J_ulia Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Harfa sunia potrącona przez samochód walczy o życie ! 10-09-2011 Telefonicznie dostaliśmy wiadomość od bezradnych ludzi, którzy byli świadkami potrącenia psa przez samochód; sprawca odjechał. Decyzja mogła być tylko jedna: Trzeba ratować - EMIR przejmuje opiekę nad psem, którego jeszcze nawet nie widzieliśmy. Błyskawicznie kontaktujemy się z kliniką i uganiamy przyjęcie psa na cito. Suka jest w drodze do kliniki. Pierwsze info: Po badaniu wstępnym: rtg ( bez sedacji) stwierdzono wieloodłamowe złamania łapy tylnej;krwiaki podskórne; wstępnie nałożono opatrunek unieruchamiający i podano leki - także p/bólwe; decyzję czy operować na cito jutro ( mimo niedzieli) czy też w poniedziałek - podejmie chirurg, który musi wykonać przed operacją zdjęcia rtg w sedacji; Suka ma ok 4-5 lat waży ok 20-kg; mix wielorasowy. cd jutro, gdy dowiemy się jak minęła noc oraz jakie dalsze decyzje podejmie chirurg.11-09-2011 Noc minęła mało spokojnie, ponieważ suka wyje - nie chce być sama. Dostaje leki i czekamy na operację ( ze wzgląd na skompilowanie zabiegu będzie operował zespół trzyosobowy: chirurg, anestezjolog i asysta); laborant w pogotowiu.Nie stwierdzono objawów wskazujących na uszkodzenie kręgosłupa. Dostała imię HARFA. [FONT=verdana]Godz. 17.15 - operacja zakończyła się pomyślnie.[/FONT] [FONT=verdana] Wieoloodłamkowe (czytaj: kość strzaskana na kilka odłamków), złamanie kości zostało zespolone siedmioma śrubami i metalową płytką. Sunia śpi teraz. Konieczna będzie druga operacja. Więcej szczegółów jutro – jeśli nie zdarzy się nic nieprzewidzianego – jutro zabieramy ją do fundacji. Operacje wykonał wraz z zespołem nieoceniony doktor Jacek Stępkowski z Kliniki „LANCET” w Warszawie. Nie po raz pierwszy mogliśmy się przekonać jakie wielkiej wiedzy, jakiej klasy jest to lekarz. A dodatkowo ma tzw. „złote ręce” i ogromne serce do swojej pracy. Doktorze – dziękujemy za uratowanie Harfy![/FONT] [FONT=Verdana][FONT=Arial Black] Konto Fundacji EMIR:[/FONT][/FONT][FONT=Verdana] Bank Śląski O/Grodzisk Maz. [/FONT][FONT=Impact]88 1050 1924 1000 0022 6878 6056[/FONT] [FONT=Verdana]Przelewy zagraniczne:[/FONT] [FONT=Verdana]ING Bank Śląski S.A.[/FONT] [FONT=Verdana]Kod SWIFT:[/FONT] [FONT=Verdana]ING Banku: INGBPLPW[/FONT] [FONT=Verdana]IBAN: PL 88 1050 1924 1000 0022 6878 6056[/FONT] [FONT=Verdana]w tytule wpłaty „dla HARFY”[/FONT] [FONT=verdana][FONT=Arial Black]Dane kontaktowe:[/FONT][/FONT] [FONT=verdana] Oddział, ul. Słoneczna 4, 96-321 Żabia Wola tel. 601 300 726 i 46 857 88 27 emir2@interia.pl [FONT=Arial Black]Wątek Harfy na forum Fundacji EMIR:[/FONT] http://emir.eev.pl/viewtopic.php?p=17193#17193 [FONT=Georgia]Do Wszystkich Ludzi Dobrej Woli! [/FONT] [FONT=Georgia]prosimy pomóżcie nam ratować zwierzęta! [/FONT] [FONT=Georgia]Katowane, głodzone, poniewierane, przywiązywane do drzew,[/FONT] [FONT=Georgia]by nie mogły się uratować, wieszane i topione, wyrzucane z samochodów - ofiary ludzkiego bestialstwa i niegodziwości [/FONT] [FONT=Georgia]Tak samo jak my ludzie - cierpią z odniesionych ran, pragnienia czy głodu;[/FONT] [FONT=Georgia]doznają uczuć strachu, rozpaczy, radości. Są wierne i kochają bezgranicznie. [/FONT] [FONT=Georgia]Sprawcami ich cierpień są ludzie![/FONT] Fundacja „Emir” posiada status Organizacji Pożytku Publicznego co daje możliwość odpisania wpłat dokonywanych na nasze konto przy rozliczeniu rocznym z Urzędem Skarbowym jako darowizny Możesz nam pomóc wpłacając ROZLICZENIE (źródło:http://emir.eev.pl/viewtopic.php?p=17314#17314 ) Rozliczenie: koszty 200,- transport 1.080,- operacja 200,- rtg 100,- Scanomune 45,- leki 187,- 11.10 - wizyta kontrolna 456,- pobyt 24.9 - 31.10.11 570,- zabieg 160,- dojazd 60,- leki [FONT=verdana]187,- 11.10 - wizyta kontrolna 456,- pobyt 24.9 - 31.10.11 [/FONT]570,- zabieg 160,- dojazd 60,- leki ______________ razem 2.738,- wpływy 30,- Karina J.R - Czerwionka -Leszczyny 20,-Kinga T. D. - Murowana Goślina 50,-Barbara K - Bielsko-Biała 20,- Kinga M. - W-wa 50,-Barbara B. - Gliwice 40,- Grażyna K. Ch. - W-wa 20,- Karina J.R - Czerwionka - Leszczyna 30,- Aleksanrda M.- W-wa 40,- Grażyna k. Ch. - W-wa 20,-Karina J.R. - Czerwionka - Laszczyny __________________ = 320,- [/FONT] Quote
abra43 Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 :-(:-(Nastepna bieda w potrzebie napewno będzie dobrze gdyż jest pod bardzo dobrą opieką Quote
J_ulia Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 iwonamaj napisał(a):Jest już FB? Isadora jak tylko będą zdjęcia zrobi wydarzenie. Quote
J_ulia Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 Kopiuje z wątku: Aby psa nie stresować niepotrzebnymi odwiedzinami- nie mamy zgody na robienie zdjęć psu przed operacją. Quote
J_ulia Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 Sunia jest operowana. Trzymajcie za nią kciuki! Dostałam wiadomość z kliniki -chirurg zdecydował,że będzie operował niezwłocznie;uszkodzenia kości łapy są bardzo duże; operacja się zaczęła! Quote
róża35 Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Bardzo mocno trzymam kciuki,musi być dobrze. Quote
Isadora7 Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 [FONT=verdana]Godz. 17.15 - operacja zakończyła się pomyślnie.[/FONT] [FONT=verdana] Wieoloodłamkowe (czytaj: kość strzaskana na kilka odłamków), złamanie kości zostało zespolone siedmioma śrubami i metalową płytką. Sunia śpi teraz. Konieczna będzie druga operacja. Więcej szczegółów jutro – jeśli nie zdarzy się nic nieprzewidzianego – jutro zabieramy ją do fundacji. Operacje wykonał wraz z zespołem nieoceniony doktor Jacek Stępkowski z Kliniki „LANCET” w Warszawie. Nie po raz pierwszy mogliśmy się przekonać jakie wielkiej wiedzy, jakiej klasy jest to lekarz. A dodatkowo ma tzw. „złote ręce” i ogromne serce do swojej pracy. Doktorze – dziękujemy za uratowanie Harfy![/FONT] Quote
ANETTTA Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 zagladam ...ja we wtorek miałam takie maleństwo po wypadku Quote
abra43 Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 Ja też dziekuje doktorze za uratowanie Harfy i trzymam dalej kciuki zdrowiej Harfuniu:Rose::Rose::kciuki::kciuki: Quote
J_ulia Posted September 13, 2011 Author Posted September 13, 2011 Najnowsze wieści: Harfa – suka ,ok. półtoraroczny mix wilczasty po wypadku samochodowym; przywieziona z Łodzi. 10.09.11 do Kliniki „Lancet” w Warszawie. Tam po wykonaniu rtg zdiagnozowano: wieloodłamowe spiralne złamanie dłuższej części lewego podudzia. W dniu 11.09 wykonano operację osteosyntezy przy użyciu płyty kostnej AO i założono 7 śrub. Odebraliśmy sukę z kliniki. Wdrożono leczenie antybiotykowe i p/bólowe. Harfa ma założony kołnierz ochronny i bezwzględne zalecenie ograniczenia ruchu do minimum i zakaz kontaktu z innymi psami. Jest izolowana. Jest b. spokojna i ufna. Jej zachowanie nie wskazuje na to, aby w poprzednim miejscu pobytu była źle traktowana. Jeśli nie zajdzie nic nieprzewidzianego – kontrola za 4 tygodnie. Quote
abra43 Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 :???::???::iloveyou::iloveyou:Jak się czuje Harfunia? Quote
Isadora7 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Zapraszam na wydarzenie na facebooku: https://www.facebook.com/event.php?eid=141291709299990 :cool1: Quote
yunona Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Trzymamy kciuki za muzycznie brzmiącą psinkę Harfulkę. Trzymaj się mała i zdrowiej.:lol::multi: Quote
abra43 Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 :loveu::loveu::sleeping::sleeping:Jak ze zdrowiem Harfuni jak się czuje dobranoc sliczny pycholku zdrowiej Quote
Isadora7 Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 No Harfa pokaz sie na dobranoc, jutro napiszemy nowinki od ciebie Quote
Isadora7 Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 Harfa czuje się dobrze (jak na stan po operacji) Bardzo nie podoba jej się to, że ma ograniczone możliwości poruszania się. Jest izolowan i nie ma kontaktu z innymi psami,. Musimy bowiem chronić ją przed jakąkolwiek infekcją. Jest młodziutką sunią, pełną temperamentu, spragnioną bliskości czlowieka i przyjażni do świata. Oby w jej życiu nie zdarzyło się nic, co mogloby odebrać jej tę ufnośc i radość życia. Pierwsza wizyta kontrolna zaliczona - lekarz nie mial zastrzeżeń. Ok 12.10. zaplanowany jest zabieg usunięcia śrub. :cool1: Quote
abra43 Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 :kciuki::kciuki::kciuki:Trzymajmy kciuki oby było dobrze Quote
Isadora7 Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Dobry Wieczór, przyszłam sie pochwalić... mam łóżko - zajełam Emirowej :p i tak sobie myślę czy pamiętacie o mnie??? i mam przytulaki, ale nie puszczają mnie bo nie wolno mi się ruszać Czasem wejdzie jakiś Duży i wtedy jest fajnie bo zaczepiam i zachęcam do zabawy I mogę sie zakopać w kocyku... i nadal bardzo Was potrzebuję i Waszej POMOCY, proszę pamietajcie o mnie Quote
J_ulia Posted September 21, 2011 Author Posted September 21, 2011 Jaki ona ma słodki wyraz pysia. Kochana , dzielna sunia. Quote
Isadora7 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 [FONT=Arial Black]Rozliczenie darowizn i kosztów » HARFA [FONT=Arial][SIZE=2]http://emir.eev.pl/viewtopic.php?p=17314#17314[/FONT] [/FONT]koszty 200,- transport 1.080,- operacja 200,- rtg 100,- Scanomune 45,- leki _____________ = 1.625,- wpływy [FONT=Verdana]brak :( [SIZE=3]Harfa będzie wdzięczna za każdy pomysł jak rozwiązać ten problem. Bazarki? z czego i kto pomoże? Aukcja? za mało krwawe nie chwyci... :( [/FONT] Quote
abra43 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Cioteczki rozpiszcie na więcej wątków ja niestety jestem od niedawna i nie umiem tego robic Harfuniu trzymaj się:shake::shake: Quote
yunona Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Boże daj wygrać w sobotę te wspaniałe 35 milionów, to już psiaczki nie będą się tak martwić! :) Quote
Recommended Posts