Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

to gryzienie nie wygląda mi na zabawę, bo jak już chwyci to sama nie puści. ma taki zacisk szczek,że trzeba pomóc jej otworzyć i często kończy się to widokiem krwi.oczywiście minimalnym.

Posted

[quote name='anika*']a jaka jest rada na agresje psiaka wobec dzieci? mam podobny 8miesięczny przypadek w domu, nikt juz nas nie odwiedza bo pies czszeka na dzieci a czasm nawet próbuje ugryźć. zawsze gdy wchodziły do nas dzieci dostawały smaczki dla psa uspokajał sie ale na chwile. Ostatnio całą wizyte gości spedził na smyczy :( nie chce aby tak było ale juz od kilku miesięcy oswajamy go z dziećmi i efekty marne... czy jest jakis inny sposób, bo przecież nie będe kazdemu dziecku dawał ciasteczka, na ulicy zachowuje sie tak samo czyli szczeka i rwie w strone dzieci
Mnie wychodzi,ze go sama tego nauczyłaś.Skoro dostawał od dzieci ciasteczka,to sie teraz awanturuje bo sie ich od dzieci dopomina.No i wkurza sie jak nie dostaje. To Ty masz mu dawać smakołyki w obecności dzieci,tak,zeby sie nauczył je olewac i zwracać uwage na Ciebie.Przychodzi dziecko - pies ma siad -smakołyk a dzieciak ma sie trzymac z daleka.Tyle na poczatek.

Magda i Dex - jak napisałas,tak Cie zrozumieli...Tu nie widzimy ani siebie ani swoich psów no i czasem bywaja niedokładności w przekazie

Posted

Obecnie jestem na etapie czytania ksiazki pt: " Pies , ktory kochal zbyt mocno" - Opowiesci i porady z dziedziny psychologii psa.

Jest to ksiazka napisana przez Nicholasa Dodmana ( doktora nauk weterynaryjnych i przyrodniczych ......) . Jest swiatowej slawy specjalista w dziedzinie badan nad zachowaniem zwierzat , jak i doskonalym praktykiem , zajmujacym sie psychologia.

POLECAM

Posted

info o tym aby dzieci karmiły szczeniaka smaczkami dostałm od szkoleniowca i tak tez robilismy, ale może faktycznie lepiej podziała jak to ja mu bede dawała.
Dowiedziałam sie niedawno że Bazylek w hodowli nie widywał dzieci :( wiec to napewno wina złej socjalizacji.
Problem jest o tyle złozony ze sama mam 8letnia córke i właśnie pies ja kilka razy ugryzł, na codzień zachowuje sie normalnie tzn nie reaguje agresywnie.

Posted

8 lat to juz stara baba i moze doskonale sama szkolić psa.Tylko najpierw trza wyszkolić ją. Przez internet to sobie mozna radzić...
Jak pies dostawał smaczki od dzieci za wykonanie jakiegoś polecenia (siad,lezec ),to o.k.,ale jak dostawał tylko po to to żeby sie przestał awanturować to sie tylko rozbestwił.

Tu masz co nieco o dziecku i psie
http://www.owczarek.pl/teksty/tekst.asp?id=42&idd=2

• 5 weeks later...
Posted

Tak kupiliśmy a co mieliśmy zrobić ja myślę , że jedno miesięczny pies jest odpowiedni :roll: co zrobić zeby niezałatwiała się w domu juz ma 5 miesięcy a i tak dalej robi ........ i jest wypuszczana regularnie :shake:

Posted

tymek7 napisał(a):
Tak kupiliśmy a co mieliśmy zrobić ja myślę , że jedno miesięczny pies jest odpowiedni :roll:

No to niestety grubo się mylisz ;)
Najlepszy wiek do wydania psa z hodowli to 7-8 tygodni (niby niewiele więcej, ale ta różnica jest szalenie istotna).
Kupiłeś go w hodowli?
Jak już ktoś napisał, Twój piesek po prostu nie zdążył się nauczyć odpowiednich zachowań od matki i rodzeństwa - teraz to musisz nadrobić.
Proponuję, byś nie ograniczał się tylko do swojego wątku, ale poczytał również inne topiki i wychowaniu szczeniaków. Kup dobrą książkę na ten temat. Zgłębiaj wiedzę, a jest co zgłębiać! ;)

• 2 weeks later...
Posted

karciliśmy ją za kazde wchodzenie na stół lub łózko .... teraz mozemy ją karcić a ona i tak swoje :shake: ona zuca się na psy miejsze i słasze odniej i wtedy pies jest bez szans .

Posted

tymek7 napisał(a):
karciliśmy ją za kazde wchodzenie na stół lub łózko .... teraz mozemy ją karcić a ona i tak swoje :shake:

A czy oprócz karcenia, pokazywaliście co ma robić wzamian i nagradzaliście to zachowanie?

ona zuca się na psy miejsze i słasze odniej i wtedy pies jest bez szans .

A była socjalizowana z innymi psami? To też może być skutek zbyt wczesnego oddzielenia od matki i rodzeństwa... Zwykle piesek wędruje do nowego domu w wieku 8 tygodni, a są też opinie, że najlepiej byłoby, żeby zostawał z rodzeństwem do 10-12 tygodnia... To eliminuje wiele problemów z agresją później, i do psów i do ludzi.