Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 597
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przykro mi, że znowu mam złe wieści do przekazania, ale potrzebuję pomocy, porady...
Librze znowu coś dolega! Tym razem łapka.
Byliśmy dzisiaj na działce na wsi, na spacerze po lesie, wszystko było ok, ale po powrocie Libra położyła się na trawie i jakby posmutniała. Chciałam, żeby przyszła do nas, posiedzieć z nami, ale nie chciała wstać. Wzięłam ją na ręce i przeniosłam. Przewróciła się jak ja postawiłam na nogi, później zaczęła kuleć na lewą tylną łapkę, nie umiała przejść kilku metrów!
Przyjechaliśmy do domu, przewróciła się próbując wejść po schodach. Adam ją wnosił...W domu po obejżeniu łapki doszliśmy do wniosku, że to chyba palce ją bolą, jakby stópka. Ma ją zaciśnietą, drżącą, nie pozwala dotknąć, wyprostować palców. Poza tym ma przespieszony oddech i wydaje mi się, że ją cały czas boli, że cierpi.
Czy ja mogę jej w jakiś sposób pomóc w tym bólu, przed nami cała noc, rano jedziemy do lekarza, to przerażjące, że nie umie nawet przejść paru kroków, wygląda jakby miała zaraz umrzeć, nie chce jeść. Nie wiem, co robić :placz:

Posted

nie wiem, jak Libra stoi z finansami, i jakie macie szanse na to, żeby to jednak skonsultować z wetem teraz??? albo może zjawiłby się ktoś tu na wątku, co ma takiego weta, że może o każdej porze zadzwonić i On może by coś doradził??

Posted

Ja juz próbowałam się dodzwonić do mojej znajomej wetki, ale jak na złośc ma wyłączony tel. :shake:
Narazie chciałabym wiedzieć jak pomóc jej w bólu, czy ją to rzeczywiście aż tak boli, jak mi sie wydaje. Tak mi jej żal...:-(
Na dwór pójdzie na rękach, bo nie może zrobić kroku, chwieje się jakby...

Posted

Możesz jej na noc podać Opokan albo inny lek przeciwbólowy [B]z substancją czynną meloksykam[/B].
Tylko nie wiem jaką dawkę na jej wagę... Może 1/4?
Zadzwoń do jakiejkolwiek lecznicy z dyżurem całodobowym (w sensie w którymkolwiek mieście) i zapytaj ile podać na jej masę.
To powinno jej doraźnie pomóc, do rana.

Posted

Zaraz dostanie opokan, powinna dostac ok 1,5mg. Mam nadzieję, że nie zareaguje na niego źle...
Boziu tyle zmartwień o naszą dziewczynkę ostatnio, o nosówce nie chce nawet myśleć.:placz:

Posted

Dzisiaj rano Libra jak weszliśmy do pokoju to spała. Kiedy się obudziła, najpierw usiadła, później wstała i poszła do kuchni! Wczoraj było to zupełnie niemożliwe. Podałam jej wczoraj ten opokan i chyba pomogło. Zjadła wczorajszy swój obiad, napiła się, sama zeszła na dwór po schodach.
Nie poszłam w końcu do wetki, ale rozmawiałyśmy przez telefon. Kazała mi obejżeć jej pazury, ale wszystkie są całe. Poobserwuję ją jeszcze trochę i zobaczę czy jej to przejdzie samo, bo jeszcze ją bolało trochę jak dotykałam. Może to tylko zwykłe zwichnięcie czy nadszarpnięcie i przejdzie..?
Do Marty mogę pojechać, czy zadzwonić w każdej chwili, więc zobaczę jak sie Libra będzie czuła i zachowywała w ciągu dnia, niedługo pójdziemy na spacer to sprawdzę jak chodzi, bo narazie śpi :p

Posted

dużym problem w schronisku (jak dla mnie, bo schronisko nie widzi problemu) jest wilgoć, podobno już teraz nie myją boksów wężem jak w środku są psy, tylko wypuszczają je w tym czasie na wybieg, ale Libra od dziecka była w schronisku i za czasów, gdzie raz - dwa razy dziennie szlaufem myto podłogę w boksie, więc ona tez była mokra, a potem była w wilgoci, to ma wpływ na stawy, nie ona jedna miała problem ze stawami, Aron, który poszedł do ds do Moniki nie potrafił stawać czasami na łapki, minęło jak był w cieple i w suchym.

Chciałabym zobaczyć takie wzorcowo wybudowane nowe schronisko, gdzie nie ma problemu z zapaleniem międzypalcwym, lambliami, reumatyzmem, czy jest to w ogóle możliwe???

Posted

Libra była dzisiaj znowu u weterynarza :shake:
Znowu gorączka 40.1!!! Boże co jej jest???:-(
Już dwa tygodnie choruje, ostatnio pojawiły się problemy z chodzeniem ale w sumie to może być przez wysoką temperaturę, ból mięśni i stawów. No i ta lewa tylna łapka mnie zastanawia, która zaczęła ją boleć w niedzielę, czy ma jakiś związek z resztą..? Jest taka mizerna, bardzo mało je. Dostała antybiotyk i jakiś lek przeciwbólowy i przeciwzapalny na stawy. Jutro idziemy znowu mając nadzieję na poprawę. Jeśli nie będzie żadnej zmiany, zlecony zostanie rentgen i może przydałoby sie zbadać krew?
Szukaliśmy wczoraj kleszcza na niej, albo śladu po ugryzieniu, ale nie znaleźliśmy nic...

Posted

Jak najbardziej, morfologia jej nie zaszkodzi, trzeba ją zdiagnozować bo inaczej nie będziemy wiedzieć jak jej pomóc!

PS

Dziś dostałam fakturę, bardzo dziękuję

Posted

Leki zaczęły działać i mój skarbek poczuł się troszkę lepiej, oby na dłużej niż na parę godzin...
Jutro się okaże. Trzymajcie kciuki dalej za bidulkę najpiekniejszą :p