Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam.Mam syberiana husky suczkę. Pod koniec cieczki suczka zaczęła się drapać i wylizywać w okolicach pachwin.Podobny problem ale o mniejszym natężeniu miała latem jak byliśmy nad morzem -trwało to 3 dni i obyło się bez wizyty u weterynarza.w ciągu dnia piesek zachowuje się normalnie natomiast wieczorem w okolicy godz.20.00 zaczyna się wylizywać.Byłam z nią na pogotowiu weterynaryjnym dostała zastrzyk z DERAFORT i BETANOX oraz tabletki TAMOXIFEN 10mg.Weterynarz poinformował nas że są to zmiany hormonalne i w ciągu 2 dni powinno minąć.Jednak minęły już 2 tygodnie a pies codziennie ok 20 się męczy.W sobotę byłam z nią u weterynarza ale innego dostała ponownie dawkę lekarstw w zastrzyku.Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej trafiłam na innego weterynarza dostałam preparat na odpchlenie . Mamy w domu małego pieska który miał pchełki -może gdzieś się przeniosły i trafiły na biedną sunię.Nie zauważyłam żeby sunia się drapała.Proszę o pomoc bo sama nie wiem co dalej robić.Edyta

Posted

a były jakieś badania robione z tej skóry?Zeskrobiny,posiewy?Czy po Dexaforcie sie porawiło chociaż na chwilę?

Jak jeden pies ma pchły to trzeba traktować preparatami przeciwpchelnymi całe stado!

Posted

nie robiliśmy jej żadnych badań a po zastrzykach nie było widocznej poprawy.uczucie swędzenia trwa jakieś 10-20 minut i po posmarowaniu pudrem ustępuje.wczoraj weterynarka dała DEXAPOLCORT i po popsikaniu objawy ustąpiły. nie wiem co będzie dzisiaj.Psy zostały odpchlone-na wszelki wypadek.

Posted

musisz to kontrolować, za każdym razem kiedy zobaczysz ze się gryzie lub drapie, jeśli pojawią sie krosty lub zaczewienienia w tych miejscach to mnie wetka przpisała Amiderm płyn-mleczko do smarowania. Ale to się kupuje u weta

Posted

MOja też miała ten aerozol i objawy ustąpiły na 2 tyg. po zako nczeniu kuracji, ale niestety później powróciły:shake: . Tego leku nie można długo stosować, bo to sterydy, ale myślę z eto wiesz:razz: ,u mnie po tym wszytkim tez jeszcze był antybiotyk, który pomógł znowu na krótko:cool1: i niestety trzeba było wykonać badania pasożytknicz-bakteriologiczne i mykologiczne, bo wetka nie wiedziła co może przepisać:roll:,
Acha, zauważ czy w miejscach w których się drapała nie pojawiły się zaczerwinienia i krostki lub wyłysienia, bo to nie tak od razy widać, na początek tylko swedzi , a jak już zaczerwienienie czy krostka to oznacza już infekcję i trzeba natychmiast działać.
Życzę aby było wszytko dobrze.:p Pozdr.