ktrebor Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 103 Narodowa Wystawa Ras Jpońskich pod egidą NIPPO odbyła 18-19 Listopada 2006. 18 Listopada były oceniane psy japońskie średnich i dużych rozmiarów. Jak u nas - kupę stoisk. To już trochę inaczej niż u nas - obsługa w jednolitych wdziankach. Tutaj zaczęto od wystawiania Kishu. Jak widać są nie tylko białe Kishu :) Aczkolwiek te rudowa wyglądają zdziebko dziwacznie :) Tutaj jeszcze więcej Kishu. Zwycięzca rasy. Shikoku Kolejne Shikoku Zabawowe Shikoku Tutaj testujemy charkater psiaka Przystojny Samiec - Shikoku :) Zwycięzca rasy. A tutaj Kai. Kolejne Kai Młodziak na którym zaczynają pokazywać się cętki. A tutaj jedyna Akita na tej wystawie. 19 Listopada poświęcony był tylko Shiba Inu (zgłoszono ponad 700 psów tej rasy) Wyniki z poszczególnych ringów sa zapisywane na tablicy. Rudzielce Samotny rudzielec Japończycy lubią pstrykać fotki Mała sprzeczka Dociekliwy sędzia z miarką :) A bodajże zwyciężczyni młodzierzy Quote
Agappe Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 700shib?!?!?!?!?!??! :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: wow takie liczby robią wrażenie!!!!!! ktrebor swoją droga skąd masz takie zdjecia??? nie powiesz mi chyba, że pojechaliście na wystawe do Japonii??????:roll: :roll: :roll: Quote
Hayne Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 :D Agappe, żartujesz!? :) :cool3: :lol: :razz: Sam by nie pojechał.... Bilet w jedną stronę od 3500,- PLN ech... To niestety tylko Internet ;) Część zdjęć od znajomej (nowej znajomej... ) Quote
bety Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Super fotki! Widzę, że w Japonii styl wystawiania psów nie zmienił się od wieków - pies stojący na długiej rozciągniętej smyczy - takie wystawianie bardzo lubię. Nic nie zakłóca oglądania psiaków. Bardzo, bardzo fajna metoda. Quote
ktrebor Posted December 11, 2006 Author Posted December 11, 2006 Podobno jednym z wymogów sędziowania NIPPO, jest to, by pies sam przybrał pozycję wystawową, zero pomagania, przestawiania łapek itp. Quote
bety Posted December 11, 2006 Posted December 11, 2006 ktrebor napisał(a):Podobno jednym z wymogów sędziowania NIPPO, jest to, by pies sam przybrał pozycję wystawową, zero pomagania, przestawiania łapek itp. Polskie psiaki i ich wystawcy pewnie w większości mieliby problem z dostosowaniem się do tego wymogu ;) Ja osobiście bardzo cenię sobie taki sposób wystawiania choć wiem, że wiele psów nie chce się tak "same z siebie" ustawiać. Na moje dwie suki tylko jedna tak potrafi i to pechowo ta niewystawowa :placz: :evil_lol: Quote
ktrebor Posted December 11, 2006 Author Posted December 11, 2006 [quote name='Agappe']700shib?!?!?!?!?!??! :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: wow takie liczby robią wrażenie!!!!!! ktrebor swoją droga skąd masz takie zdjecia??? nie powiesz mi chyba, że pojechaliście na wystawe do Japonii??????:roll: :roll: :roll: Trochę się nakłamałem, ale przez pomyłkę. To na pierwszy dzień wystawy było zgłoszonych 700 psów (Kishu, Kai, Shikoku i Akity - jak się okazuje tych było zgłoszonych dwie a nie jedna). Samych shib drugiego dnia było 1050!!!! NIPPO to szczególny dzień dla Japońskiej kynologii. Specjalne trzy nagrody przyznają: Premier Japonii, Minister ds. Edukacji i Minister Rolnictwa. Nagrdoy są przechodnie i w rękach hodowcy pozostają przez rok (lub dłużej:) Tak wygląda puchar premiera. A tak wygląda nagroda dla najlepszego psa wystawy. Ten psiak w tym roku zdobył nagrodę premiera - Kishu Shikoku - nagrodzone nagrodą Ministra Edukacji Shiba - Nagrodzona nagrodą Ministra ds. Rolnictwa Quote
Agappe Posted December 11, 2006 Posted December 11, 2006 hahaha już widze Leppera na światóce wręczającego nagrody swojego imienia:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: nie wiesz jakiej wielkości są te statuetki??? Quote
Recommended Posts