Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Psa znam od kiedy miał 5 tyg - można powiedzieć, że jest wręcz mój - wspólne podwórko z sąsiadką, pies ma pełny dostęp do mojego mieszkania i dom traktuje jako całość, ale do rzeczy...
Agresja zaczęła się od kiedy miał 2-3 miesiące. Chowa ogon pod siebie, zazwyczaj zawarczy przez krótką chwilę - to nie jest regułą - a następnie rzuca się, potrafiąc pogryźć naprawdę boleśnie.
Zauważyłam, że miało to miejsce przy jedzeniu - typowa nauka, dokładanie lepszych kąsków, pokazywanie, że się niczego nie zabiera - ale to wielokrotnie powtarzane nie nadawało najmniejszego skutku, pies warczał, gryzł - było to powtarzane codziennie przez okres 3 miesięcy, najmniejszego efektu, a wręcz coraz gorzej. W tej chwili kiedy je - potrafi warczeć i rzucać się na osoby które próbują przejść obok niego kilka metrów.
Z każdym dniem jest coraz gorzej. Pomimo pozytywnej nauki, próby eliminowania sytuacji kiedy pies staje się agresywny nie ma efektów. Jest to wręcz niemożliwe, ponieważ nie ma stałych sytuacji kiedy nagle zachowuje się agresywnie. Jedzenie to standard, ale sytuacje, kiedy leży, macha ogonem, sam chce być głaskany, a następnie króciutkie warknięcie, że nie jest się w stanie nawet odsunąć i od razu atakuje. I to nie jedynie pojedyncze chapnięcie, ale potrafi skoczyć na nogi i rzucać się w kierunku twarzy.
Sąsiadka jest starszą osobą, szczeniak jest średniej wielkości ale zęby ma naprawdę ostre i poważnie zaczynam się obawiać, że może zrobić jej poważną krzywdę.
Czy jest jakikolwiek sposób by on się tak nie zachowywał? Oprócz pozytywnego szkolenia?
Jakieś badania w kierunku wrodzonej agresji?

Posted

Widziałam akurat jeden fajny odcinek Zaklinacza psów. Milan pracował tam ze ślepym psem, który atakował, gdy dochodziło do pory jedzenia, tak to funkcjonował zupełnie normalnie. Każ psu usiąść, klęknij przy nim i trzymaj miskę. W momencie gdy zauważysz jakąkolwiek oznakę złego zachowania - kulenie ogona, warknięcie, cokolwiek, wstajesz i czekasz, aż pies znów usiądzie, czy też wykona inną komendę.
Co do gryzienia - nie głaszczcie. Pracujcie z nim bez kontaktu fizycznego. Ja nie mogłam swojego psa pogłaskać prawie pięć lat - mogę od 2 niecałych miesięcy. Wszystko prócz jedzenia opisujesz jakbym o sobie czytała. Po prostu to, że pies podchodzi się głaskać, nie znaczy, że tego chce - tzn. chce, chciałby, ale nie jest w stanie. To tak, jakby dziecko podeszło do stoiska z watą cukrową, ale z jakiegoś tam ubzduranego powodu - a dzieci i psy zmyślają niestworzone teorie o niebezpieczeństwie i zagrożeniu - nie mogło jej kupić, bo bałoby się, że coś mu się stanie, zostanie otrute, cokolwiek i gdy sprzedawca wyciąga do niego rękę z watą, dziecko a) ucieka 2) broni się.
Pies ewidentnie nie ma zaufania i boi się głaskania, mimo że potrzebuje czułości i zapewnia ją sobie sam, np. podchodząc, ocierając się, czy po prostu merdając wesoło ogonkiem w kierunku właściciela, bo na więcej go nie stać. Powiem szczerze, że Happy czasami kładzie się na nogach i bardzo przydała się komenda zejdź, bo gdy leży, nie można drgnąć, by nie zaatakowała, natomiast na komendę nie ma problemu.
Zaznaczę też, że Happy nie gryzie - tylko chwyta i zaraz puszcza, jeśli nie wyrywa się usilnie ręki, nie piszczy i nie skacze. Teraz nawet przywróciło się warczenie i trwa dosyć długo. Życzę powodzenia :)
Jest możliwość nauczenia psa podstawowych komend - siad, waruj, zejdź, wejdź, na miejsce, zostaw? Jeśli je opanuje, jesteście wielki krok do przodu.

Posted

Albo co do jedzenia karm psa poprostu z ręki. Nie głaszcz go przedewszystkim kiedy wyrażnie czuje sie niepewnie( podkulony ogon) lub warczy.

No i naucz go podstawowych komend tak jak pisała Soko.

Posted

zamiast dawać mu miskę z jedzeniem to całą porcję wydawaj mu z ręki w ciągu dnia za wykonywanie komend. w ten sposób psiak nie ma okazji do "bronienia miski", a poprzez uczenie psa komend i pracę z nim nawiązujecie więź. no i póki co go nie głaszcz.
jakiej rasy jest pies?