Jump to content
Dogomania

Młoda nieokrzesana

Recommended Posts

Posted

Witam niedługo będę miał 7 miesieczna suczke rasa Haski. I mam pare pytań pies jest z rodowodem tylko że jest nieco nieokrzesana. Prosze o kilka rad jak ją zaklimatyzowac u siebie w domu wiadomo ze psy w tym wieku juz sie przyzwyczaiły do miejsca w którym przebywają. Nie jestem obyty w temacie jeśli chodzi o wychowywanie psów ale wiem że zmiana domu nie przychodzi łatwo. Chce jej to nieco ułatwic i prosze o wasze porady co powinienem zrobic. Mieszkam w domku jednorodzinnym wiec miejsca raczej jest bardzo duzo tylko ze jest 1 problem mam kota... No i najgorsze.. suczka niebardzo chce sie słuchac jak ją nauczyc posłuszeństwa?? wiem ze systemem kar i nagrod ale prosilbym jakeis przyklady bo nie zamiezam podnosic na nią ręki czy sie na nią drzec chcialbym jakos po dobroci jest jakas zlota metoda?? bardzo prosze o pomoc.

Posted

a jesli to niemozliwe?Ja probowalam doslownie wszystkiego i nic.Shiriu;zycze powodzenia i wieze ze uda Ci sie,ale u mnie nie jest tak latwo.Trafila mi sie jakas uparta cholera:shake:.Trzeba miec duuzo cierpliwosci,ktora mi sie konczy:angryy:.Pozdrawiam[quote name='nathaniel']system kary....
kiedy pies robi coś źle lepiej odwrócić jego uwagę ;) wkładając coś do pyszczka , pokazując coś etc.

Tu masz troche o szkoleniu
http://www.owczarek.pl/zofia/
http://www.dogs.gd.pl/kliker/
http://szkoleniepsow.fora.pl

Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę ;)

• 3 weeks later...
Posted

witam też mamy Syberiana Husky sunie to są pieki które ciężko wychować- indywiduaiści.Potrzebna jest cierpliwość i stanowczość.ALE tylko dobrocią wiele rozumieją natomiast są uparte. My ją uczyliśmy na "przysmak parówkę" szybko się uczy.Nie wiem co mówił hodowca -nasz uprzedzał żeby psa nie spuszczać bo może nie wrócić.To ucikiniery!!!!!!!!! pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Posted

edytasebcio napisał(a):
witam też mamy Syberiana Husky sunie to są pieki które ciężko wychować- indywiduaiści.Potrzebna jest cierpliwość i stanowczość.ALE tylko dobrocią wiele rozumieją natomiast są uparte. My ją uczyliśmy na "przysmak parówkę" szybko się uczy.Nie wiem co mówił hodowca -nasz uprzedzał żeby psa nie spuszczać bo może nie wrócić.To ucikiniery!!!!!!!!! pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Fajny hodowca- wie chociaż do czego były haszczaki? To pies z ogromną potrzebą ruchu! Nie mogą całe życie na krótkiej smyczy tupać, albo więdnąć w ogródku! Cierpliwie,konsekwentnie prowadzić całą naukę i położyć nacisk na przywołanie - jakieś 100 powtórzeń dziennie i będzie dobrze. Na stronie klikerowej (strona listy dyskusyjnej) jest dobrze opisane,jak nie to na dogo będzie co najmniej kilka metod. Ucz i nie trzymaj psiaka ciągle na smyczy- ostatecznie uprząż dla Ciebie i psa i bieganko. Albo saneczki i zaprzęgi:diabloti: Psa się najpierw uczy wracania później spuszcza- chyba żenie lubisz swojego psa,ale to lepiej oddaj a nie ryzykuj że wpadnie pod koła/ustrzelą go/ktoś go weźmie. Pamiętaj o wpięciu adresówki do obroży/szelek -jeśli się zdarzy że nie wróci łatwiej będzie psa znaleść (czip też może być pomocny al enie każda lecznica ma czytniki! i nie ma ogólnopolskiej bazy z tego co wiem)

Posted

ja nie piasłam,że to pies który tylko ma chodzić na krótkiej smyczy.temat dotyczył zachowania. wiem,że musi się wybiegać a najlepiej przy rowerze czy też sankach . spacery na długiej smyczy . nie wiem czy jest to możliwe nauczenie całkowitego posłuszeństwa. my dajemy jej swobodę biega po działce ale jak dostanie tzw"świska" uszy po sobie i dziki pies to wtedy ją można wołać i wołać... ktoś kto ma husky wie co tzn.świska....pozdrawiam.