Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam kilka pytań, ponieważ wzięłam się za siebie i staram się nacuzyć jak najwięcej o psach, aby się przygotować do dalekiej przyszłości kiedy będę mieć hodowlę :cool3: A kogo tu pytać, jak nie Dogomaniaków? :cool3:
1) - W jakich dniach cieczki powinno się kryć sukę?
2) - Czy suka musi być kryta w trakcie cieczki? Dlaczego nie kiedy indziej?
3) - Kiedy suczka może zajść w pierwszą ciąże?

Posted

Jeśli postanowiłas,jak to nazwałaś "wziąć się za siebie",to proponuję stosowną lekturę.Poza tym ten wątek był poruszany już kilkanaście razy,więc wystarczy przeszukać na forum.

Posted

Ja kilka stosownych lektur przeczytałem, ale nie ma w nich jakichś "ciekawych" na pytania:
-Kiedy suka NAJPÓŹNIEJ może mieć pierwszy raz szczeniaki (było podane 4 lata, ale to zapewne jakoś jest inaczej do psów małych, średnich...)
-Jak można ograniczyć ich ilość (czyli czy da się coś zrobić żeby na pewno nie było 7 czy więcej tylko np. 3) <--- tego jakoś się nie doczytałem;)

Posted

Tollerka napisał(a):
Mam kilka pytań, ponieważ wzięłam się za siebie i staram się nacuzyć jak najwięcej o psach, aby się przygotować do dalekiej przyszłości kiedy będę mieć hodowlę :cool3: A kogo tu pytać, jak nie Dogomaniaków? :cool3:
1) - W jakich dniach cieczki powinno się kryć sukę?
2) - Czy suka musi być kryta w trakcie cieczki? Dlaczego nie kiedy indziej?
3) - Kiedy suczka może zajść w pierwszą ciąże?

1.) "książkowo" około 9 i 11 dnia cieczki
2.) pytanie trochę dziwne... to tak jakby pytać, czy każdy stosunek u ludzi prowadzi do ciąży. Wszyscy (?) wiemy, ze szkoły (podstawowej?) że nie - i podobnie jest u zwierząt, żeby akt seksualny był skuteczny muszą być DWIE komórki - jajo i plemnik. Jajeczka uwalniane są z jajników wyłącznie w czasie cieczki. Poza nią krycie nie będzie skuteczne, pomijam już fakt, że suką "niecieczkową" nie zainteresuje się żaden samiec.
3.) odpowiedź wynika z pytania drugiego - tutaj też kłaniają się analogie do rozrodu u ludzi - ciąża może nastapić już przy pierwszym jajeczkowaniu - a więc przy pierwszej cieczce suka może zajść w ciążę.

BBH - rzeczywiście powtórzenie krycia może sprzyjać większej liczebności miotu i jest jakimś sposobem na regulację liczby szczeniąt. Niemniej nie jest to regułą - samiec, który ma "dobre" plemniki może mieć "wysoką skuteczność" w zapładnianiu, a krycie samcem "słabym" - nawet kilkukrotne może nie dać wysokiej liczby potomstwa. To samo tyczy się cech indywidualnych suczki.

Posted

Cathedral napisał(a):
1.)
BBH - rzeczywiście powtórzenie krycia może sprzyjać większej liczebności miotu i jest jakimś sposobem na regulację liczby szczeniąt. Niemniej nie jest to regułą - samiec, który ma "dobre" plemniki może mieć "wysoką skuteczność" w zapładnianiu, a krycie samcem "słabym" - nawet kilkukrotne może nie dać wysokiej liczby potomstwa. To samo tyczy się cech indywidualnych suczki.

Heh, znaczy się trudna sprawa :lol:
Dzięki za odpowiedź;)

• Margo changed the title to Kilka pytań o krycie