Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sparta to piękna, duża ( 64 cm w kłębie i 25 kg) sunia w wieku od 2 do 3 lat. Została przywieziona z interwencji, właściciel ją zaniedbywał - widać to zresztą po stopniu wychudzenia Sparty. Suczka ma w sobie jednak dużo energii, jest ciekawa świata i chętna do spacerów. Na pewno będzie świetnym przyjacielem dla ludzi aktywnych. Na smyczy trochę ciągnie, ale to po prostu jeszcze nie oszlifowany diament, który po włożeniu odrobiny pracy, będzie pęknie lśnił :) Wobec opiekuna łagodna, posłuszna i przyjazna, bardzo chętnie się przytula i wchodzi przednimi łapkami na kolana. Rozdaje buziaki na prawo i lewo. Przysmaki z ręki bierze ostrożnie uważając na palce. Potrafi na komendę usiąść, warować i podać łapę (każdą do innej ręki - nigdy się nie pomyli) Dogaduje się też z innymi psami, nawet kiedy jazgoczą, albo są nieprzyjazne ona je ignoruje, albo merda ogonem.
Mam wrażenie, że właściciel ją lubił, tylko w życiu mu się nie poukładało i ją zostawił samą... Nie boi się gwałtownych ruchów, więc raczej nie była bita, obraca się chętnie na plecki i pokazuje brzuszek do miziania. Wydaje mi się, że po wyjściu ze schroniska i odkarmieniu i odzyskaniu poczucia bezpieczeństwa, to będzie rewelacyjny rodzinny pies, czego jej życzę bardzo.

• Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pierwsza!!!!
Sparta jest piękna!
Jak biegnie to tańczy w powietrzu, porusza się z taką gracją, że napatrzyć się nie mogłam!
Tylko futerko ma takie szare, bez blasku, brak witamin widać bardzo, na dodatek łpież.!

Posted

soboz4 napisał(a):
pierwsza!!!!
Tylko futerko ma takie szare, bez blasku, brak witamin widać bardzo, na dodatek łpież.!

mam nadzieję, że już niedługo. Zrobię jej dziś kilka ogłoszeń. Mam nadzieję, że długo nie będzie siedziała w schronie...

Posted

Kasia zaproponowała czy nie dawać naszemu wielkoludowi jakiś witamin, zapytam weta w środę jak będę na operacji mojej Igi (Iga ma nowotwór na powiece dolnej, na dodatek bardzo szybko rośnie, już nie wiem co jej się z chorób może jeszcze przytrafić, bo chyba juz wszystko miała...), może jakiś środek na sierść, brat dawał Gai (a miała bardzo liche futerko, dogi argentyńskie nie maja podszerstka i skóra jej wyglądała) środek dla zwierząt futerkowych, głównie lisów hodowlanych, 8 zł kosztował cały duży pojemnik i Gaja dostała pięknego futerka po tym zestawie!

Posted

taj ma napisane, że cechą szczególna jest niezwykła elegancja i wdzięk jak się porusza, to chyba strzał w dziesiątkę, bo Sparta jak biegnie to pomimo wielkości jest niezwykle elegancka, nawet wielkość jest przybliżona, bo w kłębie ta rasa jest do 63 cm