sachma Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Pudel to jednak dość specyficzna rasa, dlatego mam kilka pytań.. Lenny był na barfie - nie służyło mu to, teraz od dłuższego czasu jest na suchym, na początku było super.. teraz już fajnie nie jest.. gazy potworne, kupy nie fajne - im dłużej je suche tym gorzej.. sierść mi nie bardzo się podoba. Najlepsze kupy i sierść miał na barfie, ale zdarzały się wymioty, a tego wolałabym unikać, po za tym karmienie było dość problematyczne bo nosił się z kośćmi po całym domu :/ Chciałam przenieść go na gotowane, ale jakoś nie przekonuje mnie wypełniacz typu ryż czy makaron, kaszy nie lubi. Chciałam mu kupować skrawki wołowe, podroby i drób, raz w tyg jakąś rybę - mam możliwość gotowania na parze więc pewnie z tej opcji bym korzystała - myślałam żeby nagotować więcej, przemielić (bo jak nie przemiele to wyje mięso i zostawi warzywa..) podzielić na porcje i rozmrażać w miarę potrzeb. Myślałam żeby robić 1/3 warzyw i 2/3 mięso (chciałam jeszcze dorzucać chrząstki). Czy takie proporcje będą dobre? Czy powinnam kupić jakieś suplementy na sierść czy wystarczy oliwa z oliwek, oliwa z winogron i olej z rekina + olej lniany (nie na raz, ale to akurat dolewam do suchego, więc mam w domu zapasy ;) ) Czy jakieś zioła powinnam dorzucić? nie znam się za bardzo na ziołach.. do suszków mam dostęp, ale jak się uprę to i w doniczkę mogę jakieś wsadzić, żeby mieć cały rok ;) mam doniczkową bazylię więc kilka doniczek więcej nie zrobi mi różnicy :) Ile powinien dziennie zjadać pies warzący 8-9kg? Najbardziej martwi mnie to że na jedzeniu domowym może mu się popsuć sierść :/ a jednak trochę jej ma.. i jest dla mnie istotne, żeby nie było bąków, pies dobrze się czuł i miał dobrą sierść.. Quote
gryf80 Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 co prawda pudla nigdy nie miałam,ale gotuję dla psów,ile ma zjadać ?nie mam zielonego pojęcia-wydaje mi sie że 10 kg pies powinien zjadać pół ćwiartki z kuraka lub nawet cała(białko ważna e na sierść u ozdobnych)do tego może jakaś pietruch gotowana lub marchew.oczywiście suplementy wskazane,ja używam can-vit niebieski i vetoskin na futro u jednego psa.sierść u moich psów jest extra.choć nie jedzą tylko gotowanego Quote
filodendron Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Sachma, spróbuj się skontaktować z Sonya Nero - ona swoje pudle karmiła jedzeniem gotowanym na parze, niskowęglowodanowym. Gdzieś na podforum pudlowym była o tym mowa. Albo barf ale mielony - po nim nie powinno być wymiotów, a noszenia kości tym bardziej ;) Quote
sachma Posted September 19, 2011 Author Posted September 19, 2011 Lenny był jakiś czas na barfie mielonym - ale niestety, nie znalazłam takiego, który miałby dobrego dostawcę (czekałam 4miesiące na dostawę! kpina.) i byłby dobrze mielony, ten który udało mi się dostać był grubo mielony - pies nie gryzł tylko łykał i później był rzyg.. Będę musiała z nią na PM pogadać.. Na razie wyczaiłam że moje psisko zjada około 400-500g dziennie gotowanego. Zrobiłam 1kg mięsa i 0.5kg warzyw wszelakich.. polewam oliwą z oliwek na przemian z tranem - podaję 4 razy dziennie w małych porcjach, bo pierwszego dnia dostał 250g na raz i wsunął to za jednym zamachem z prędkością błyskawicy :D a później brzucho bolał :/ Quote
filodendron Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 A nie masz gdzieś w pobliżu dostawcy barfa Pirmexu? To jest drobno mielone. Kilogram mięsa na 3 dni dla 8-kilogramowego psiaka to się wydaje dość dużo (choć to zależy, jakie mięso). Próbowałaś to przeliczyć na dzienną podaż białka? Kiedyś długo szukałam optymalnego dawkowania białka ale opinie są bardzo różne - od 2,5 do 5 gram białka na kilogram masy ciała dziennie. Dając średnio 30 deko mięsa dziennie wyjdzie tego białka chyba więcej niż te widełki przewidują. Przy takiej podaży może pojawić się kłopot z bilansem wapń-fosfor, więc poza mięsem chyba dobrze byłoby uwzględnić w diecie źródła wapnia - sery, kefiry - a Sonya Nero, z tego co pamiętam, polecała kiełki lucerny jako źródło wapnia. Poszukaj w podforum pudlowym - tam gdzieś był temat o karmieniu pudli. A tu są fajne zestawienia tabelaryczne: http://mutra.hardcore.pl/zywienie_psa_sportowego.html Quote
boxenka Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 a nie lepiej zapytac o odpowiednią dietę swojego weterynarza?...Ja posiadam pudla miniaturę -sunia ,w marcu skonczy 3 latka......je przeważnie suchą karmę tj. acana ,royal ,nutra na zmianę także z puszki royal lub cezarek i czasami gotowane jedzenie -ryż lub makaron z kurczakiem lub indykiem ,marchew .od czasu do czasu suplementy witaminowe-np.flawitol.......jest po sterylizacji ma idealną wagę ,nie przytyła w ogole ,ma piękne ząbki bez nalotu ani nieprzyjemnego zapachu ale w sumie to nie przez odzywianie tylko codzienne mycie zębów ........ Quote
filodendron Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 boxenka napisał(a):a nie lepiej zapytac o odpowiednią dietę swojego weterynarza? Raczej nie :) Chyba, że ten wet jest dietetykiem :) Quote
Recommended Posts