Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ale się najadłam strachu uuuffff... na szczęście już po wszystkim... opowiem po kolei.
Dwa dni temu rzucałam piłkę w parku Prince nagle położył się i zaczął lizać łapkę myślałam że rozciął poduszkę jakimś szkło.
Okazało się że naderwał pazur, nie wyglądało to groźnie ale Prince ciągle lizał w domu ostrogę.
Obcięłam mu futro na łapie dziś rano i nie wyglądało to zbyt dobrze i bałam się żeby nie dostał zakażenia, ale już jesteśmy po wizycie u weta Prince dostał antybiotyk, lek przeciwzapalny i usunięto mu tą część pazura którą złamał. Dobrze że już po wszystkim uf...

Posted

Metheora napisał(a):
a ja to chyba jednak jestem za cieciem...
doberman, briard, amstaf... skoro od X lat się to robiło, może to tylko kwestia przyzwyczajenia a może nie
myślę że te rasy stracą popularność i wielu zwolenników podobnie jak to się kiedyś stało z manchesterami...cięcie uszu zwykle miało jakiś sens, związany z przeznaczeniem rasy... wilki, lisy, koty- wszystkie dzikie zwierzęta maja stojące ucho widać przyroda ma ważny powód dla którego tak jest

myślę że dla psów o wiele ważniejsze od jednego zabiegu (mam na myśli oczywiście dobrze wykonany zabieg u specjalisty ), byłoby zmienienie mentalności posiadaczy psów- to by realnie poprawiło ich życie- właściwa opieka ,bez łańcuchów i powrozów, właściwe relacje-odpowiednie metody szkolenia, bez bicia, głodu, by ludzie podeszli do sprawy z miłością i z głową...
temat bezdomnych i biednych każdemu z nas znany...
nie wiem co myśleć może się mylę, ale to cięcie uszu wydaje się być niczym, kroplą w morzu gdy patrzę na wątki tych wszystkich skrzywdzonych przez człowieka piesków...

Niby tak, no ALE jednak popatrzmy na psy o które właściciele dbają, nie dość,ze pies bez ogona nie może okazywac drugiemu psu swoich emocji, mowy ciała ani zamiarów, tak samo z uszami to jak się dogada? to tak jakby człowiekowi odcięto struny głosowe. Dogada sie,ale z trudnością i nie będize to ani ładne ani przyjemne.
A myslę,że miłośnicy rasy pomimo ciut zmieninego wygladu nadal będą ja preferować.
To moje zdanie ja na pewno nie ucięłabym nic mojemu psu,ale to jest temat rzeka a to moja opinia ;)

Posted

ania_pelka napisał(a):
A czy briardy się obcina? (w sensie włosy;))

Niektórzy obcianają jak nie mają kiedy czesać, ale zgolony/obcięty briard nie wygląda zbyt ładnie.
Zasadniczo wystawowego psa się nie obcina, tj tylko łapki wokół poduszek na okrągło żeby włosy nie leżały na ziemi :) No i miejsca intymne i wyrywa się włosy z wnętrza ucha dla higieny :)

dianusia921 napisał(a):
To w takim razie widziałam briardy tylko z ciętymi uszami do tej pory, z ciętymi ładniejsze jak dla mnie ;)

Prince superowy, kolejne fotki to uświadamiają :loveu::loveu:

ślicznie dziękujemy :)

chrupcia napisał(a):
Hej Marchewkowi :multi:
kiedy będą nowe zdjęcia futra :loveu: napatrzeć się nie mogę na niego!

Bardzo się cieszę i za chwilkę dodam nowe fotki z nad morza

Posted

mi też się bardziej cięty podoba, wygląda jakby miał kucyk ;) tak samo bardziej mi się podobają cięte dobki, nic na to nie poradzę, jak byłam mała, to tylko takie były:lol:

Posted

Dziękuję bardzo za komplementy dla futerka ;)
[quote name='chrupcia']https://lh4.googleusercontent.com/-eWIW0bbl84A/TnMBgGy44oI/AAAAAAAAG8g/mnCNxMSprTQ/s640/DSC_0076.JPG :loveu: coraz bardziej mi się podoba! a jakie ma wymyślne kucyczki :cool3: nie próbuje sobie ściągać ? bo mój gad mały jak mu zrobie kitke to zaraz nie ma, pomimo że mu ją robie od małego..

Mój lubi żeby mu uczesać włoski bo wtedy widzi ;) ale ma kilka spinek których nie lubi i wtedy czochra się o kanapę :evil_lol:

Posted

Marchewkowy napisał(a):
Dziękuję bardzo za komplementy dla futerka ;)

Mój lubi żeby mu uczesać włoski bo wtedy widzi ;) ale ma kilka spinek których nie lubi i wtedy czochra się o kanapę :evil_lol:

Witamy ponownie u pięknego futra :grins:
no to mój wariat zawsze po czesaniu musi o brzegi kanapy się powycierać, co w rezultacie niszczy prawie całkowicie kitke :evil_lol:

a briardowi nie można tej grzywy ściąć, czy po prostu Ci się tak podoba ? :) i jak szuka się w tej burzy włosów kleszcza na przykład hehe (?)

Posted

[quote name='motyleqq']uh, Marchewkowy się nie odzywa, to pewnie znak, że zajmuje się szczeniorkiem i nie ma czasu:cool3:

Dokładnie!!!! Mała jest od wczoraj u nas i dużo pracuję nad relacjami psów :)
Nie chce żeby Prince odebrał ją jako konkurentkę i nie chcę też żeby mała była niedopieszczona :)
Poza tym czytam dużo w internecie o układaniu psich relacji :)
Ogólnie jest nieźle a mała jest taaakkkaaaa słodka