ore_sama Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 Czy to prawda że u ONków tylko pierwsze 4 psy z miotu dostają papiery? Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale takie coś usłyszeli znajomi, gdy kupowali swojego psiaka. Wiem też że do policji kiedyś brali tylko pierwsze 4 lub 6 psów z miotu a reszta o ile się nie mylę była usypiana, więc może to jednak jest prawda? Jak to jest z tymi ONkami? Quote
agenciara Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 Bzdura. Hodowca psów rasowych zarejestrowany w ZKwP otrzymuje od związku kynologicznego metryki dla wszystkich swoich szczeniaków po potomkach z tejże zarejestrowanej Hodowli. Na podstawie metryki, właściciel pieska może (nie musi) wyrobić swojemu psu rodowód. Rodowód to nic innego jak drzewo genealogiczne POCHODZENIA i poświadczenie że ten piesek to jest ten, od tej matki, tej babci, dziadka, a nie inny.. I czy to będzie mops, bokser czy owczarek niemiecki - wszystkie dostają metryki!!!! Pies bez otrzymanej metryki związku ZKwp (taki oryginalny psi akt urodzenia na którym jest napisana nazwa Hodowli, nazwa matki, ojca, data narodzin), jest po prostu kundlem. Podziel się co to jest za pseudohodoffca - ku przestrodze dla innych którzy mogą paść ofiarą oszusta. Quote
ore_sama Posted September 14, 2011 Author Posted September 14, 2011 Niestety nie wiem co to za pseudo. Pies był kupiony z 8 lat temu przez moją rodzinę i 'hodowca' powiedział im że tylko pierwsze 4 psy dostają rodowód, a reszta nie (dowiedziałam się o tym niedawno) i wydało mi się to bardzo mało prawdopodobne, ale wolałam zapytać i się upewnić... Ich pies był podobno 5 z miotu. Quote
agenciara Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 i ten wiek psa zmienia postac rzeczy. Z tego co kojarze kiedys tak wlasnie moglo byc. Teraz kazdy pies dostaje metryke chyba ze zachodzi podejrzenie o 2 tatusiow w jednym miocie... ;) Quote
owczarek'ab Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Ja mam wydrukowany artykuł o pseudo i tam właśnie jest Mity pseudohodowców: - Tylko 6 szczeniąt w miocie otrzymuje metrykę. Od 1992 roku wszystkie szczeniaki w miocie otrzymuję metrykę, nawet te ze znacznymi wadami (mają w niej adnotację np. nie hodowlany) a tak wgl to zapraszam na WYBÓR NAJŁADNIEJSZEGO PSA I SUKI DOGOMANII! http://www.dogomania.pl/threads/214637-Wyb%C3%B3r-naj%C5%82adniejszego-psa-dogomani!!Bazarek-do-30.09.godz.20-Dla-Fado-i-Bid-z-Izabe..?p=17635294&viewfull=1#post17635294 Quote
Martens Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 agenciara napisał(a):i ten wiek psa zmienia postac rzeczy. Z tego co kojarze kiedys tak wlasnie moglo byc. Teraz kazdy pies dostaje metryke chyba ze zachodzi podejrzenie o 2 tatusiow w jednym miocie... ;) No tu akurat nic nie zmienia, bo pies musiałby mieć jak widać 19 lat, żeby łapać się na ten przepis, który zresztą dotyczył 6 szczeniąt a nie 4. No ale 5-ty, 7-my, 11-sty z miotu to jedna z ulubionych ściem rozmnażaczy, a jak naiwni ludzie kupują psa z zerowym pojęciem w temacie, to i naciagnąć na kasę i oszukać się dają, i potem powtarzają wyssaną z palca historię o "całkiem rasowym piesku, którymś tam z miotu" :roll: Quote
ore_sama Posted September 28, 2011 Author Posted September 28, 2011 Dziękuję Wam bardzo za info. Moja rodzina jest bardzo dumna z tego ze mają rasowego psa, a mi ta cała bajka o 5 z miotu wydała się podejrzana. Wiem tez że jest to częsty kit pseudohodowców, ale z jakiegoś powodu pomyślałam że może u ONów jest inaczej. Quote
Recommended Posts