Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszytskich którzy czytają ten wątek :lol:

Jest to mój pierwszy post, jednak długo już zaglądam na dogomanie.
Pierwszy i od razu z prośbą o poradę :oops:

Otóż sama nie jestem właścicielką psa (będe dwóch za 6 msc-musiałam się pochwalić, bo radość nieograniczona). Jednakże moja babcia, która mieszka w domku ma przyjemność obcować na codzień z Puszką (przez 2 lata Puszkiem ale to inna historia), która jest oddana jej bez wcześniejszego uprzedzenia przez rodzinę. Właściwie przywiązałam się do niej (psiny) bardzo mocno od 2 lat. Wcześniej niestety, mój Świętej Pamiętci dziadek (troszkę głupio pisać) chyba bał się jej inteligencjii i na wszelkie sposoby ją zwalczał. Mimo starań mojej rodziny nie miała się za wesło. Skutkuje to tym , że obecnie lew salonowy tylko by się pieścił. Ale to taki wstęp .

Bo głównie chodzi mi o jej sierść.
Kąpiemy ją tak 2 razy na rok (mieszka w budzie przy domu)
- zawsze szamponem dr. Seitla
-a czesana jest prawie codziennie szczotką dla psa.

Jednak teraz postanowiłam się za nią pożądnie zabrać, bo te zabiegi nie wystarczają. Otóż są takie problemy:
-za uszami rąbią się jakby jej takie sklejki z włosów
-a na ogonie dredy

i właściwie nie wiem co na to poradzić?
obcinamy jej to ,ale nie jest to takie proste:shake:
nie jest ona przyzwyczajona do żadnych zabiegów, bo jedynie chodzi do weterynarza na okresowe badania i szczepienia, a po sterylizacji to też nie jest łatwe :p

pozatym mam ona specyficzna sierść, jest to kundelek
i w lato całkiem prawie łysieje (tzn. zostają jej długie włosy)
a wzime (chyba za sprawą nocowania na dworze) dostaje takiego puchu, tzn. jakby takiej waty?, ale nie jest to skołtunione.
Posyłam zdjęcia ze stanem aktualnym.

Chciałam się was spytać co ja powinnam kupić za narzędzia i akcesoria?, bo w tych trymerach, szczotkach , zgrzebłach, nożyczkach, rękawicach, i innych zupelnie się gubie :roll:

więc proszę o pomoc :lol:

p.s teraz zobaczyłam że nie mogę przesłać załącznika, więc daję zdjęcie do galerii

Posted

Witaj - za uchem - to twz. drugie ucho - dred i tyle. Wyciac jesli jest w takim stanie fatalnym! Mozesz kupic filcak do kotow!!! Tak, tak - do kotow! Dreda najlepiej namoczyc w lanolinie (ale neistety muszisz ja kupic , a jest droga, za 260 ml - All System - cos kolo 60zl) lub tez mozesz w ludziej odzywce do wlosow - chodzi o to ,by byl poslig!. Kiedy nalozysz odzywke, odczekaj jakies pol godziny, wez nozyczki i porozcinaj te dredy psu. Ale uwazaj ostrze skieruj na zewnatrz, czyli od psa, by nie pozacinac skory. Potem,kiedy rozetniesz na 3-4 czesci te dredy (w zaleznosci od wielkosci ich) wez filcak (ja polecam z prostymi zabami, nie w ksztalcie litery "L") owym filcakiem rozcinaj wlosy. Powoduje to pozbycie sie tych suplow. Uwazaj na filcak,bo jest ostry i mozna pokaleczyc palce, jednak pies jest bezpieczny! I wyczesz. To samo z ogonem.
Co do filcaka to ja taki polecam taki wlasnie prosty dla kotow z jak najdluzszymi zebami. Fajne produkuje Trixie.
http://www.karusek.com.pl/index.php?page=2
tu jest filcak- zobacz, ale maly - w wiekszych zeby sa dluzsze i taki polecam!

Posted

DZiękuję bardzo :lol:
Puszka wyczesana wymyta, pozbawiona niepotrzebnych kołtunisków ;) , po wizycie u weta. Poprostu jedna wielka kulka białego śniegu :)

• 1 month later...
Posted

puszka napisał(a):
DZiękuję bardzo :lol:
Puszka wyczesana wymyta, pozbawiona niepotrzebnych kołtunisków ;) , po wizycie u weta. Poprostu jedna wielka kulka białego śniegu :)

:lol: Ciesze się że Puszka pozbyła się tych kołtunów, oj napewno jest szczęśliwa:multi: