Entliczka Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 Witam, chciałam się poradzić w sprawie nauki czystości szczeniaka.Jest tu tyle odrębnych tematów, że nie wiedziałam po który się podpiąć;) A więc jak nauczyć czystości pieska który będzie zostawał na parę godzin dziennie sam? Będzie miał kojec w mieszkaniu a w nim maty. Po powrocie będzie wyprowadzany, jak i przed wyjściem. Nie wiem w takim układzie gdzie dać maty po naszym powrocie, czy zostawiać drzwiczki otwarte od kojca i w tym samym miejscu żeby leżały tak by nie dezorientować malucha czy raczej w innym miejscu bliżej drzwi.Czy w takim systemie "załapie" o co chodzi? Quote
LadyS Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 A maluch będzie zawsze, też po uzyskaniu dorosłości, zostawać sam w kojcu? Czy po prostu odgradzacie część mieszkania, żeby go nie pożarł? ;) Jak długo będzie zostawał sam? Bo kilka godzin to zarówno 2, jak i 7. Wyprowadzajcie psiaka przed tym, jak ma zostać sam, na dłuższy czas; jedzenie dawajcie mu tak, żeby mógł się załatwić na spacerze przed Waszym wyjściem. Matę możecie mu zostawiać na jakiś czas, dopóki nie zyskacie pewności, że na pewno nie załatwia się w domu. Quote
Entliczka Posted September 8, 2011 Author Posted September 8, 2011 Jak będzie całkiem mały będzie w kojcu a potem stopniowo będziemy albo odgradzać jakąś część mieszkania albo zrezygnujemy z niego całkowicie. Wolałabym żeby biegał sobie swobodnie po całym ale na początku chce go uchronić przed różnymi wypadkami a mnie samej ograniczę ewentualne straty:P Ja mam stałe godz pracy mój mąż na zmiany więc najczęściej byłoby to 2 godz ale zdarza się taki tydzień ze będzie to kolo 7, 8... na początku będziemy się starali jakoś pozamieniać aby możliwie jak najdłużej zostawać z nim. Tylko czy po przyjściu mata ma dalej byc w kojcu, żeby miał do niej dostęp czy tak jak piszą w poradnikach- przy drzwiach? Quote
LadyS Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 Entliczka napisał(a):Jak będzie całkiem mały będzie w kojcu a potem stopniowo będziemy albo odgradzać jakąś część mieszkania albo zrezygnujemy z niego całkowicie. Wolałabym żeby biegał sobie swobodnie po całym ale na początku chce go uchronić przed różnymi wypadkami a mnie samej ograniczę ewentualne straty:P Ja mam stałe godz pracy mój mąż na zmiany więc najczęściej byłoby to 2 godz ale zdarza się taki tydzień ze będzie to kolo 7, 8... na początku będziemy się starali jakoś pozamieniać aby możliwie jak najdłużej zostawać z nim. Tylko czy po przyjściu mata ma dalej byc w kojcu, żeby miał do niej dostęp czy tak jak piszą w poradnikach- przy drzwiach? Szczerze mówiąc, tak jak wiem ze swoich doświadczeń - u nas działało po prostu częste wychodzenie z psem i wyłapywanie, jak chce wyjść, a potem nagradzanie po załatwieniu się. Nie przesuwaliśmy maty ani nic. Quote
Entliczka Posted September 9, 2011 Author Posted September 9, 2011 Dzieki Lady za odowiedź ;-) A tak wogóle to za niedługo sama będziesz musiała ponownie zmierzyć się z nauką Twojego malucha:) Kiedy go odbierasz? Quote
LadyS Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 Entliczka napisał(a):Dzieki Lady za odowiedź ;-) A tak wogóle to za niedługo sama będziesz musiała ponownie zmierzyć się z nauką Twojego malucha:) Kiedy go odbierasz? Odbieram go za 2 tygodnie w weekend, ale tutaj sprawa jest o tyle prosta, że on podstawy ma już opanowane - bo ma już 6 miesięcy :) Quote
Entliczka Posted September 9, 2011 Author Posted September 9, 2011 Hehe no to pięknie! Nic tylko pozostaje mi życzyć samej pociechy z psiaka:) Quote
Recommended Posts