Filemon. Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Mam male pytanko... co jest jezeli suka ma rodowod... pokrywa ją rodowodowy pies ale sama hodowla nie jest zarejestrowana...? szczeniaki beda mogly miec metryki/rodowod? pozdrawiam.:razz: Quote
KAŚKA Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Nie będą mieć metryk. I nie nazywa tego sposobu bezmyślnego rozmnażania psów "hodowlą", zarejestrowaną bądź nie. Quote
filonek_bezogonek Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 I nie nazywa tego sposobu bezmyślnego rozmnażania psów "hodowlą", zarejestrowaną bądź nie. ojj czy aby nie za szybko takie podejżenia padły ..... bo ja wyczytałam z tego posta: sama hodowla nie jest zarejestrowana...?- że porpostu ktos nie ma zarejestrowanego przydomka hodowlanego (suka ma uprawnienia pies jest reproduktorem , wlasciciele sa zarejestrowani a tylko nie ma tzw. przydomka. czy o to chodziło ?? czy chodziło o to że ktos ma suke z metryką czy nawet rodowodem a ktos inny ma psa z rodowodem czy metryką ale pies nie jest reproduktorem a suka nie ma hodowlanki. i czy jak sie w takim przypadku pokryje to czy szczeniaki będa mialy rodowód. w tym drugim przypadku z pewnoscią nie będa miały metryk. Quote
sortis Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 [quote name='Filemon.']Mam male pytanko... co jest jezeli suka ma rodowod... pokrywa ją rodowodowy pies ale sama hodowla nie jest zarejestrowana...? szczeniaki beda mogly miec metryki/rodowod? pozdrawiam.:razz: Żeby szczeniaki mogły mieć metryki uprawniające do otrzymania rodowodu ZKwP (Zwiazku Kynologicznego w Polsce) muszą być spełnione warunki: co do suki 1. właściciel musi być członkiem ZKwP i mieć opłacone składki na bieżąco 2. suka musi mieć przed kryciem potwierdzenie w rodowodzie uprawnień hodowlanych, potwierdzenie takie to jest stempel "SUKA HODOLANA" z datą i podpisem kierownika odpowiedniej sekcji w oddziale związku, do którego należy właściciel suki. Kierownik sekcji dokonuje takiego wpisu do rodowodu suki na podstawie wymaganych dokumentów, zgodnie z regulaminem hodowli ZKwP. Suka musi mieć odpowiedni wiek oraz uzyskać trzy oceny conajmniej "bardzo dobre" na wystawach, z tym, że przynajmniej jedna z tych wystaw musi być miedzynarodowa lub klubowa. co do psa 1. właściciel musi być członkiem ZKwP i mieć opłacone składki na bieżąco 2. pies musi mieć przed kryciem potwierdzenie w rodowodzie uprawnień hodowlanych, potwierdzenie takie to jest stempel "PIES REPRODUKTOR" z datą i podpisem kierownika odpowiedniej sekcji w oddziale związku, do którego należy właściciel psa. Kierownik sekcji dokonuje takiego wpisu do rodowodu psa na podstawie wymaganych dokumentów, zgodnie z regulaminem hodowli ZKwP. Pies musi mieć odpowiedni wiek oraz uzyskać trzy oceny "doskonała" na wystawach, z tym, że przynajmniej jedna z tych wystaw musi być międzynarodowa lub klubowa. hodowla żeby zarejestrować miot w swoim oddziale ZKwP właściciel szczeniąt/suki musi mieć zarejestrowany swój własny przydomek hodowlany. Dawniej, kilkanaście lat temu, mozna było zarejestrować miot bez przydomka, robili tak zwłaszcza właściciele suk, które miały potomstwo raz czy dwa w życiu, szczenięta miały w metryce i potem rodowodzie tylko imiona. Tego rodzaju praktyka stosowana jest nadal w niektórych krajach, również w krajach o wysokim poziomie kynologicznym i nie ma w tym nic nagannego. Jak się poogląda katalogi z wystaw, można znaleźć jeszcze takich imion bez przydomka niemało. Czy szczeniaki beda mogly miec metryki/rodowod? Jeśli wszystkie wymogi hodowlane dotyczące rodziców szczeniąt są spełnione, karta krycia została prawidłowo wypełniona, kopię wysłano do oddziału zwiazku, w którym zarejestrowany jest pies ojciec szczeniąt, o urodzeniu szczeniąt w odpowiednim terminie zawiadomiono oddział w którym jest zarejestrowana suka, to myślę, żę szczeniaki będą mogły mieć metryki, tyle, że nieco później. Najpierw trzeba zarejestrować przydomek i dopiero wtedy będzie można zarejestrować miot i zrobić przegląd hodowlany szczeniakom. W normalnych warunkach przegląd hodowlany miotu można robić już 6-cio tygodniowym szczeniętom, w tym wypadku trzeba by czekać na potwierdzenie rejestracji przydomka. Kłopot będzie w tym, że szczenięta będą mogły mieć przegląd hodowlany pewnie dopiero w wieku tak na oko z pieć miesięcy, teoretycznie więc musiałyby pozostawać u hodowcy do tego czasu i jeszcze trochę... Wydaje mi się, że teoretycznie jest możliwa sytuacja, w której właściciel suki hodowlanej bez złej intencji może popełnić tego rodzaju błąd. Bo i kartę krycia można kupić, wypełnic, złożyć itd nie posiadając przydomka, właściciel zaś reproduktora nie pyta o przydomek, szczególnie jeśli rozliczenie jest "gotówkowe" i następuje w dniu krycia. Quote
KAŚKA Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Dawniej, kilkanaście lat temu, mozna było zarejestrować miot bez przydomka, robili tak zwłaszcza właściciele suk, które miały potomstwo raz czy dwa w życiu, szczenięta miały w metryce i potem rodowodzie tylko imiona. Pierwszy raz słyszę. Kilkanaście lat temu tak było? W Polsce? Nie pamiętam:shake: Może to dot. ras polskich z księgi wstępnej? Możesz dać jakiś przykład? Np. ksero takiego rodowodu? Szczerze mnie zaintrygowałeś. Quote
sortis Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 KAŚKA napisał(a):Pierwszy raz słyszę. Kilkanaście lat temu tak było? W Polsce? Nie pamiętam:shake: Może to dot. ras polskich z księgi wstępnej? Możesz dać jakiś przykład? Np. ksero takiego rodowodu? Szczerze mnie zaintrygowałeś. No dobra... przejęzyczyłam się! ... Nie kilkanaście ... trochę więcej ... ale ten czas leci... Quote
KAŚKA Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 A mi się wydaje, że przydomki były zawsze. Jest tu ktoś, kto hodował psy już w latach 50-tych?:p Quote
sortis Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 KAŚKA napisał(a): Możesz dać jakiś przykład? Np. ksero takiego rodowodu? tak przeglądam katalogi... 1994 rok, warszawska międzynarodowa... niewiele takich bez przydomków, ale jeszcze są... bokser MIGEN ur 1992 nr kat.212 (PKR II-21585), nowofunland DOKSA ur 1993 (PKR II-28337) nr kat 374, foks szorstkowłosy POLA ur 1989 (PKR III-21399) nr kat 763... z 1996 roku... bullterier CZU ur.1993 nr kat 912, jamniki ... BRUTUS ur.1990 nr kat 1121, AGA ur.1992 nr kat 1128, ENZO ur 1994 nr kat 1207 (PKR IV-14684)... to wszystko w Polsce urodzone... tak, lata dziewięćdziesiąte to już raczej mało tych bez przydomków.... Quote
KAŚKA Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Sortis, to niemożliwe. Często po prostu ludzie tak psa na wystawę zgłaszają, że nie podają przydomków hodowlanych. Przez pomyłkę, albo są nieczytelne na zgłoszeniu, albo uważają, że to nieważna informacja. Ja nie wiem, jak drzewiej bywało, ale od lat 70tych to się z takim miotem bezprzydomkowym nie spotkałam. Często też w naszych katalogach były psy w polskich rękach, ale np. przywiezione od Braci Moskali bez przydomków. Trza chyba do Zarządu Głównego ZK maila z zapytaniem wystosować. Ale gwarancja, że nam odpowiedzi udzielą, jest malutka:-( Quote
filonek_bezogonek Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 sortis ja to wszystko wiem :) tylko ja nieco inaczej odczytalam pytanie założyciela tego tematu. wydawalo mi sie ze chodzi o sytuację gdy wszelkiewymagania zostały spełnione a jedyne czego nie ma to przydomka :) p.s. wiecie co ale ja kilkakrotnie spotkałam się w rodowodach nawet ze byo samo IMIE ( bez prtzydomka) i to nie byo az kilkadziesiat lat temu. Tez mnie to dziwiło. Quote
sortis Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 KAŚKA napisał(a):A mi się wydaje, że przydomki były zawsze. Jest tu ktoś, kto hodował psy już w latach 50-tych?:p Oczywiście, przydomki były zawsze, ale nie zawsze były obowiązkowe. Powiem więcej, o przydomek żeby można było wystąpić, to trzeba było już mieć jakiś dorobek hodowlany ... kiedyś. A wiesz, że jeszcze kilkanaście, (jakieś 15 może 16), lat temu na wystawach każdy pies z oceną "doskonałą" dostawał złoty medal, każdy z "bardzo dobrą "srebrny, a z dobrą "brązowy"? :lol: Quote
KAŚKA Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 A wiesz, że jeszcze kilkanaście, (jakieś 15 może 16), lat temu na wystawach każdy pies z oceną "doskonałą" dostawał złoty medal, każdy z "bardzo dobrą "srebrny, a z dobrą "brązowy"? :lol: Oj, to nie tak było, że każdy dostawał. Medale dostawały tylko 3 psy w klasie, ale rzeczywiście bez względu na ocenę. To znaczy, że jeśli 3 psy były doskonałe, to wszystkie 3 dostawały złote. A jeśli trzy były bardzo dobre, to wszystkie dostawały srebrne. Quote
Filemon. Posted December 12, 2006 Author Posted December 12, 2006 dzieki bardzo wszystkim za inforamacje... :) Quote
Recommended Posts