jofracy Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Sparta to piękna, duża ( 64 cm w kłębie i 25 kg) sunia w wieku od 2 do 3 lat. Została przywieziona z interwencji, właściciel ją zaniedbywał - widać to zresztą po stopniu wychudzenia Sparty. Suczka ma w sobie jednak dużo energii, jest ciekawa świata i chętna do spacerów. Na pewno będzie świetnym przyjacielem dla ludzi aktywnych. Na smyczy trochę ciągnie, ale to po prostu jeszcze nie oszlifowany diament, który po włożeniu odrobiny pracy, będzie pęknie lśnił :) Wobec opiekuna łagodna, posłuszna i przyjazna, bardzo chętnie się przytula i wchodzi przednimi łapkami na kolana. Rozdaje buziaki na prawo i lewo. Przysmaki z ręki bierze ostrożnie uważając na palce. Potrafi na komendę usiąść, warować i podać łapę (każdą do innej ręki - nigdy się nie pomyli) Dogaduje się też z innymi psami, nawet kiedy jazgoczą, albo są nieprzyjazne ona je ignoruje, albo merda ogonem. Mam wrażenie, że właściciel ją lubił, tylko w życiu mu się nie poukładało i ją zostawił samą... Nie boi się gwałtownych ruchów, więc raczej nie była bita, obraca się chętnie na plecki i pokazuje brzuszek do miziania. Wydaje mi się, że po wyjściu ze schroniska i odkarmieniu i odzyskaniu poczucia bezpieczeństwa, to będzie rewelacyjny rodzinny pies, czego jej życzę bardzo. Quote
soboz4 Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 pierwsza!!!! Sparta jest piękna! Jak biegnie to tańczy w powietrzu, porusza się z taką gracją, że napatrzyć się nie mogłam! Tylko futerko ma takie szare, bez blasku, brak witamin widać bardzo, na dodatek łpież.! Quote
jofracy Posted September 10, 2011 Author Posted September 10, 2011 soboz4 napisał(a):pierwsza!!!! Tylko futerko ma takie szare, bez blasku, brak witamin widać bardzo, na dodatek łpież.! mam nadzieję, że już niedługo. Zrobię jej dziś kilka ogłoszeń. Mam nadzieję, że długo nie będzie siedziała w schronie... Quote
pralinka94 Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Również jestem u pięknej Sparty. Aż żal takiej czarnej piękności trzymać w schronisku... Quote
jofracy Posted September 10, 2011 Author Posted September 10, 2011 No to niech się teraz biją o maleńką :) http://tablica.pl/oferta/sparta-sunia-w-typie-psa-tybetanskiego-IDjNNr.html http://katowice.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-Sparta-sunia-w-typie-psa-tybetanskiego-W0QQAdIdZ312983193 http://ale.gratka.pl/ogloszenie/16859009_sparta_sunia_w_typie_psa_tybetanskiego.html Quote
madzia.uje93 Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Jestem u Sparty, napewno jak znajdzie domek to odzyska dawny blask:) Quote
kimiji Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 jestem u ślicznotki :) nie polecam dawać jej buziaka:evil_lol: no chyba, że ktoś lubi być obśliniony:diabloti: Quote
soboz4 Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Kasia zaproponowała czy nie dawać naszemu wielkoludowi jakiś witamin, zapytam weta w środę jak będę na operacji mojej Igi (Iga ma nowotwór na powiece dolnej, na dodatek bardzo szybko rośnie, już nie wiem co jej się z chorób może jeszcze przytrafić, bo chyba juz wszystko miała...), może jakiś środek na sierść, brat dawał Gai (a miała bardzo liche futerko, dogi argentyńskie nie maja podszerstka i skóra jej wyglądała) środek dla zwierząt futerkowych, głównie lisów hodowlanych, 8 zł kosztował cały duży pojemnik i Gaja dostała pięknego futerka po tym zestawie! Quote
maciaszek Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Pytanie tylko czy w schronisku będą jej witaminy regularnie albo w miarę regularnie podawać. Quote
ClaudiaAnna Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 ona jest śliczna... Szkoda że taki los ją spotkał... Mam nadzieje że jak najszybciej trafi do wspaniałego domku :) Quote
WolvesLover Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 jestem. Sparta to wyjątkowo piękna psinka :mdrmed: Quote
soboz4 Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 pytałam się na innym forum kogo przypomina Sparta: http://www.podajlape.pl/rasa/205/0/Thai-ridgeback.php prawdopodobny krewniak Sparty: Mają różne ubarwienie, czarne również Quote
jofracy Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 faktycznie podobna! dzięki Bożenko :) Quote
soboz4 Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 taj ma napisane, że cechą szczególna jest niezwykła elegancja i wdzięk jak się porusza, to chyba strzał w dziesiątkę, bo Sparta jak biegnie to pomimo wielkości jest niezwykle elegancka, nawet wielkość jest przybliżona, bo w kłębie ta rasa jest do 63 cm Quote
jofracy Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 napisałam na forum tajkowym... może się ktoś nią zainteresuje... Martwię się jej wagą i do tego ta biegunka... Quote
jofracy Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 i założyłam wątek na molosach: http://www.forum.**********/showthread.php?p=1300702#post1300702 zamiast gwiazdek molosy kropka pl Quote
Hiro Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Ona, faktycznie jest podobna,ale nie tajski ridgeback..najwyżej mieszaniec.Życzę jej wspaniałego domu! Quote
Recommended Posts