SIOOOO.Ona natychmaist ucieka pod drzwi i drapie pazurkami w nie.
Wczoraj odwiedziła nas ciocia ona03 i wytrymowała.Sunia wygląda jak szczeniaczek ,a ma ok.1,5 roku. Niestety stan cycuszków wskazuje ,że już miała małe.

Mamy nadzieję,że Braszka powoli się rozrusza , wysterylizujemy ją, zaszczepimy i znajdziemy najlepszy domek na świecie.

Dziękuję a.s. i jej mężowi za przywiezienie suni, mimo niesprzyjających okoliczności i za to ,że wystarczyło im za tę przysługę tylko 100 zł :Rose:
Dziękuje również Kasiaprodex za gotowość do pomocy i zainteresowanie oraz panu ze schroniska , który czekał na odbiór suni do 1. w nocy.:Rose::Rose:

Edited by Poker
Posted

Tu sunia jeszcze w schronie, urzekły mnie jej oczy.

" Wejście " do domu

Kąpiel. Mała leżała nie ruszając się z miejsca, jedynie dygotała.

Po kąpieli na ręczniku i w kocyku.

Tak " chodzi" po domu

Posted

Odwiedził nas wczoraj Loluś - Lejek ,jak widać pokazał się od "właściwej "strony ;)

Próbował poznać koleżankę ,ale była zbyt zestresowana.

Niestety Braszka nadal chowa się w kąciku i chce być niewidzialna :-(

Po wizycie ona 03 i wytrymowania sunia zmieniła trochę wygląd..

HUUUUUUUURAAAAAAA, Braszka zrobiła koo w parku.Poszliśmy z naszymi piesami ,ją musiałam w większości nieść , bo się zapierała albo kładła. Ale pod drzewem zdecydowała się oddać naturze co trzeba. :multi:Dostała w nagrodę pasztetową.
Trochę cieknie jej z oczek , będę zakrapiać. I dziś dostała Pratel.
Braszka ma piękne rzęsy , co prawda nie tak długie jak Dunia, ale bardzo ładne.

Posted

Poker fajnie, że ją wzięłaś. Mnie też te oczęta urzekły :) Mam nadzieję, że malutka Braszka w końcu poczuje się pewnie i przestanie tkwić w kąciku.

P.S. Radysy są koło białej Piskiej nie Pisza ;)

Posted

joanna83 napisał(a):
Poker fajnie, że ją wzięłaś. Mnie też te oczęta urzekły :) Mam nadzieję, że malutka Braszka w końcu poczuje się pewnie i przestanie tkwić w kąciku.

P.S. Radysy są koło białej Piskiej nie Pisza ;)

Zgadza się ,ale Biała Piska jest w pobliżu Pisza :evil_lol:

Posted

Malutka jest piękna...! W Państwa Pokerków odżyje i będzie cudo :)

Biała Piska jest ok 20 km od Pisza. Info z 1 ręki - mój mąż jest rodowitym Piszaninem:)

A Lolito:loveu: jak zawsze bezbłędny:evil_lol:

Posted

Witam miłe cioteczki na naszym wątku. Mam nadzieję ,że będziecie nas odwiedzać i podtrzymywać na duchu.
Malutka ważyła przed koo dokładnie 7,750kg.,ale nie powinna przytyć, bo jest w sam raz.
Liczę na to ,że Braszka dojdzie do siebie psychicznie i będzie słodziutką sunią , która znajdzie najlepszy domek.

kado, a gdzie to Twojego Tzta poniosło z Piszu do Opola??

Posted

Poker napisał(a):

kado, a gdzie to Twojego Tzta poniosło z Piszu do Opola??

Ha, na miłość ponoć nie ma rady;) Poznaliśmy się zupełnie przypadkiem przez gg, pierwszy raz spotkaliśmy się właśnie we Wrocławiu, a później już jakoś samo tak poszło. Od 4 lat tworzymy naprawdę bardzo fajną, kochającą się rodzinkę:)

Posted

No i ja też jak by nie-jestem.Z niecierpliwością czekałam na sunieczki wątek,no i doczekałam się.Braszki oczy powalają są piękne nie ujmując nic też sylwetce.Małej nawet się chyba nie śniło,że przyjedzie do raju i jej życie zmieni się radykalnie!Powodzenia Braszko!

Posted

Bardzo dziękujemy za gościnę i pyyyyyyszny obiadek :sabber:, poproszę przepis na sosik sałatkowy.

Teraz to ja się cieszę, że togaa zatrzymała Ingusię, co by się stało z tym przerażonym maleństwem. Jej bardziej potrzebne opiekuńcze skrzydła PP :loveu: /Państwa Pokerostwa/.
Bajoro :evil_lol: super, malutka się otworzy, już na chwilkę uszka stanęły :multi:.
Lolito amant w pieluszce :evil_lol: próbował adorować pannę, ale Braszka :loveu: nie zadaje się z nieznajomymi.

togusiu nie martw się o "piórka" odrosną, one były koszmarnie twarde, jak Pokerek ją odżywi, na pewno włoski będą dużo ładniejsze.

Posted

Witamy, witamy.
Wpadłam na pomysł ,że może ja zrobię bazarek na sterylkę Braszki i będę handlowac przepisem na ten sosik ,a ona03 będzie go zachwalać ?

Sunia wyglądała okropnie z tymi kudełkami , nie mówiąc o wrażeniach dotykowych.Odrosną i pod wpływem karmy powinny trochę zmięknąć.
Dziś ukłułam się o coś na jej pysiu.Pomyślałam ,że to igła.Ale niby skąd ? Okazało się ,że to obcięty wąsik był tak ostry i twardy. Ona ma sierść jak dzik.

Posted

Ona ma sierść jak dzik.

Straszne, co ta Pokerowa wypisuje o slicznocie ..

Pomysł na kulinarny bazarek - super !

Ja mam niezły przepis na czerwona paprykę a la pikle, ale duzo, duzo lepszą.Przywieziony z Francji.
Musze sie pochwalić że po ostatnim dogomaniackim grilu, wszyscy tam obecni na priva prosili o przepis tejże papryczki...;)