Balbina. Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 eee,tam to wcale nie tak dużo:diabloti: Wszelkie rekordy bije royal-ok. 170 zł za worek...7,5 kg:cool3:Dla yorków:razz: Quote
pauli_lodz Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Balbina12 napisał(a):eee,tam to wcale nie tak dużo:diabloti: Wszelkie rekordy bije royal-ok. 170 zł za worek...7,5 kg:cool3:Dla yorków:razz: tego to ja już nie będę komentowała bo to miejsce publiczne :P bo małe psy mają totalnie inne wymagania żywieniowe i karma dla nich to jak za złoto ;) Quote
Martens Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 luna1999 napisał(a):Dziękuję za pomoc :) . Co do 'ludzkiego jedzenia' chodziło mi o to czy można podawać resztki z obiadu 'ludzkiego' oczywiście tylko te, które się nadają dla psa, ale czy w ogóle można je podawać i czy jest to zdrowe? Można, szczególnie jeśli pies na codzień dostaje nie za dobrą karmę. Dobrze ugotowane i ugniecione ziemniaki, chude mięso, warzywa z zupy, jakieś resztki kefiru czy jogurtu, ogólnie warzywa i owoce jak pies lubi. Marta1990 napisał(a):mnie nie stać, aby karmić moje 5 psów i 4 koty royal caninem, psom podaje chappi, nie jest źle psy nie mają sensacji żołądkowych, sierść się błyszczy po suchym mają twarde kupy, po mięsnym trochę miększe , daję też im czasami np, zupy jak zostaję z obiadu albo gotuje im kilka razy w tygodniu mięso z ryżem uwielbiają to :-D Przerzuć psy na Brita albo na to gotowane zupełnie - wyjdzie Ci podobnie cenowo, a o wiele, wiele zdrowiej. Chappi to bardzo drogie, ładnie opakowane śmieci... luna1999 napisał(a):Wiecie, bo karm Eukanuba jest wiele rodzajów chyba dla każdej prawie rasy psów. Na zdjęciu które wstawiłam powyżej jest karma dla bokserów... to jaka dla kundelków? Karma dla oddzielnych ras to chwyt marketingowy i dojenie kasy... Różnice w składzie minimalne w porównaniu do bytówki tej samej firmy, za to cena i szpan właściciela, że ma karmę "specjalnie dla westa", hoho :cool3: Btw nie wiem, jak miałaby wyglądać karma dla kundelków, skoro jedne przypominają bardziej ratlerki, inne dogi, inne owczarki... Evodish napisał(a):No tak nie zawsze jeśli mogę się wtrącić. Niektóre psiaki właśnie źle tolerują tak dużą ilość białka zwierzęcego w diecie i najwyraźniej lepiej sobie radzą na karmach z dodatkiem zboża. A od kiedy karma bezzbożowa = wysoka zawartość białka? Moja suka z chorą wątrobą jest teraz na Wolfsblucie Wild Duck - białka 18%, prawie połowę mniej niż w zbożowej Acanie dla psów z nadwagą :razz: luna1999 napisał(a): Mam książkę o szczeniętach z firmy Eukanuba i wszedzie jest tam napisane że taka najlepsza, że wysokiej jakości, że dużo witamin i składników odżywczych, bla, bla, bla... A spotkałaś się kiedyś z tym, żeby we własnych materiałach reklamowych, ktoś pisał, że jego produkt jest beznadziejny, albo taki sobie, albo brakuje mu tego czy tamtego? :evil_lol: Quote
Sybel Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 Ja tam polecam Joserę, wychodzi 155 zł za 15 kg (akurat tej, którą kupuję, dla mało aktywnych. starszych psów, z mięsem małży i takimi tam), a więc 10 zł za kilogram. Maksymalnie chyba kosztuje do 180 zł za 15 kg w zooplusie, możliwe, że np. w krakvecie taniej. I jest naprawdę przyzwoita, psy są po niej zdrowe, kupy ładne, ma dobry skład. Warto rozważyć. Quote
Evodish Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 Martens-jeśli chodzi o białko zwierzęce, to pisałem o najpopularniejszych na rynku zoologicznym (w tym segmencie oczywiście -czyli premium/sp "bez zbóż" )karmach, takich jak Orijen czy Acana. Tam białka pochodzenia zwierzęcego jest dużo.. Pewnie że da się spokojnie znaleźć alternatywę i pewnie, że dla bardzo wielu psów taki udział mięcha w karmie jest lepszym rozwiązaniem niż "zbożowa" konkurencja. Ale nie zawsze. Ja tam wolę uczulać, że popularne slogany nie zawsze są zgodne z prawdą. Moim zdaniem lepiej najpierw ocenić, potem wypróbować, a dopiero potem podjąć ostateczną decyzję. Wypróbowałem przy mojej suce tyle różnych karm, że jestem bardzo ostrożny w jednoznacznych stwierdzeniach to dobre, a tamto niedobre :) Quote
luna1999 Posted September 10, 2011 Author Posted September 10, 2011 Mam książkę o szczeniętach z firmy Eukanuba i wszedzie jest tam napisane że taka najlepsza, że wysokiej jakości, że dużo witamin i składników odżywczych, bla, bla, bla... Martens napisał(a):A spotkałaś się kiedyś z tym, żeby we własnych materiałach reklamowych, ktoś pisał, że jego produkt jest beznadziejny, albo taki sobie, albo brakuje mu tego czy tamtego? Tak ale chodziło mi o to, że pisali tam o wszystkim co dotyczy tej karmy, ale nie podali ceny. Wiadomo, że każdy producent bedzie reklamował swoją karmę jak tylko się da. A jeżeli jakiś producent o swojej karmie napisał, że jest beznadziejna, to znaczy, że on jest beznadziejny i beznadziejnie reklamuje tą beznadziejną karmę. Quote
Recommended Posts