Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Lucek to cudowny i pełen energii chłopak o wielkim sercu i ogromnej chęci życia. O jego istnieniu dowiedzieliśmy się przez przypadek, przy okazji ratowania innego psa z olkuskiego pseudoschroniska. Dzięki pomocy Misieek i Salibinki udało się go stamtąd wyciągnąć w ostatnim momencie - tego samego dnia miał zostać uśpiony. Powód eutanazji jak to określił właściciel schroniska to ślepota psa, bo na co komu ślepy pies. Tymczasem okazało się, że Lucek doskonale sobie radzi. Chłopak udowodnił nam, że ma doskonałe wyczucie przestrzeni i słuch, dzięki czemu bez problemu może się poruszać, nie wpada na przeszkody, ładnie chodzi na smyczy i biega luzem po ogrodzie.

Lucek jest młody (2-3 lata), bardzo łagodny i towarzyski, cierpliwy, pozwala koło siebie robić wszystko, spokojnie zniósł zarówno opatrywanie ran, czyszczenie uszu jak i kąpiel. Nie ma w nim strachu i przerażenia, przeciwnie bardzo chce człowiekowi zaufać.
Chłopak ma rany na szyi i klatce piersiowej, na szczęście już trochę podgojone, grzybka w uszach i jak to przystało na olkuskie schronisko brak jakichkolwiek szczepień i odrobaczenia, wymaga konsultacji okulistycznej. Jest niekastrowany.

Lucek przebywa obecnie w hoteliku w Niepołomicach, gdzie ma zapewniony darmowy pobyt. Bardzo prosimy jednak o wsparcie na leczenie psiaka, przede wszystkim diagnostykę oczu i ewentualne dalsze leczenie. A sam Lucek prosi oczywiście o nowy dom, pełen miłości i ciepła, w którym będzie czuł się bezpieczny.

Wpłaty:
30.08.2011 Kapsel 30zł
31.08.2011 Elaja 50zł

Wydatki:
08.09.2011 konsultacja okulistyczna i szczepienie p-chorobom zakaznym

• Replies 179
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wellington napisał(a):
Paulino, dziekuje za zaproszenie !
Czy Lucek ma juz watek na forum boksiowym ?

Dziękuje za przybycie:) Lucek jeszcze nie ma wątku na forum boksiowym ale będę w tym temacie działać;)

Posted

Ode mnie ogromny ukłon dla Paulinki, Bożenki i Misieek za uratowanie Lucka. Mieliśmy okazję poznać się z psiakiem w czasie transportu i Lucek okazał się ujmujący, przecudny - mimo stresu, nie było w nim cienia agresji, czy choćby zniecierpliwienia. Część przejechał u mnie na kolanach, część asystował przy ramieniu Krzysia - taki kochany, duży dzieciak z niego.

Na pewno wymaga podstawowych badań, koniecznie konsultacji okulistycznej i kastracji w swoim czasie. No i uszy. Ode mnie również ogromny apel o pomoc finansową na weta dla dziewczyn, które dały Luckowi ciepłe schronienie, troskliwą opiekę i szansę na znalezienie DS.

Zaraz napiszę do Mantis, która robi prześliczne banerki, żeby wyczarowała cos dla Lucjana - będzie bardziej widoczny.

Posted

Zapisuję wątek, Lucek trochę podobny do mojego ( jeszcze ) Timura , który też zaliczył pobyt w olkuskim spa. W miarę możliwości postaram się trochę pomóc.
Jakie to przepisy pozwalają na uśpienie zdrowego psa , tym bardziej ,że decyzję podejmuje właściciel nielegalnego schroniska ? Pies był własnością gminy która go umieściła w tym przybytku czy pana XY ?

Posted

elaja napisał(a):
Zapisuję wątek, Lucek trochę podobny do mojego ( jeszcze ) Timura , który też zaliczył pobyt w olkuskim spa. W miarę możliwości postaram się trochę pomóc.
Jakie to przepisy pozwalają na uśpienie zdrowego psa , tym bardziej ,że decyzję podejmuje właściciel nielegalnego schroniska ? Pies był własnością gminy która go umieściła w tym przybytku czy pana XY ?

Elu ale samym gmina jest na rękę żeby uśpić psa i to jak najszybciej bo koszty utrzymania maleją. Niejedna gmina nie ma podpisanej umowy z zadnym schroniskiem tylko tak jak z Pałka na wyłapywanie albo z wetem (niejeden przypadek ) a potem nie interesują się już co dalej z psem ,a wiadomo żaden wet i hycel nie będzie na swój koszt utrzymywał psa ,dla zysku musi sie go pozbyć jak najszybciej.

dzieki dziewczyna z niepolomic dostał nowa szanse i bardzo prosimy o pomoc dla tego pieska

Posted

Foksia i Dżekuś napisał(a):
Elu ale samym gmina jest na rękę żeby uśpić psa i to jak najszybciej bo koszty utrzymania maleją. Niejedna gmina nie ma podpisanej umowy z zadnym schroniskiem tylko tak jak z Pałka na wyłapywanie albo z wetem (niejeden przypadek ) a potem nie interesują się już co dalej z psem ,a wiadomo żaden wet i hycel nie będzie na swój koszt utrzymywał psa ,dla zysku musi sie go pozbyć jak najszybciej.

dzieki dziewczyna z niepolomic dostał nowa szanse i bardzo prosimy o pomoc dla tego pieska

Beata ja to wszystko wiem i wiem ,że tak dzieje się w całej Polsce . Tyle ,że to nie jest zgodne z obowiązującym prawem dlatego pytam jaki status prawny miał ten pies. Jeśli był oficjalnie skierowany z którejś z gmin należy do niej dotrzeć i próbować zmusić do złożenia przynajmniej jakiś wyjaśnień. Sama potrafiłaś zmusić pewną gminę do współpracy więc dlaczego nie spróbować tego samego z inną.Samo pisanie na dogo,że jest źle niczego nie zmieni.
W ubiegłym roku miałam u siebie również niewidomego psa , bardzo pomogła mi pewna wspaniała osoba i mam pewien pomysł ale niczego nie obiecuję .....na razie ;)

Posted

Foksia i Dzekuś zaprosiła mnie na wątek, bo wie, jaki mam sentyment do niewidomym psiaczków. W miarę możliwości postaram sie pomóc, choć teraz mam prawdziwy sajgon przez Pomponika niewidomego dziadka u mnie na BDT. Może ogłoszenie jakieś mu napisać?

Rozumiem, że w olkuszu nic się nie zmieniło i nadal umieralnia i zagryzarnia tam jest.. Piesek nie ma urazów do samców psich po tych pogryzieniach?

Posted

Iza i Avanti napisał(a):
Zapisuję Lucka i życzę mu powodzenia. Jeśli Lucek będzie potrzebował ogłoszeń, mogę mu zrobić pakiet ;)

Dziekujemy:) napewno poprosimy o pomoc w ogłaszaniu Lucka jak tylko będziemy po wszystkich badaniach psiaka!!!

Posted

elaja napisał(a):

Ehh nie wiem czy jest ktokolwiek w stanie się dowiedziec czyją własnością był pies, od pana XY napewno nie uzyskamy tych informacji:/ jak go ostatnio poprosiłam żeby mi wyprowadził z części niedostepnej dla ludzi z zewnątrz psa bo chciałam mu zrobić zdjęcia to prawie że mnie stamtad wyrzucił siłą:/ Niestety razem z naszym Luckiem do uśpienia miało iść dużo więcej psów...

Posted

elaja napisał(a):

W ubiegłym roku miałam u siebie również niewidomego psa , bardzo pomogła mi pewna wspaniała osoba i mam pewien pomysł ale niczego nie obiecuję .....na razie ;)

Byłoby super, dzieki!

Posted

AgaG napisał(a):
Foksia i Dzekuś zaprosiła mnie na wątek, bo wie, jaki mam sentyment do niewidomym psiaczków. W miarę możliwości postaram sie pomóc, choć teraz mam prawdziwy sajgon przez Pomponika niewidomego dziadka u mnie na BDT. Może ogłoszenie jakieś mu napisać?

Rozumiem, że w olkuszu nic się nie zmieniło i nadal umieralnia i zagryzarnia tam jest.. Piesek nie ma urazów do samców psich po tych pogryzieniach?

Dziekujemy za przybycie! Lucek póki co miał kontakt tylko z naszą sunią ze względu na to że jest u nas dopiero kilka dni wolimy nie kontaktować go z pozostałym towarzystwem. Jak przejdzie okres kwarantanny wtedy będziemy go zapoznawać z innymi psiakami. Lucek w kontakcie z naszą Jennifer był ok, jednak bardziej był zainteresowany nami niż sunią;)

Posted

PaulinaB napisał(a):
Ehh nie wiem czy jest ktokolwiek w stanie się dowiedziec czyją własnością był pies, od pana XY napewno nie uzyskamy tych informacji:/ jak go ostatnio poprosiłam żeby mi wyprowadził z części niedostepnej dla ludzi z zewnątrz psa bo chciałam mu zrobić zdjęcia to prawie że mnie stamtad wyrzucił siłą:/ Niestety razem z naszym Luckiem do uśpienia miało iść dużo więcej psów...

Osobie bez uprawnień na pewno nie udzieli takiej informacji bo nie ma takiego obowiązku . Czy fakt usypiania psów w tym przybytku jest możliwy do udowodnienia ( chodzi o zdrowe psy , a nie zwierzęta dogorywające zabrane np. po wypadku ) ? Nawet jeśli schronisko działa nielegalnie i ma tylko status hotelu to chyba właściciel nie ma prawa tak sobie robić co chce . Ktoś chyba ma obowiązek kontrolować ten przybytek.
Dobrze ,że boksiu już bezpieczny , ma szansę na nowe życie - po wczasach w olkuszu to tak jakby ktoś podarował mu drugie życie.

Posted

PaulinaB napisał(a):
Byłoby super, dzieki!

To na razie tylko pomysł ale może się uda;)
Wcześniej konieczna będzie diagnostyka , najlepiej na miejscu - ponieważ jedna lecznica w krzeszowicach ma możliwość wykonania badań to myślę że w Krakowie jest ich więcej . Dopiero jak będą zrobione badania i określona przyczyna będzie można myśleć o operacji , oczywiście jeśli będzie dawała nadzieję na poprawę .

Posted

Jeśli chodzi o diagnostykę okulistyczną w Krk, to dr Komenda - duża wiedza i duże serce.

Mantis:loveu: zrobiła śliczny banner. Zapraszam do wstawiania w podpisy - niech dogo zobaczy Lucka, bo potrzebuje pomocy. Aniu:loveu:, dziękujemy serdecznie!