Lupi Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Dobry czas temu widziałam wątek na temat jak w tytule. - nie mogę go znaleźć. Czy ktoś mógłby mi naświetlić jakie gmina ma obowiązki względem bezdomnych zwierząt oraz czy można jakoś sprawdzić (taki szarak jak ja :) ) jak się z nich wywiązuje?? Quote
Cudak Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Kiedyś na stronie szczecińskiego tozu była zakładka "dla gmin" i było tam wszystko fajnie opisane, ale nie mogę teraz znaleźć :( Quote
TERESA BORCZ Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 oj to bardzo potrzebna wiadomość Quote
Lupi Posted September 23, 2011 Author Posted September 23, 2011 Szczeciński TOZ już kiedyś wypiął się od gmin ościennych :shake: (jakiś czas temu próbowałam dzwonić do nich z jakimiś sprawami - olali mnie). Mam nadzieję, że ktoś kto wie cokolwiek na temat się odezwie Quote
Cudak Posted September 29, 2011 Posted September 29, 2011 http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:wGiAhh5UlA4J:www.boz.org.pl/prawo/zm_ucpg_.pdf+5%29+organizuj%C4%85+ochron%C4%99+przed+bezdomnymi+zwierz%C4%99tami+na+zasadach+okre%C5%9Blonych+w+odr%C4%99bnych+przepisach,&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjDlpO-da5o2DxeJ3Ot-C04gAAsxpQkoq9OO5MhnTSRvKbb3-CuUvN9hcEsghP7TzDhnx8cSAeg-oUzdR56Ktcz_bNfbW-DF1Ivwi-SxBj1hFGAl5PCRx4X_U93ZlR_QbJfwRQC&sig=AHIEtbTD9ePBwnkhqB3nfQXMCZ-EIulU0Q&pli=1 http://boz.org.pl/slownik/schronisko.htm tu można trochę poczytać... Quote
Cudak Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 USTAWA O OCHRONIE ZWIERZĄT, Rozdział 2 Zwierzęta domowe "Art. 11 11.1 Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin. 11.2 Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji w porozumieniu z Ministrem Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa określi, w drodze rozporządzenia, zasady i warunki wyłapywania bezdomnych zwierząt. 11.3 Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z nimi może odbywać się wyłącznie na mocy uchwały właściwej rady gminy, podjętej po uzgodnieniu z państwowym lekarzem weterynarii działającym na podstawie odrębnych przepisów oraz po zasięgnięciu opinii upoważnionego przedstawiciela Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub innej organizacji społecznej o podobnym statutowym celu działania. 11.4 Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce oraz inne organizacje społeczne o podobnym statutowym celu działania mogą zapewniać bezdomnym zwierzętom opiekę i w tym celu prowadzić schroniska dla zwierząt, w porozumieniu z właściwymi organami samorządu terytorialnego." http://www.niechcianeizapomniane.org/index.php?id=4 Quote
pixel Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 [quote name='Cudak']USTAWA O OCHRONIE ZWIERZĄT, Rozdział 2 Zwierzęta domowe "Art. 11 11.1 Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin. 11.2 Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji w porozumieniu z Ministrem Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa określi, w drodze rozporządzenia, zasady i warunki wyłapywania bezdomnych zwierząt. 11.3 Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z nimi może odbywać się wyłącznie na mocy uchwały właściwej rady gminy, podjętej po uzgodnieniu z państwowym lekarzem weterynarii działającym na podstawie odrębnych przepisów oraz po zasięgnięciu opinii upoważnionego przedstawiciela Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub innej organizacji społecznej o podobnym statutowym celu działania. 11.4 Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce oraz inne organizacje społeczne o podobnym statutowym celu działania mogą zapewniać bezdomnym zwierzętom opiekę i w tym celu prowadzić schroniska dla zwierząt, w porozumieniu z właściwymi organami samorządu terytorialnego." http://www.niechcianeizapomniane.org/index.php?id=4 Za dwa miesiące już będzie nieaktualne. Nowelizacja zmieniła. Od 1 stycznia 2012 będzie zakaz odławiania, jeżeli nie będzie miejsca w schronisku. Chyba, że pies zostanie uznany (chyba przez urzędnika, w ustawie nie piszą przez kogo konkretnie) za zagrożenie, to wtedy wolno odłowić i uśmiercić. Bez odwożenia do schroniska, tak wychodzi. Tak czy inaczej, trzeba pilnować swojego psa, bo jakby poczuł wolę bożą i zwiał, to koniec żartów. Szukanie pewnie można sobie będzie darować... Nie ma co. Quote
Recommended Posts