Klauzunka Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Paulina87, też mi się tak wydawało ale może coś nowego wprowadzili. Póki co, diety weterynaryjne RC są serio dobre. zosia79, ten zastrzyk od świądu to mógł być jakiś steryd i jeśli tak to nie dziwota, że psu się polepszyło. Jeśli chodzi o kurczaka to raczej ostrożnie - bo to właśnie kurczak dość często uczula. A może psiak dostaje jakieś smakołyki, coś dodatkowo? Odstaw wszystko. Ja mam dwa psy, i jeden i drugi czochra się po kurczaku. Po niczym innym. Jeden z moich psów był u mnie na dt. Sierść i skóra w fatalnym stanie (wyłysienia) - przetrzymałam ją miesiąc na http://karmapupila.pl/Purina_Veterinary_Diets_DRM_Derm_Formula_14kg-1913.html. Żeby dać jej kopa. Potem już jadła to co moja (teraz obydwie są moje). Moje psiaki są na PURINA PRO PLAN Adult Sensitive Salmon & Rice (nie ma w tej karmie kurczaka). Według mnie karma rewelacyjna - nie dieta weterynaryjna a coś pośredniego. Quote
murakami Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Paulina87 napisał(a):Z tego co mi wiadomo RC jest robione tylko i wyłącznie na kurczaku, więc skąd nagle w sklepie zoologicznym RC z jagnięciną? :shake: nie ma chyba takiej karmy. Najlepiej wypróbować karmy o jak najprostszym składzie. Oprócz wyżej wymienionych jeszcze na przykład Bento Kronen lamb&rice mini&medium lub z rybnych Taste Of The Wild Pacific. I jak zawsze polecam olej z ogórecznika - niezastąpiony na kłopoty z sierścią/skórą. Można kupić w aptece (nie każdej), ja akurat kupuję w internetowej DoZ Quote
Martens Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 murakami, też bardzo dobre karmy na dietę eliminacyjną. No właśnie tez pierwsze słyszę, że jest jakiś Royal na jagnięcinie, dlatego chciałam linka. Quote
Amber Posted September 24, 2011 Posted September 24, 2011 Martens, nie musisz mi wklejać składów, życie mnie zmusiło do tego, że składy takich karm znam na pamięć, gdyż sama mam chorego psa i np. dla niego żadna z karm Trovet się nie nadaje ze względu na wysoki tłuszcz. Trovet nie ma w ogóle karmy stricte Gastro, badziewny Royal ma o dziwo aż 3 rodzaje, stopniowanych właśnie ze względu na tłuszcz. No ale tam przecież nikt kompletnie nie myśli nad produkcją :razz: Do tego mój pies źle zareagował na kaczkę i królika za to kurczaka czy rybę przyswaja dostatecznie. Piszę to gdyż już wcześniej wspomniałam, że nie każdy pies reaguje na wszystko tak samo. Skład w karmach weterynaryjnych tez jest nieco inny niż w bytówkach, ponieważ składniki są hydrolizowane. Quote
Martens Posted September 25, 2011 Posted September 25, 2011 Ja nie piszę, że żaden RC się do niczego nie nadaje, tylko zadziwia mnie, że karma złożona głównie z ryżu i białka sojowego kosztuje więcej niż karma oparta na mięsie króliczym, jednym z najdroższych... I mówimy tu akurat o karmach dla alergików, a te Trovet ma bardzo dobre. Quote
KarinaK83 Posted September 25, 2011 Posted September 25, 2011 zosia79 napisał(a):Niestety nie podam linka bo karmę kupiłam w zoologicznym na wagę i dokładnie nie pamietam która to była RC.W każdym razie pani sprzedawczyni mi ja zaproponowała mówiąc,ze jest z jagnieciną dla psów z problemami i ze duzo ludzi ją chwali bo pomaga.No ale cena ...25zł za kg..kupiłam 0.5 kg na próbe.Sunia jest mała wazy 9,5 kg wiec zazwyczaj kupuje tyle i starcza mi na tydzien. Może opiszę jak wyglada leczenie mojej Nelki. Pierwsza wizyta -przegląd skóry -czysta-gruczoły zapchane -czyszczenie plus dwa zastrzyki-od świądu i od zapalenia.Po tyg druga wizyta a poniewaz pies juz nie saneczkował ani nie lizał sie nie było czyszczenia tylko tabletki na prawie miesiąc.Dawałam je przez tydzien, pózniej miałam zmniejszac dawki bo nie wolno ich raptem odstawic.Pomogło.Wszystko przeszło.Nela miała po tym piekną sierśc nie drapała sie itp.Po jakims miesiącu znów to samo.Nawrót choroby.Wyciskanie jeden zastrzyk od świądu.Poprawa ale na krótki czas i znów wizyta i znów wyciskanie zastrzyk od swiądu zalecenie zmiany pokarmu.Po tyg znów wyciskanie zastrzyk (nie wiem jaki bo mój men jezdził)i karma RC.Zalecenie na karme dla alergików i kurczaka z ryzem marchewka i krople do pokarmu Kerabol na wzmocnienie sierści. Kurczaka nie gotuje bo pomyslałam,że moze miec od tego te uczulenie. Chyba skusze sie na ta karme Bewi Dog. Te tabletki to pewnie był encorton, bo to najczęściej dostają psy z alergią i właśnie encorton należy odstawiać stopniowo, to steryd zresztą bardzo silny. w dobrze dobranych dawkach ładnie gasi wszelkie objawy alergii, ale z powodu działań ubocznych a także skutków długotrwałego podawania lepiej jak jest stosowany tylko okresowo. zresztą nie leczy przyczyn alergii, ja robiłam testy skórne, wyszły cztery rodzaje roztoczy, trzy spożywcze i kurzu domowego, pies dostał Eukanubę Dermatosis do jedzenia tylko i wyłącznie, szampon Bayera Vetri Derm Sensiwet do kąpieli codziennych i właśnie encorton. po trzech miesiącach stosowania diety, stan polepszył się na tyle, że mogliśmy zejść z encortonu i kąpać rzadziej raz na 3-4 dni. Pies już dwa lata jest na diecie, kąpiemy obecnie raz na 2-3 miesiące, w zimie przy zaostrzeniu objawów związanych z roztoczami kurzu domowego częściej, zatoki w tej chwili wyciskamy raz na 2 miesiące, encorotonu nie ma potrzeby stosować. Najpierw trzeba zrobić badania pod kątem alergii, ponieważ okresowe zaleczanie sterydami jest bez sensu, bo na dłuższą metę nic nie da, a jest związane z ciągłymi kosztami. Też początkowo tak mi leczyli psa, potem jak pojechaliśmy do innego miasta do kliniki, to na jednej wizycie postawili diagnozę i dali zalecenia co do leczenia, żywienia i kąpieli. I okazało się, że wizyta i badania może nie były najtańsze, ale dużo tańsze niż pieniądze jakie zostawiliśmy u naszych miastowych weterynarzy, którzy ciężko leczyli ale diagnozy nie umieli postawić. Potem z panią doktor z kliniki kontaktowaliśmy się telefonicznie i przez telefon udzielała wskazówek, co do dawek encortonu, a na wizyty jeździliśmy raz w miesiącu. Quote
zosia79 Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 Co do RC wnioskuję, że babka mnie oszukała sprzedając mi RC z jagnięciną :mad: Czy takie testy robi każdy wet czy trzeba jechac gdzieś do kliniki? Dodam też,że sunia jest młoda a zapach z pyska...masakra. Na razie dostaje tylko i wyłącznie suchą karme tę z Jagnięciną hehe wszystko inne poszło w odstawke łącznie ze smakołykami i stwierdzam, że mniej się drapie. Zamówię karmę BEWI DOG Lamb & Rice Croc i zobaczymy. Quote
Martens Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 No niestety takie ryzyko jak kupuję się karmy na wagę; nieraz zdarza się, że sprzedają karmy stare, zwietrzałe, a co bardziej przedsiębiorczy sprzedają byle jaką tanią karmę przesypaną do wora po drogiej :roll: Testy z krwi powinna wykonać każda lecznica, która wysyła próbki do badania do laboklinu; jeśli chodzi o testy biorezonansem, te tańsze, to jest tylko kilka gabinetów, w Warszawie wiem o dwóch. Quote
KarinaK83 Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Jak pies ma uczulenie na roztocza to karmy na wagę odpadają, u nas po royalu na wagę to 1/3 futra sobie powyrywał, nasi miejscowi weci nic nie mówili o testach, bo wogóle twierdzili, że to uczulenie na pchły, świeżb, lub świąd spowodowany chorymi zatokami okołoodbytowymi, jedna wetka coś tam wspomniała o testach, ale w końcu stwierdziła, że teraz nie ma sensu, zrobimy za kilka miesięcy :crazyeye:, na takie łażenie od weta do weta wydaliśmy prawie 1000 zł, aż w końcu znajoma która ma sklep zoologiczny dała mi wizytówkę lecznicy w innym mieście U nas doktorka zaleciła tylko i wyłącznie karmę podawać i nic ani nic innego, powiedziała, że efekty powinny być widoczne już po dwóch miesiącach i wtedy też będziemy odstawiać encorton, i faktycznie wszystko udało się tak jak mówiła. Quote
zosia79 Posted October 15, 2011 Author Posted October 15, 2011 Dzisiaj kolejna wizyta u weta i wyciskanie.Duza poprawa wydzieliny bardzo mało. Siersc wypada mniej i mniej sie drapie, chociaz ostatnio kupiłam jej RC bo nie było Pro-Plan-u z indykiem( taka dostaje karme od dłuzszego czasu ) i po RC zaczeła sie mocniej drapac,widac nie słuzy jej ta karma. Pro-Plan z indykiem widac jest najodpowiedniejszy robi duze kupy co prawda ale chyba dzieki temu opróznia gruczoły. Także na raze jest postęp :p Quote
KarinaK83 Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 można zamówić pro plan przez internet, jeśli masz problemy z dostaniem go u siebie, i paczka prosto do domku przychodzi :razz: Quote
zosia79 Posted October 17, 2011 Author Posted October 17, 2011 Tak wiem tylko nie mogę znależć tego pro planu z indykiem ... Quote
Maniaaboutdogs Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 uważam, że powinniście zdabać suczce hormony bo to może sa problemy z tarczyca bo z tego co sie orientuję to właśnie tarczyca powoduje takie problemy, warto tez poeksperymentować z karmami, może to uczulenie na jakis składnik, duzo ciekawych i specjalistycznych karm jest w sklepie e-karma Quote
zosia79 Posted November 9, 2011 Author Posted November 9, 2011 Wczoraj kolejna wizyta była u weta i znów pełne gruczoły :/ dzisiaj rano pierwsza kupa z krwią była druga juz nie...takie skrzepy jakby...znów wizyta będzie.Tym razem wezme sie za weta niech wkońcu jakies badania porobi a nie tylko gdyba... Quote
Recommended Posts