jola_li Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Od tej mazurskiej rodziny z umierającej popegeerowskiej wioski – ojciec, matka, piątka dzieci – zabrałam już dwa psy, za każdym razem prosząc, by nie brali nowych i za każdym razem słysząc obietnicę, że nie wezmą. Teraz znowu są trzy. Zbyt długo nie mogłam tam pojechać i Pusia Kudłatka urodziła 2 szczeniaki. Jeden trafił w dość dobre ręce, drugi został. Właścicielka nie chce go oddać, ale chce się pozbyć Pusi, choć wcześniej nawet nie chciała o tym słyszeć. „Bo wie pani, z nią są problemy”. „Jakie?” „No, rodzi”. Pusia ma około 1,5 roku. Powinna ważyć ok. 15 kg, ale nie waży. Lubi dzieci. Goni koty. Jest przyjazna. I zastraszona. Był czas, że biegała swobodnie, teraz jest uwiązana do marnej budki. Nie ma jednego oka. Jak kiedyś spytałam dlaczego, usłyszałam : „Taka się urodziła”, teraz opowieść była inna: dostała kawałek chleba i drugi pies chciał jej go odebrać. Pusia broniła swojego skarbu, ale on był silniejszy. Odebrał go razem z okiem. „Ja jej to oko włożyłam z powrotem i przemywałam letnią wodą, ale ono po kilku dniach i tak wypadło”. Muszę Pusię zabrać stamtąd jak najszybciej – zanim - jak poprzednia suczka, którą właścicielka raz chciała, a raz nie chciała oddać – nie stanie się niezbędna (ale i tak mieszka teraz w Milanówku). Pusia ma przed sobą wiele lat życia. Nie wie, że to życie może być inne, ale my wiemy. Czas, żeby dowiedziała się i Pusia. Jestem na etapie szukania hoteliku. Na razie Pusia potrzebuje dobrych myśli i zaciśniętych kciuków… A ja świadomości, że ma Przyjaciół. 24 grudnia [SIZE=2]Mail od Pusiowej Pani: "Bardzo dziękujemy za Pusię, to najpiękniejszy prezent jaki mogłam sobie wymarzyć :-)". 26 listopada [SIZE=2][SIZE=5]Pusia pojechała do domu w Konstancinie! I niech będzie w nim bardzo szczęśliwa! 11 listopada [SIZE=2]Pusia korzysta z zaproszenia Ewy i flatki (pięknie dziękuję!) na zabieg fryzjerski :-). Nie można powiedzieć, że jej się podobało, ale taki to los pięknych kudłatków (jeśli chcą być piękne i bezdredowe :-)). 24 października [SIZE=2]Pusia miała sterylizację... Mocno trzymajmy kciuki, żeby szybko wróciła do formy i żeby nie było żadnych niespodzianek... 6 października [SIZE=2]Pusia dalej tyje! Waży już 12,8 kg! Została zbadana i zaszczepiona. Zdrowe kochane serduszko!!!! 28 września [SIZE=2]NIE-SA-MO-WI-TE jak bardzo ta psinka nabrała ciałka!!! Jest karmiona 3 x dziennie, zjada spore porcje i --- po prostu nie ma porównania z tym, co było!!!!!!!!!! PUSIA WAŻY 11,5 KG :shake:. Jak ją wiozłyśmy z Nutusią nie mogła być cięższa niż 9 kg................................... Głaskanie jej to była dla mnie katorga - ona nawet głowę miała wychudzoną... 21 września Pusia bezpieczna w hoteliku Gajowej!!! To przyjazne stworzonko wyjechało już z mazurskiej wioski! Nie wiedziałam, że jest aż tak rozpaczliwie chuda :-(. W takim stanie nie przeżyłaby mazurskiej zimy :-(... 16 września Wkrótce Pusia pojedzie do hoteliku Gajowej bliziutko Warszawy!!! Pierwszy miesiąc potraktujemy jak sanatorium - musi nabrać ciała i wiary w siebie. Potem szczepienia. Potem sterylka. Może tez jakiś zabieg związany z pustym oczodołem. Potem fryzjer i to GRATIS (dziękuję serdecznie EWIE i flatki oraz ELLIG za deklaracje pomocy). A potem ---- DO DOMU!!!!!!!!!!!!!!!!! Zaczynam odliczać dni. I - niestety - pieniądze :-(... (Ktoś tu twierdzi, że nie dają szczęścia ;-)???) Przyjaciele wspierający Pusię Kudłatkę: Ronja - 10 zł/mc ........................................................ WIELKIE DZIĘKI !!! Rodzina joli_li - 350 zł............................................... WIELKIE DZIĘKI !!! jola_li - 200 zł............................................................. NIE MA ZA CO !!! Kkkasiiiar - 10 zł........................................................ WIELKIE DZIĘKI !!! Nutusia - za wspólną podróż po Pusię....................... WIELKIE DZIĘKI !!! Beka - około 6 kg pysznej karmy............................... WIELKIE DZIĘKI !!! Sylwiaso ................................................................... WIELKIE DZIĘKI !!! Ellig ............................ .................................... .. ..... WIELKIE DZIĘKI !!! Ewa Marta................... ......... ......................... .. ....... WIELKIE DZIĘKI !!! Kamos................. ........... ........................ ..... ... ....... WIELKIE DZIĘKI !!! Saphira............... ........... ........................ ...... .. ....... WIELKIE DZIĘKI !!! Dogo07.............. ........... ........................ ...... .. ........ WIELKIE DZIĘKI !!! Bartosz B.............. ........... ........................ ..... .. ...... WIELKIE DZIĘKI !!! Jacek D............... ........... ........................ ..... .. ........ WIELKIE DZIĘKI !!! WSZYSCY TRZYMAJĄCY KCIUKI..... ........ .............. WIELKIE DZIĘKI !!! WYDATKI 200 zł...............................paliwo 129 zł ..............................sucha karma Royal Canin club 80 zł.................................mokra karma Belamy Excelence (12 puszek) 16,90 zł.............................wiesiołek w kapsułkach 40 zł.................................4 tabletki pratelu na odrobaczanie 22 zł..................................fiprex 12 zł..................................witaminy 40 zł..................................szczepienie 250 zł................................sterylizacja 330 zł................................hotelik 1 miesiąc 20 zł..................................szeleczki 18,40 zł............................allegro 1 10 zł.................................ogłoszenia (bazarek pliny) 18,40 zł............................allegro 2 330 zł...............................hotelik 2 miesiąc 18 zł.................................fiprex 20 zł.................................szczepienie p/wściekliźnie 66 zł.................................hotelik (rozliczenie) ===================================== 1620,70 zł WPŁATY Ellig ........................................30 zł :Rose: Kkasiiiar .................................10 zł :Rose: Ewa Marta ..............................30 zł :Rose: [SIZE=2] ronja ......................................45 zł :Rose: [SIZE=2] jola_li......................................200 zł Rodzina joli_li.........................350 zł :Rose: Sylwiaso..................................20 zł :Rose: Saphira....................................74 zł :Rose: Kamos.....................................40 zł :Rose: Bazarek joli_li........................ .789 zł wielkie dzięki dla Uczestników :Rose: Bartosz B. (facebook)............200 zł :Rose: Jacek D......................................50 zł :Rose: Kabaret Starszych Kundelków..369,34 zł wielkie dzięki dla Gości :Rose: =============================== Razem.......................2207,34 zł Stan konta: ......2207,34 -....11620,70 ========= ............... .[SIZE=5]..586,64 zł Kwotę, którą Pusia zaoszczędziła zaokrągliłam do 600 zł i rozdysponowałam tak :-): Birma 100 zł: (potwierdzenie post 681) http://www.dogomania.pl/threads/2161...%C3%B3w-i-domu Baloniarki 150 zł: (potwierdzenie post 680) http://www.dogomania.pl/threads/2131...87-sukcesy-%29 Śledzik 100 zł: (potwierdzenie post 689) http://www.dogomania.pl/threads/187860-%C5%9Aledzikowi-brakuje-na-hotelik!!!!Zbiera-deklaracje.... Reks 100 zł (potwierdzenie post 683) http://www.dogomania.pl/threads/2188...UCIE%C5%83STWA! Sisi:100 zł (potwierdzenie post 688 ) http://www.dogomania.pl/threads/2030...%82-%28-Pomocy Kapsel 50 zł (potwierdzenie post 692) http://www.dogomania.pl/threads/1438...ramy-na-hotel. Pusia z synkiem: Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 [FONT=Times New Roman]Nazywam się Pusia Kudłatka.[/FONT] [FONT=Times New Roman] Urodziłam się w rodzinie Kundelków 1,5 roku temu i trafiłam do domu, w którym mieszka pięcioro dzieci. No i jeszcze ich mama, tata i babcia. Ale ja już nie mieszkam w domu, tylko na podwórku. Mam kolegę i małego synka, którzy też mieszkają na podwórku. Z kolegą nie mogę się bawić, bo on jest na łańcuchu i ja też. Synka też już próbowali przywiązać, ale wtedy strasznie płakał i nie mogli spać, więc na razie biega wolno.[/FONT] [FONT=Times New Roman] Nie lubię tego wstrętnego łańcucha :-(.[/FONT] [FONT=Times New Roman] I nie lubię suchego chleba, którym mnie karmią i przez który straciłam oczko :-(. [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] I szukam domu, w którym nie będzie łańcuchów i suchego chleba.[/FONT] [FONT=Times New Roman] Tym bardziej, że moi państwo już mnie nie chcą, bo niedawno urodziłam dwoje dzieci i są bardzo ze mnie niezadowoleni. [/FONT] [FONT=Times New Roman] I powiedzieli, żebym sobie poszła.[/FONT] [FONT=Times New Roman] Ale ja nie mam dokąd iść, więc postanowiłam dać ogłoszenie:[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] (*fragment wiersza Barbary Borzymowskiej pt. "Ogłoszenie") [FONT=Times New Roman] [/FONT] Quote
Nutusia Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 O matko - maxi wersja mojego Lesia!!!! Cholerka, Joluś... jak ona do innych psów? Pewnie nie wie jak to jest mieszkać w domu, co?... Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 Jak była szczeniaczkiem, to przez chwilę mieszkała w domu, ale teraz pewnie myśli, ze to jej się śniło. Z psami domowymi i z sąsiedniego gospodarstwa jest ok, ale poza tym nie wiem :-(. Quote
mala_czarna Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Jolu, a może ja na kudłaczki wrzucić? Fajna sunieczka, i może ja zezowata na jedno oko jestem, ale ona ma chyba troszkę coś z briarda? Quote
obraczus87 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Jolu jestem Kochana. Pusia jest piekna. Wystarczy zadbac o Jej fryzure i dziewczyna będzie lśnić. Kurcze może znalazłby się jakiś tymczas chociażby na tydzień lub dwa, do czasu znalezienia Hotelu lub innego DT..... Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 mala_czarna napisał(a):Jolu, a może ja na kudłaczki wrzucić? Fajna sunieczka, i może ja zezowata na jedno oko jestem, ale ona ma chyba troszkę coś z briarda? Oj, tak, masz rację!!! Na rasach, to ja się nie znam, dla mnie to uroczy kundelek, ale może jakaś prababcia miała romans z arystokratą ;-). Quote
mysza 1 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Świetna kandydatka do metamorfoz, te kudłate super potem się prezentują. Tylko dokąd ją zabrać. Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 obraczus87 napisał(a):Jolu jestem Kochana. Pusia jest piekna. Wystarczy zadbac o Jej fryzure i dziewczyna będzie lśnić. Kurcze może znalazłby się jakiś tymczas chociażby na tydzień lub dwa, do czasu znalezienia Hotelu lub innego DT..... Dzięki Wam wszystkim za odwiedziny!!! Wiesz, ja i tak w najbliższych dniach nie mogę po nią jechać (200 km), bo mąż jest chory (a przydałby się kierowca, żebym mogła zająć się Pusią), więc myślę, że byłoby to możliwe nie wcześniej niż za tydzień. Ale zostawiłam im trochę karmy dla Pusi, więc mam nadzieję, że jakoś przez ten czas będzie. Musi być. Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 mysza 1 napisał(a):Świetna kandydatka do metamorfoz, te kudłate super potem się prezentują. Tylko dokąd ją zabrać. Już wysłałam zapytania do hotelików. A teraz czekam na odpowiedzi. Najlepszy byłby superhotelik w Brodnicy (stosunkowo niedaleko z Mazur), ale miejsc brak :-(. Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 mala_czarna napisał(a):Jolu, a może ja na kudłaczki wrzucić? Szukam Kudłaczy i nie mogę znaleźć, a jestem pewna, że gdzieś je widziałam, tylko gdzie ;-)? Quote
mysza 1 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Czasami lepiej bliżej Wawy, bo tu najwięcej domów się znajduje i łatwiej ludziom oglądać psa. No i nie ma kłopotu z transportem do domu ;) Quote
obraczus87 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 mysza 1 napisał(a):Czasami lepiej bliżej Wawy, bo tu najwięcej domów się znajduje i łatwiej ludziom oglądać psa. No i nie ma kłopotu z transportem do domu ;) I w dodatku miałabyś Pusię "na oku" ;) Quote
mala_czarna Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='jola_li']Szukam Kudłaczy i nie mogę znaleźć, a jestem pewna, że gdzieś je widziałam, tylko gdzie ;-)? http://www.dogomania.pl/threads/146370-Kud%C5%82acze-w-potrzebie-w%C4%85tek-dyskusyjny-PROSZ%C4%98-O-NIE-CYTOWANIE-ZDJ%C4%98%C4%86 Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 [quote name='mala_czarna']http://www.dogomania.pl/threads/146370-Kud%C5%82acze-w-potrzebie-w%C4%85tek-dyskusyjny-PROSZ%C4%98-O-NIE-CYTOWANIE-ZDJ%C4%98%C4%86 Dziękuję :-)!!! Załatwione ;-)! Quote
Nutusia Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Joluś, jak ona jest duża, bo na zdjęciach wydaje się spora? Bidusia - oby przez ten tydzień "właścicielka" zdania nie zmieniła... Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 Nutusia napisał(a):Joluś, jak ona jest duża, bo na zdjęciach wydaje się spora? Bidusia - oby przez ten tydzień "właścicielka" zdania nie zmieniła... Nutusiu, z tej "nerwacji" nie zmierzyłam, ale to jest średniaczek. Nie sądzę, by się rozmyśliła*. Szczególnie, że z różnych względów opłaca się jej żyć ze mną w zgodzie :-). *ale nie jest to niemożliwe, więc pośpiech wskazany. Quote
DZIR Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Witajcie. Właśnie przybywam z wątku kudłacze. Moim zdaniem sunia jest terrierem.a konkretnie psem w typie: Airedale terrier - jeśli jest duża, lub w typie lakeland ew. walijski terrier- jeśli jest w granicach 40-50 cm. Wystarczy fryzura terriera i będzie b. dobrze. Może mieć futerko trochę bledsze., ale to przecież efekt fatalnego odżywiania..Tak czy owak sunie trzeba ratować . Quote
Nutusia Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Bardzo dziękujemy za przybycie, Dzir, i liczymy, że ściągniesz tu inne terierkowe Ciotki ;) Quote
DZIR Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Witajcie. Moim zdaniem sunia jest w typie terriera lakeland lub walijskiego. Dobra fryzura wszystko wyjaśni. Psina jest śliczna. Jestem z Wami. Quote
DZIR Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Drugi wpis to niecierpliwość. Za wolno działa dogo. Zaraz wysyłam zaproszenia do ciotek. Quote
Nutusia Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Ale fajnie! Widzisz Joluś jaką masz "rasową" kundelaskę? ;) Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 Dziękujemy najpiękniej, DZIR :-)!!! Żeby ta Pusia wiedziała, że tyle osób jej sprzyja i że niedługo los się odmieni... Quote
jola_li Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 Nutusia napisał(a):Ale fajnie! Widzisz Joluś jaką masz "rasową" kundelaskę? ;) No truuuudno ;-)... Może być i rasowa, byle jak najszybciej była bezpieczna i zaopiekowana :-)! Quote
Recommended Posts