Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam na imię Elmo, bo jestem taki kudłaty jak ten stwór z Ulicy Sezamkowej. Niektórzy mówią też do mnie „Okruszku”, bo jestem mały i słodki. A ja już jestem przecież dorosły. Mam prawie roczek.
W swoim życiu naprawdę już niejedno przeżyłem i widziałem. Na początku był spokój, ciepło, zawsze pełna miska. Wtedy byłem małą, puchatą kuleczką i wszyscy się mną zachwycali – mój pańciu, moja pańcia… W lipcu, w największe upały zostałem zmuszony samotnie poznawać świat. Wracałem do domu, ale brama wciąż była zamknięta. Wołałem mojego pańcia, ale on nie słyszał. Płakałem, ale nie wpuścił mnie do środka. I wtedy zrozumiałem, że ich „miłość” wygasła, że wyrzucili mnie ze swojego życia.
Od tej pory musiałem sam dbać o siebie. Nie było już pełnej miski, spokoju… Cały świat był moim domem. Nauczyłem się polować. Zakradałem się do gospodarstw i polowałem na kury, króliki. Robiłem wszystko, żeby tylko przetrwać. Walczyłem… walczyłem o każdy dzień swojego życia.
Któregoś dnia poznałem miłą pańcię. Nakarmiła mnie i dała mi wody. Od tej pory przychodziłem pod jej dom. Zawsze znalazła dla mnie czas, zawsze miała dla mnie jakiś smakołyk. Postanowiłem jej się odwdzięczyć i upolowałem dla niej królika. I chyba źle zrobiłem… Pańci się to wcale nie podobało…Zaczęła się martwić o to, że ludzie zrobią mi krzywdę, a ponieważ nie mogła mnie do siebie zabrać, musiałem trafić do azylu dla bezpańskich psów.
Teraz nie mam już nic – nie mam już nawet swojej wolności. Zimny kojec, samotność i psie marzenia o szczęściu…
Tutaj, w azylu, wszyscy wierzą w cuda… Chyba też uwierzę…To byłoby takie piękne, gdybym mógł położyć się na kanapie obok swojego człowieka, położyć głowę na jego kolanach i śnić o rzeczach niemożliwych… To byłoby takie piękne, gdybym mógł iść na długi spacer z moim panem i wiedzieć, że wszystkie drogi prowadzą do domu…
Kochany człowieku… Mój człowieku spraw, by zdarzył się ten jeden cud w moim życiu.

Elmo trafił do azylu z interwencji 7 grudnia. Pani, która go dokarmiała, stwierdziła, że będzie lepiej dla niego, jeśli trafi do azylu. Ludzie, ruchliwa droga – to nie wróżyło niczego dobrego. Na razie mam tylko fotki pyszczusia. Wujek przyjechał z Elmusiem pod mój blok i nie wyciągaliśmy małego z samochodu, ponieważ był przerażony.
Elmo był bardzo grzeczny, siedział jak skamieniały na przednim siedzeniu i… płakał:-(

Elmo to moja kolejna azylowa miłość – to tak, jakbym patrzyła na moją Azulę:loveu:

• Replies 179
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kto da domek Elmusiowi:placz: Takie cudo do schronu:-( On jest kopia mojego starunia. Ludzieeee, pomozcie znalezc mu cieply kacik, on naprawde placze na tych zdjeciach, bo to sa takie plakusie nawet jak maja 13 latek

Posted

Elmo już w necie i na allegro. Zaraz wstawie link.
Amanitko - wielkie dzięki za piękne teksty - idzie mi szybciej wstawianie jak nie musze tej masówy pisac sama - a są śliczne i przemawiają. Oby i do domków tez.

Posted

A ja napisze wierszyk dla Elmusia jak tylko wena bedzie:lol: ale to bedzie bardzo krotkie czekanie. Synus szukaj domciu bez krolikow i kur, tobie kanapa i cieple kolanka potrzebne, tak jak i mojemu oberwancowi z ulicy:lol:

Posted

Wiadomości z ostatniej chwili;): Elmuś jest zdrowy jak ryba. Kiedy trafił za kraty, był przerażony. Teraz już podchodzi do człowieka i prosi o mizianko, mizianko i jeszcze raz mizianko;)
No to słoneczko, ciotka przesyła z wiatrem długaśne mizianko za uszkiem:loveu: Bądź dzielny. Znajdzie się domek dla Ciebie - musi się znaleźć i koniec.

Posted

Elmo szuka domu prosze panstwa. To naprawde wspanialy kundlis, okazja ktorej nie wolno przegapic. Te szczoteczki maja charakterek, ale za pancia i pancie dusze oddadza:lol:

Posted

Tak, tak, ciociu dusje, szczoteczki mają to coś:loveu:
Elmuś, maleństwo kochane, siedź grzecznie na 1. Szukamy domku dla Ciebie - najlepszego pod słońcem...

Posted

Elmuś nie mogę przestać o Tobie myśleć:-( Takie małe dzieciątko i jeszcze nie zaznało niczego pięknego w swoim psim życiu:-( Żeby tylko jakiś fajny pańciu Cię znalazł i przed świętami zabrał do domu i swojego serca na zawsze...

Posted

Malenki pokaz sie, moze znajdzie cie twoj pan albo pani wsrod wielu innych. Jest nowy watek zalozony adopcja psa a kot Pani z dzieckiem i kotem szuka psiny do adopcji ale piesek musi tolerowac kota. Moze Elmo polubilby puszka, tak jak i moj szczotek:lol: Napiszcie do dziewczyny, kto wie:lol:

Posted

No tak nie przeczytałam postu wyżej, sorrki. Moze coś więcej się dowiem o Elmo, o jego zdrowiu i mniej wiecej jakiego jest wzrostu i gdzie przebywa itp.

Posted

W poscie 8 Amanita podaje, ze psiak zdrowy jak ryba. Te szcoteczki zazwyczaj tak do kolanka niewysokiej osoby albo przed kolanko. Ale najlepiej wie Amanita, moze wyslij jej pw:lol: szybciej zajrzy na watek

Posted

On sie teraz pewnie boi, ale jesli psiak około roku, to jest dobry wiek na aklimatyzacje - wszystkiego się nauczy i zaufa i pokocha. Tak było z naszym Koksem, miał 1,5 roku, poszedł do domu z maleństwem 9 m-cy i pierwsze dni był troche niespokojny, biegał, szukał miejsca - teraz spokój i cisza.

Posted

Niewiele mogę o Elmusiu powiedzieć, ponieważ widziałam go zaledwie pięć minut - zaraz po tym, jak został złapany. Siedział tylko na przednim siedzeniu samochodu - spokojny, grzeczny... Prawdopodobnie w czwartek będę w azylu i wtedy zrobię Elmusiowi dużo zdjęć. Myślę jednak, że on sięga gdzieś tak przed męskie kolano, ale ma dosyć masywną budowę ciałka;) Tak jak ciocia Goga, uważam, że psiak jest w takim wieku, że można go wszystkiego nauczyć i oduczyć. Możemy mu zrobić test na kota - ciociu Alfo może Rubik mógłby nam pomóc?;)

Posted

Elmo jest piękny i ma niezwykle przejmujące spojrzenie. Potrzebuje domu jak najszybciej, jest podatny na schroniskowa depresje, tak sądzę. Straci nadzieję i będzie coraz smutniejszy.
Taki psiak - błyskiem sie nauczy i zmieni mu sie wyraz ślipków.

Tylko dlaczego teraz wszyscy adoptują...karpie, zamiast psiaków:shake: