Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak czytam i liczę i wyszło mi że jeśli podejrzenie że jest w ciąży było już 08.10 (rozumiem że miała cieczkę wtedy) to jeśli miałaby być to sterylka aborcyjna to powinna być już. Najlepszy czas to 10-14 dni po zakończeniu cieczki

http://www.therios.eu/?act=3&id=13
"Ważny jest jeszcze moment, w którym wykonujemy zabieg. Najlepszym momentem jest okres spokoju płciowego, czyli 1 miesiąc przed cieczką lub 3 miesiące po jej zakończeniu. Chodzi o to, aby zabieg nie spowodował wyrzutu prolaktyny i nie wywołał laktacji. W takiej sytuacji, mimo sterylizacji, u suki może pojawiać się laktomania. U suk występuje jeszcze jeden "bezpieczny" moment sterylizacji. Otóż do 14 dnia po zakończeniu cieczki progesteron jest prolaktynoniezależny i w związku z tym 10-14 dnia po zakończeniu cieczki można wykonać sterylizację bez żadnych negatywnych dla zdrowia suki konsekwencji, nawet, jeżeli w czasie cieczki doszło do kontaktu z psem."

• Replies 122
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tego czy miała cieczkę nikt nie wie, ale coś mi się tak zdaje, że nie miała cieczki,
ale to są moje przypuszczenia bo wcześniej jej nikt nie zgłosił do p. weterynarz dopiero ja jak jest pojawiłam po chyba 2ch tygodniach od zdarzenia.

Posted

Martika@Aischa napisał(a):
Na wątku praktycznie się nikt nie pojawia. Crys czy Malinka ma wykupione choćby ogłoszenia ???

Ma te ogłoszenia co pokazałam na wątku.
Koleżanka ma jej dorobić jeszcze ogłoszenia.
Czeka w kolejce na ogłoszenie w DZ.

Posted

Jenny19 napisał(a):
Ja pamiętam o Malince. W tym samym boksie siedzi mój Kuba- rok ogłaszania i jeden telefon, do tego jakieś łebki sobie jaja robily. :roll:
http://www.dogomania.pl/threads/212708-7-letni-szorstkow%C5%82osy-mieszaniec-teriera-Kuba-tak-bardzo-pragnie-mie%C4%87-w%C5%82asny-dom...

Ten Twój Kubuś to cwaniak jeden :P

Martiko zawsze jak jestem w schronie to idę do niej pogłaskać, ale przez kraty to ja sobie mogę :/
W ostatnią sobotę miesiąca wyjdę z nią na spacer w końcu, zobacze jakie zmiany zaszły w jej zachowaniu.

I pilnuje cały czas jej sterylizacji i pójdzie 14/15.11.11 na sterylizację :)

Posted

Crys napisał(a):
Ten Twój Kubuś to cwaniak jeden :P

Martiko zawsze jak jestem w schronie to idę do niej pogłaskać, ale przez kraty to ja sobie mogę :/
W ostatnią sobotę miesiąca wyjdę z nią na spacer w końcu, zobacze jakie zmiany zaszły w jej zachowaniu.

I pilnuje cały czas jej sterylizacji i pójdzie 14/15.11.11 na sterylizację :)

Bardzo się cieszę :) Ciocia daj znać kiedy odbierzesz fanty bazarkowe ;)

Posted

Malinka nie jest w ciąży, ale okazało się, że ma przepuklinę pachwinową.
Do środy może zostać w lecznicy,a potem wraca znowu do schroniska :(