Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od jakiegoś czasu zaczęłam myśleć nad założeniem galerii mojemu futrzakowi, wprawdzie mamy watek w briardziej galerii ale jakoś nie miałam kiedy go aktualizować. Dlatego zakładam nowy i mam zamiar regularnie pisać i dodawać zdjęcia.
Może zacznę od tego że Prince to mój długo oczekiwany synek rasy Owczarek Francuski Briard rodowodowo: BIMBER Coeur d'Ambre de Baltique
a domowo Prince, Futro, Futrzi, Brisztri, Miś, Fifek, Osiołek, Baranek, Owieczka :lol:
Nie wiem czy jakikolwiek pies jest wołany nazwami aż tylu różnych gatunków zwierząt :diabloti:
W wolnej chwili opiszę wszystkie wcześniejsze ważne wydarzenia z życia futra :)
Obecnie Prinsiak ma 4 latka.
W sobotę o 23 wróciliśmy z nad morza gdzie spędziliśmy super 2 tygodniowe wakacje :) Kilka klatek z wakacji

https://lh4.googleusercontent.com/-CeDillaI1EA/Tm4TJd9UUtI/AAAAAAAAG18/e37LEpn0Lm8/Z%252520%252528424%252529.JPG

https://lh6.googleusercontent.com/-A-osaMN0pI4/Tm4TKG6f5iI/AAAAAAAAG18/egKSkxx-vzI/Z%252520%252528636%252529.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-4lIUJe5BlV0/Tm4TKokgSgI/AAAAAAAAG18/mb4yNuK3foU/Z%252520%252528640%252529.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/-onyuBy70oOw/Tm4TK0ICX4I/AAAAAAAAG18/VJlHwKVgVbs/Z%252520%252528704%252529.JPG

Pozdrawiamy :)

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Super, że zdecydowałaś się na porządne prowadzenie galerii. :)
Oczywiście będę do was często zaglądać i podziwiać pięknego Princa i całą resztę. ;)

Posted

No właśnie, musimy się wybrać na spacer z psami, tylko ja dzisiaj mam ostatni dzień urlopu, więc czasu będzie mniej. Ale myślę, że w przyszłym tygodniu dam radę. :)

Posted

Może zacznę od początku, gdy miałam 6 lat dostałam suczkę Sonie w typie jamnika, maści czarnej podpalanej. Rodzice kupili ją od znajomych i nie miała rodowodu. Była ona świetną towarzyszką mojego dzieciństwa, niestety obecnie jest już za tęczowym mostem, zmarła w te wakacje mając 15 lat.
To kilka jej zdjęc ma na nich 12 lat

Sońka miała pasję łowiecka i była z natury bardzo uparta, kochała wylegiwać się w łóżku :)
Gdy byłam starsza i zaczęłam jeździć na wystawy psów, bardzo chciałam mieć drugiego psa raczej dużego, dobrego do szkolenia i sportu, który w razie czego mógłby mnie obronić... przekonanie rodziców zajęło mi dwa lata... ale na szczęście widzieli że mój zapał nie mija i opiekuję się dobrze Sonią dlatego w końcu się zgodzili...
Cóż ras było bardzo dużo początkowo wybrałam 40...ale stopniowo kolejne rasy odpadały z różnych powodów... na końcu został do wyboru
Doberman, Dog Argentyński, Nova Scotia, Biały Owczarek Szwajcarski, Briard
Zaczęły się rozmowy z hodowcami, poszukiwani większej ilości informacji o rasie, wyprawy z rodzinką na wystawy...
Doberman odpadł bo rodzicom podobały się tylko kopiowane a ja nie chciałam obcinać psa (a w końcu mam ciętego, ale o tym później...)
Nova Scotia był jednak wielkościowo za mały, jak duży to duży ;)
w BOS'ym byłam zakochana ale ten którego kochałam African Jambo mieszkał w Austrii miał 8 lat i nie było planów by miał kolejne szczeniaki, a ja chciałam właśnie po tym konkretnym psie...
Dog Argentyński cudne ale stwierdziłam że na początek to dość ciężka rasa... i mogę nie dać rady.
Briard wygrał tym że pojechaliśmy na klubówkę tej rasy w 2007 roku gdzie zobaczyliśmy blisko 100 futer i nie mogliśmy oderwać od nich oczu...
Jak jeszcze dowiedzieliśmy się że mają włosy i się nie lenią to decyzja była podjęta na 100%...
Szukaliśmy jakiś czas hodowli, w końcu znaleźliśmy hodowlę z Zawiercia z Pierwszej Ligi, suczka była pokryta, pozostało nam czekać...
Oczywiście w międzyczasie obserwowałam strony hodowli i ogłoszenia.
Bardzo podobały mi się szczeniaki z Coeur d'Ambre de Baltique akurat był wtedy miot ale gdy zadzwoniłam okazało się że wszystkie 11 szczeniaków jest od dawna zarezerwowana i następny miot będzie może za 2 lata. Mimo to dalej zaglądałam na ich www żeby oglądać zdjęcia małych briardzików. Pewnego dnia pojawiła się informacja że zwolnił się jeden płowy piesek. Szybko zadzwoniłam do Moniki i dowiedziałam się że owszem jeden jest wolny, miał jechać do Holandii, był zarezerwowany pół roku przed kryciem suki, ale osoba która miała go kupić ma problemy osobiste i zrezygnowała. Uzyskałam także informację że szczeniak jak najbardziej wystawowy... i przegadałyśmy 2 h o charakterze, briardach, pracy z psem, pielęgnacji, o naszych planach z psem... Bardzo się ucieszyłam że hodowczyni tak wiele zadawała pytań i zależało jej na dobrym domu. Na drugi dzień dostaliśmy więcej zdjęć futerka i po 12 godzinach od informacji o tym że Prince jest na sprzedaż zadzwoniłam do Moniki z pytaniem czy nam go sprzeda bo my jesteśmy zdecydowani, Monia powiedziała że przemyślała sprawę i sprzeda nam Prince'a chociaż rozmawiała z Bodziem (mężem) i planowali zostawić go w hodowli.
Byłam bardzo szczęśliwa i nie mogłam doczekać się aż go odbierzemy :) Prince miał już obcięte uszy, bo facet który go zamawiał chciał kopiowanego psa. W między czasie poinformowałam hodowce z Pierwszej Ligi ze rezygnujemy z rezerwacji... cóż nie mogliśmy się doczekać...
Gdybym sama o tym decydowała pewnie byłby kłapciuszkiem :)
To zdjęcia malutkiego Prince'a które wysłała mi Monia

Jak mogliśmy się nie zakochać?
Poza tym że był słodki miał bardzo ciekawy czysto francuski rodowód w którym były same wyniki na dysplazję A (zależało mi by pies był zdrowy żebym mogła z nim uprawiać sporty), rodzice strasznie mi się podobali, hodowczyni nie chciała sprzedać psa byle komu, tylko zadawała dużo pytań na temat naszych planów z psem, była to domowa hodowla z jedną suczką...
Nigdy nie żałowałam tej decyzji, Prince to nasze futrzate słoneczko :)
Przedstawię może rodziców mojego futra:
Mamusia
Champion Polski, Champion Rosji, Młodzieżowy Champion Polski
HD-A CSNB - Clear
GOSSE z Krainy Mgieł

Tatuś:
Interchampion, Champion Polski, Champion Litwy, Champion Rosji, Młodzieżowy Champion Polski
Zwycięzca Litwy '03, Baltic Winner '02, Młodzieżowy Zwycięzca Klubu PL '02,
Najlepszy Reproduktor Klubu PL '07
PT , IPO
HD - A, CSNB - clear, PRA - ok

Posted

Pod koniec już bardzo się męczyła... :placz: zmarła w nocy a na drugi dzień mieliśmy w planach jechać ją uśpić żeby już nie cierpiała...ale jeszcze się wahaliśmy... Sonia oszczędziła nam tej trudnej decyzji...

Posted

To jest najtrudniejsza decyzja, potem ma się cały czas wyrzuty, czy dałoby się coś jeszcze zrobić, a może zrobiło się to za późno. :(

Prince teraz samotny, czy już ma jakaś nową koleżankę?

Posted

Tak Prince bardzo to przeżył i do tej pory szuka Soni po mieszkaniu i zagląda w te miejsca w których lubiła spać...
intensywnie myślimy nad koleżanką dla futrzaka :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Posted

Nie wybrana na 100%, ale jedna z tych które kiedyś w przyszłości bardzo chciałabym mieć.
Chciałabym briardke ale zobaczymy :) Jeśli coś dużego to na 100% briard :)
A jeśli coś mniejszego to myślę nad lhasa apso :)

Posted

fajnie, że masz galerię, bo masz fajne zdjęcia :)

a to mnie zaskoczyło:

Marchewkowy napisał(a):
Nie wybrana na 100%, ale jedna z tych które kiedyś w przyszłości bardzo chciałabym mieć.
Chciałabym briardke ale zobaczymy :) Jeśli coś dużego to na 100% briard :)
A jeśli coś mniejszego to myślę nad lhasa apso :)

bo myślałam, że już masz wybraną briardkę, skoro kupujesz dla niej obróżki :>

Posted

Witam baardzo serdecznie :)
podglądałam stronkę Prince no i w końcu pojawiła się galeria - super :multi:
czy mogłabym prosić o opisanie charakteru briarda ? jak się zachowuje ? jak się go pielęgnuje ? bo bardzo ciekawa wydaje mi się ta rasa :)

Posted

chrupcia napisał(a):
Witam baardzo serdecznie :)
podglądałam stronkę Prince no i w końcu pojawiła się galeria - super :multi:
czy mogłabym prosić o opisanie charakteru briarda ? jak się zachowuje ? jak się go pielęgnuje ? bo bardzo ciekawa wydaje mi się ta rasa :)

Witam również i cieszę się bardzo że ktoś zagląda na naszą zaniedbaną www, ale pracuję nad projektem nowej stronki :) Dla mnie ta rasa też była bardzo ciekawa i nie żałuję wyboru!
Pielęgnacja właściwie taka sama jak u yorka może poza papilotami, czyli czesanie + dobrze dobrane kosmetyki, dla mnie duży + że się nie leni i włos nie łapie aż tak brudu.
Nawet jak futro wpadnie w błoto to wystarczy że przeschnie i wszystko się wykrusza :) i nie śmierdzi tak jak niektóre psy mające miękki włos.
Jeśli chodzi o charakter to są różne psiska. Ogólnie briard to świetny pies do pracy, kocha naukę i swojego właściciela z którym chce spędzać 24h na dobę łącznie z czasem który spędza się w łazience :)
Briardy z natury są odważne i dobrze pilnują stada ( rodzinki psio-ludzkiej i dzieci :) ) Z innymi psami nie ma żadnych problemów, są nieufne do obcych ludzi ale jak kogoś poznają to zalizują i zmuszają do drapania im futerka :)
Mój jest dość ciekawski i kocha pracę. Ale czasem są dni że nie mam dla niego czasu wtedy leży taki mopik w pokoju i nie ma psa hehehe
Zresztą myślę że jak będziesz zaglądać do naszej galerii to dowiesz się więcej :)

Posted

dzięki za chęć opisania, niektórzy by pewnie odpisali żeby poszukać w neciie, a to nie to samo ;)

hmm czyli jak czytam wychodzi na to że to większy york :evil_lol: w ogóle to musze się przyznać, że na początku myślałam że briard to mały piesek i raz zauważyłam na wątku obrożowym Twoje obróżki i byłam w szkoku jakie one duże :o :evil_lol:
super mieć takiego dużego psa, z włosem, musi super wyglądać taka kupa futra :loveu:
edit, no i przyznam że Prince mi sie chyba ze wszystkich briardów najbardziej podoba, do tego te stojące uszy :loveu:

Posted

[quote name='Kajusza']witam :-) i zgłaszam, że będe zaglądac do Futrzaka :-) .... jakiś czas temu miałam przyjemność poznać Briarda u weta .. naprawde duże psy ;-)

Bardzo się cieszę :) Ojjj naprawdę malutkie!!! Duże to są hmm kaukazy albo tosy a nie briardziki :D

[quote name='chrupcia']dzięki za chęć opisania, niektórzy by pewnie odpisali żeby poszukać w neciie, a to nie to samo ;)

hmm czyli jak czytam wychodzi na to że to większy york :evil_lol: w ogóle to musze się przyznać, że na początku myślałam że briard to mały piesek i raz zauważyłam na wątku obrożowym Twoje obróżki i byłam w szkoku jakie one duże :o :evil_lol:
super mieć takiego dużego psa, z włosem, musi super wyglądać taka kupa futra :loveu:
edit, no i przyznam że Prince mi sie chyba ze wszystkich briardów najbardziej podoba, do tego te stojące uszy :loveu:

Takkk briard to bardzo mały piesek :D Prince jest bardzo często mylony z yorkiem i często słysze komentarze ooo jaki duży york, ja wtedy zawsze mówię że miał być miniaturką ale go za dużo karmiliśmy i taki urósł :diabloti:
Tak wygląda super i niektóre zdjęcia wychodzą rewelacja np:
Pan Yeti
https://lh4.googleusercontent.com/-Ww_jN_LSSZg/TZm8TxarejI/AAAAAAAAEOA/AvUKgU4Oyg0/DSC_0049.JPG

Dziękuję za komplement :) Mnie też się moje brisztri bardzo podoba :) Mój syneczek