Tollerka Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 Mam kilka pytań, ponieważ wzięłam się za siebie i staram się nacuzyć jak najwięcej o psach, aby się przygotować do dalekiej przyszłości kiedy będę mieć hodowlę :cool3: A kogo tu pytać, jak nie Dogomaniaków? :cool3: 1) - W jakich dniach cieczki powinno się kryć sukę? 2) - Czy suka musi być kryta w trakcie cieczki? Dlaczego nie kiedy indziej? 3) - Kiedy suczka może zajść w pierwszą ciąże? Quote
Gonia Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Jeśli postanowiłas,jak to nazwałaś "wziąć się za siebie",to proponuję stosowną lekturę.Poza tym ten wątek był poruszany już kilkanaście razy,więc wystarczy przeszukać na forum. Quote
BBH Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Ja kilka stosownych lektur przeczytałem, ale nie ma w nich jakichś "ciekawych" na pytania: -Kiedy suka NAJPÓŹNIEJ może mieć pierwszy raz szczeniaki (było podane 4 lata, ale to zapewne jakoś jest inaczej do psów małych, średnich...) -Jak można ograniczyć ich ilość (czyli czy da się coś zrobić żeby na pewno nie było 7 czy więcej tylko np. 3) <--- tego jakoś się nie doczytałem;) Quote
Toller Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 No coż, ilości szczeniąt w miocie nie jesteś w stanie regulować - może sie urodzić 9 może jeden, może żaden. Quote
BBH Posted December 11, 2006 Posted December 11, 2006 A nie ma czegoś takiego, że jak się raz pokryje to jest mniej niż gdyby powtórzyło sie krycie następnego dnia ? ;> Quote
Cathedral Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Tollerka napisał(a):Mam kilka pytań, ponieważ wzięłam się za siebie i staram się nacuzyć jak najwięcej o psach, aby się przygotować do dalekiej przyszłości kiedy będę mieć hodowlę :cool3: A kogo tu pytać, jak nie Dogomaniaków? :cool3: 1) - W jakich dniach cieczki powinno się kryć sukę? 2) - Czy suka musi być kryta w trakcie cieczki? Dlaczego nie kiedy indziej? 3) - Kiedy suczka może zajść w pierwszą ciąże? 1.) "książkowo" około 9 i 11 dnia cieczki 2.) pytanie trochę dziwne... to tak jakby pytać, czy każdy stosunek u ludzi prowadzi do ciąży. Wszyscy (?) wiemy, ze szkoły (podstawowej?) że nie - i podobnie jest u zwierząt, żeby akt seksualny był skuteczny muszą być DWIE komórki - jajo i plemnik. Jajeczka uwalniane są z jajników wyłącznie w czasie cieczki. Poza nią krycie nie będzie skuteczne, pomijam już fakt, że suką "niecieczkową" nie zainteresuje się żaden samiec. 3.) odpowiedź wynika z pytania drugiego - tutaj też kłaniają się analogie do rozrodu u ludzi - ciąża może nastapić już przy pierwszym jajeczkowaniu - a więc przy pierwszej cieczce suka może zajść w ciążę. BBH - rzeczywiście powtórzenie krycia może sprzyjać większej liczebności miotu i jest jakimś sposobem na regulację liczby szczeniąt. Niemniej nie jest to regułą - samiec, który ma "dobre" plemniki może mieć "wysoką skuteczność" w zapładnianiu, a krycie samcem "słabym" - nawet kilkukrotne może nie dać wysokiej liczby potomstwa. To samo tyczy się cech indywidualnych suczki. Quote
BBH Posted December 14, 2006 Posted December 14, 2006 Cathedral napisał(a):1.) BBH - rzeczywiście powtórzenie krycia może sprzyjać większej liczebności miotu i jest jakimś sposobem na regulację liczby szczeniąt. Niemniej nie jest to regułą - samiec, który ma "dobre" plemniki może mieć "wysoką skuteczność" w zapładnianiu, a krycie samcem "słabym" - nawet kilkukrotne może nie dać wysokiej liczby potomstwa. To samo tyczy się cech indywidualnych suczki. Heh, znaczy się trudna sprawa :lol: Dzięki za odpowiedź;) Quote
Tollerka Posted December 16, 2006 Author Posted December 16, 2006 Dziękuje za odpowiedź ;) Ja dopiero jestem w 5 Klasie i nie byłam jeszcze zagłębiana zbytnio w "te sprawy" ale wiem już coś o nich Quote
Recommended Posts