Jump to content
Dogomania

Jaki sport ćwiczysz ze swoim Yorkiem ?  

16 members have voted

1. 1. Jaki sport ćwiczysz ze swoim Yorkiem ?

• Obedience
      0
    • Agility
      8
    • Flyball
      0
    • Inny
      3
    • Nie ćwiczę nic
      5

Recommended Posts

Posted

No no nie przypuszczałam, że ktokolwiek zapamięta Harry'ego. Ale do rzeczy. Ja uwielbiam szkolić w zakresie agility mojego psiaka, ale niestety moi rodzice na różne kursy i tory nie chcą ze mną jeździć więc zadowalam się tym co mam czyli

- rządek opon do połowy zakopany w ziemi po których Harry skacze
- jak dzieciaków na placu zabaw nie ma to wiszące opony, pochylnia itp.
- Jakieś badyle na przeszkody

jak jestem na wsi to na łące mam trzy przeszkody zbudowane z listw, pochylnię i slalom (czyli 4 patyki wbite w ziemię)

Najgorzej z tego wszystkiego idzie nam slalom. Psiak umie przejść ale nie przebiegnąć. A tak to wszystko wychodzi bardzo ładnie.

poza agility Harry potrafi

- siad, leżeć, daj łapkę, przybij piątkę
- noga ze smyczą i bez w karzdym tempie
- do mnie i do nogi (pies okrąża mne od prawj strony i siada przy lewej nodze)
- zostań + zmiana pozycji z odległości

Straszny problem mam z nauką aportowania tzn. Harry nie daje mi przedmiotu do ręki tylko go rzuca na ziemię.

I fotki oraz filmiki:

Skoki z opony na oponę
http://s188.photobucket.com/albums/z62/Goldie93/?action=view&current=HPIM6640.flv

Komenda noga
http://s188.photobucket.com/albums/z62/Goldie93/?action=view&current=HaroldandEfendi021.flv

Komendy - noga - siad - zostań - do nogi (gdy Harry zostawał to później miał komendę do nogi dlatego przybiegł)
http://s188.photobucket.com/albums/z62/Goldie93/?action=view&current=HaroldandEfendi024.flv

Slalom - filmik trochę beznadziejny bo kręciłam lewą ręką a prawą dawałam znak optyczny dla psa.
http://s188.photobucket.com/albums/z62/Goldie93/?action=view&current=HPIM7079.flv

No i to wszystko

• Replies 268
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Harry ma 4,5 roku

Kliker polecam i to bardzo. Napoczątku uczyłam Harry'ego normalnie jak cos wykona smakołyk i nauka trwała dość długo. Gdy kupiłam kliker i stosowałam go Harry zaczął wszystko pojmować bardzo szybko np. nauczenie przejścia slalomem dwóch tyczek zajęło 30 min. wczśniej myślę że by to trwało jakieś dwa dni.

A jak uczysz psa odsyłania do czworoboku bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

Guest Agata_B
Posted

A co etn klikier daje? Klikniesz i to jest dla psa nagroda? :razz:

Posted

Przy uczeniu nowj rzeczy to jest bardzo przydatne gdy wypowiadasz komende i np. kładzież go to klikasz (to jest sygnał pochwały i pies wie że dostanie nagrode) i odrazu dajesz smakołyk. A jeśli czegoś nie zrobi prawidłowo nie klikasz i pies wie że coś zrobił nie tak jak trzeba było. W moim przypadku kliker bardzo pomaga i psiak się szybciej uczy.

Posted

PositiveThought napisał(a):
dodatkowo możesz dokładnie zaznaczyć moment,w którym psiak dobrze wykonuje ćwiczenie.

a do czworoboku go po prostu wyganiam, udaję że coś rzucam i mówię "idź", a gdy jest we właściwym miejscu, to wołam dobry piesek[przyda się kliker :p ]. Aidi rozumie też komendę "na miejsce".

A ja dzisiaj spacerując z Maxem w parku zastanawiałam sie co robi jedna Pani z owczarkiem niemieckim...owczarek szalał z moim Maxem a ona a raczej od niej z daleka słychać było dziwne dźwięki zamiast wołania...takie kliknięcia...pomyślałam, że jakaś dziwna ta Pani, zabrałam Maxa i poszliśmy dalej:):)a to kliker był, ależ jestem głupiutka:):)

• 5 months later...
Posted

A ja z moją Piksi się tu jeszcze nie ujawniłam xD
Strasznie mi się spodobało agility ;) zresztą Piksi chyba też. Narazie tylko w dom z racji, że mam mało miejsca układam niskie przeszkody do skakania. Ale już się nie mogę doczekać wiosny tylko trzeba bedzie wymysli jakies pzeszkody hmm...
Narzie fotki, które pojawiły się w albumie(niektóe nie), ale myślę, że nie zaszkodzi jak wstawię raz jszcze tutaj :)

narazie tylko tyle

• 2 weeks later...
Posted

anmi0 napisał(a):
Ej co tu tak pusto? mało to yorkowych sportowców???:mad::mad::mad:

Niestety... pogoda nie dopisuje, a my narzekamy jeszcze na brak specjalnych torów do agility w naszym mieście.

Za to zaliczamy się do yorków polujących i tropiących:p

• 2 months later...
Posted

Wow! Ale superasko. My też musimy znaleźć jakiś klub i zacząć ćwiczyć. To musi być fajna zabawa, a fotki macie rewelacyjne.

Posted

Dusiak wygląda na zadowolonego z możliwości pokonywania toru przeszkód :lol: :loveu:

Żeby trochę rozruszać ten wątek, wklejam kilka zdjęć z naszego amatorskiego rzucania frisbee. Na fotkach Toro:

Posted

hah ale fajneee:loveu:
ja miałam kupić fresbee, bo jakoś z agility nam nie wyszło, ale nie jestem pewna czy Piksi to zaciekawi... ona jednak chyba woli się bawić w berka haha :D:D:D

chociaż może... ona lubi wszystko za czym trzeba biegać

Posted

PositiveThought napisał(a):
Madzia, weź napisz tu, ile czasu musiałaś Torczysława nakręcać - przeciąganie, itd.

wiem, że już dosyć długo macie frisbee, po jakim czasie rollowania zaczęlas rzucać backhandy? :razz:

Określenie naszego czasu od nakręcania do backhandów (często koślawych...) i w ogóle samego czasu nakręcania nie będzie zbyt wiarygodne, bo całe to nasze frisbowanie ciągnie się bardzo długo i jest rozwleczone w czasie. A to dlatego, że ćwiczenia nie były systematyczne ani częste.

Same rollery rzucałam dość długo, przez kilka miesięcy, bo po prostu rzadko ćwiczyliśmy, a jeśli już ćwiczyliśmy, to właśnie rollery. Backhandy rzucam od niedawna, ale rollery również nadal rzucam.

Ogólnie u nas wszystko poszło sprawnie, bez problemów z brakiem zainteresowania frisbee, niechęci oddawania dysków czy biegania za nimi. Toro od razu się nakręcił na talerzyki- dzięki przeciąganiu i rollerom, do oddawania pomagają też dwa lub więcej dysków, no i tak sobie rzucamy jak widać na fotkach.

Posted

[quote name='*Liszka*']Latajacy Torek - rewelacja ! :)
Dzięki :)

[quote name='anmi0']aha i to jest dla małych psów typu york? szukalam ale nie moglam znalezc... :/
chyba średnice sie podaje... teraz patrze(?)
Tak, dysk jest o średnicy 17cm i jest dostępny na przykład tutaj
http://www.frisbee.net.pl/index.php?str=sklep

To jest dysk Hyperflite SofFlite Pup Disc- nadaje się dla szczeniąt i małych psów, więc jak najbardziej dla yorków również :)